Közélet

Másodfokú viharjelzés Csongrád megyében (FRISSÍTVE)

Másodfokú viharjelzés Csongrád megyében (FRISSÍTVE)

2012. június 10., vasárnap
Másodfokú viharjelzés Csongrád megyében (FRISSÍTVE)

A várható heves zivatarok miatt hét megyére a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap délelőtt. Ezt egy időre enyhítették, a legújabb mérések alapján azonban lehetséges, hogy mégsem ússzuk meg szárazon.

A meteorológiai szolgálat honlapján piros színnel jelölték, vagyis harmadfokú figyelmeztetés van érvényben Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Csongrád és Békés megyére.

Reisz András

, a meteorológiai szolgálat munkatársa az MTI-nek elmondta: azokon a területeken ahol a legmagasabb fokú figyelmeztetést adták ki, nagy valószínűséggel alakulhatnak ki nagyobb területen olyan zivatarok, amelyeket óránként 100-120 kilométeres erősségű szél kísér, rövid idő alatt nagy mennyiségű, akár 50 milliméter eső hullhat, továbbá kialakulhat jégeső, amelyben akár 5 centiméternél nagyobb jégdarabok is hullhatnak.

Szombat este az ország déli részén esett jég,

több helyen tojás nagyságú darabok potyogtak. Szintén hét megyében - Pest, Nógrád, Bács-Kiskun, Fejér, Tolna, Baranya és Somogy megyében - másodfokú, az ország észak-nyugati területein pedig elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Reisz András közölte: a késő délutáni óráktól kell készülni a heves zivatarokra, a Dél-alföldön és a Tiszántúlon az éjszakai órákban is lehetnek viharok. Hozzátette: hétfőn kevesebb helyen, inkább a déli megyékben lehet számítani intenzívebb esőzésre, kedden viszont ismét várható egy, az országon átvonuló zivatar. A jelenlegi előrejelzések szerint viszont a jövő hét közepétől megváltozik az időjárás. Napos, száraz, "strandidőre" készülhetünk, a hétvégén a maximum hőmérséklet ismét 30 Celsius-fok körül alakulhat - mondta a meteorológus.

17.40

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) mérései szerint talán mégis megússzuk szárazon: Szeged térségében már csupán elsőfokú riasztás van érvényben. Zivatarra, felhőszakadásra azért még mindig lehet számítani, és a szél is felélénkülhet.

20.15

Ismét megemelték a riasztási szintet: jelenleg narancssárga, vagyis második fokozatú viharjelzés van érvényben az OMSZ adatai szerint. Szeged mellett egész Délkelet-Magyarországon érvényben van a kettes riasztás, heves zivatar, felhőszakadás alakulhat ki. Ezt figyelembe véve induljunk útnak ma este!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.