/

Határon túli magyar műemlékeket is védene a kormány

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar kormány olyan alap létrehozását tervezi, amely több tárca anyagi hozzájárulásával a határon túli magyar műemlékek megóvásához nyújt majd segítséget – mondta el az MTI-nek a dél-erdélyi látogatáson tartózkodó Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár.

Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára közölte, hogy az alap létrehozásáról elkezdődött már az egyeztetés az érintett tárcákkal. Hozzátette, hogy az alap által finanszírozott műemlékvédelmi szakmai munkát a kormány a Teleki László Alapítványra bízná. A korábbi Orbán-kormány idején már létezett egy hasonló alap, de azt a későbbi kormányok nem működtették – jegyezte meg Répás Zsuzsanna.

A helyettes államtitkár azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy meglátogatta a küküllővári református templomot és találkozott a helyi magyar közösséggel. A kora-középkori templom egyedi freskótöredékeit magyar állami segítséggel sikerült láthatóvá tenni. Répás Zsuzsanna a hét végén Marosszentimrén, Boroskrakkón, Magyarigenben, Szászsebesen és Gyulafehérváron látogatja meg azokat a műemlékeket, amelyek megóvásához a magyar állam is segítséget nyújtott.

Répás Zsuzsanna azt is fontosnak tartotta, hogy a műemlékek megóvása, felújítása lendületet adhat a turizmusnak, a magyar turisták látogatásai pedig a dél erdélyi szórvány-magyar közösségek identitástudatát is erősítik.

Előző sztori

Tékvondó: hapkido vb-re készülnek a Máté testvérek

Következő sztori

Labdarúgás: bronzérmét ünnepelte Ásotthalom

Legutóbbi hasonló cikkek