Közélet

Határon túli magyar műemlékeket is védene a kormány

Határon túli magyar műemlékeket is védene a kormány

2012. június 24., vasárnap
Határon túli magyar műemlékeket is védene a kormány

A magyar kormány olyan alap létrehozását tervezi, amely több tárca anyagi hozzájárulásával a határon túli magyar műemlékek megóvásához nyújt majd segítséget - mondta el az MTI-nek a dél-erdélyi látogatáson tartózkodó Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár.

Répás Zsuzsanna

, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára közölte, hogy az alap létrehozásáról elkezdődött már az egyeztetés az érintett tárcákkal. Hozzátette, hogy az alap által finanszírozott műemlékvédelmi szakmai munkát a kormány a Teleki László Alapítványra bízná. A korábbi Orbán-kormány idején már létezett egy hasonló alap, de azt a későbbi kormányok nem működtették - jegyezte meg Répás Zsuzsanna. A helyettes államtitkár azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy meglátogatta a küküllővári református templomot és találkozott a helyi magyar közösséggel. A kora-középkori templom egyedi freskótöredékeit magyar állami segítséggel sikerült láthatóvá tenni. Répás Zsuzsanna a hét végén Marosszentimrén, Boroskrakkón, Magyarigenben, Szászsebesen és Gyulafehérváron látogatja meg azokat a műemlékeket, amelyek megóvásához a magyar állam is segítséget nyújtott. Répás Zsuzsanna azt is fontosnak tartotta, hogy a műemlékek megóvása, felújítása lendületet adhat a turizmusnak, a magyar turisták látogatásai pedig a dél erdélyi szórvány-magyar közösségek identitástudatát is erősítik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.