Írjon nekünk

Egyház

25 éve szentelték püspökké Gyulay Endrét + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi püspök szombaton a 10 órás szentmisében ünnepelte püspökké szentelésének 25. évfordulóját a Szegedi Székesegyházban.

„Elég neked az én kegyelmem, mert az erő gyöngeségedben lesz teljessé” – Pál apostol második korintusiakhoz írt levelének szavai álltak Gyulay Endre nyugalmazott megyés püspök emléklapján.

„Amit láttam, éreztem, amit a lelkiismeretem mondott, megtettem” – nyilatkozta lapunknak a püspök atya, aki az egyházmegye életét mind szociálisan, mind hitben igyekezett előrevinni.
A kádári időkben megtartani kellett a hitet és a hitoktatást, a román átállással menekültek sokaságáról kellett gondoskodni, szinte az egész román határ az egyházmegyéhez tartozott – emlékezett vissza Gyulay Endre. „Amit tudtunk, megszereztünk. A karitászt egész Európában bejártam segítségért” – így a püspök atya. Az új átállásnak Magyarországon is felvirágzó jellege volt, majd a politikai hullámzásokon kellett az embereket átsegíteni. Fel kellett eleveníteni, életben kellett tartani a sokszor rejtett hitet, megszervezni a médiát, a karitászt, majd elindítani iskolákat, szociális otthonokat a következő szakaszban.

„Itt vagyunk a szolgálatra”

A kinevezése utáni évben, 1988-ban a Magyar Hírlap közölte Gyulay Endre Megértően és türelmesen című cikkét, melyben úgy fogalmazott, Szent Sebestyénhez hasonlóan az egyházat is halálra ítélték az elmúlt negyven évben, de továbbra is készek a szolgálatra, mert a magyar társadalom igen mélyen áll erkölcsileg. Az atya úgy vélte, munkájukkal tehetnének a lelki problémák ellen, kevesebb öngyilkos, drogfüggő lenne. Emellett felsorakoztatta, mire van szükségük: az erős rend visszaállítására, iskolák visszaadására. Mint elmondta, természetesen nem kapott nagy dicséretet az írásért, de úgy érezte, meg kell tennie.

A püspöki kar megbízta, hogy szervezze meg a magyar egyház szociális körlevelét a szentatyák nyilatkozatai alapján. „Úgy érzem, ez igen komoly munka volt, amihez nagyon jó munkatársakat sikerült szerezni” – mondta Gyulay Endre. A Parlamenttől minisztériumokon keresztül olvasták, sok hívőhöz eljutottak a körlevelek. Ebben volt visszatekintés a múlt hibáira, valamint erkölcsi, gazdasági, szociális, oktatási, kulturális elvi kérdések bemutatása pápák körlevelei alapján, nem pártpolitikai szemszögből.

Pásztorként

A püspök atya örömmel emlékszik vissza a harmadik egyházmegyei zsinat megszervezésére is, melyen sokat formált, hogy külön minden espereskerületbe kimentek beszélgetésre. Ez is hozzájárult, hogy megítélése szerint országosan az egyik legjobb zsinat volt, amely a mai napig iránymutató bizonyos lelkipásztori kérdésekhez.

Püspökként a lelkipásztorkodást, az emberekkel való kapcsolattartást kiemelkedően fontosnak érezte, ezt kérte a papoktól is. „Ha itthon tartózkodtam, minden héten kétszer ott voltam a gyóntatószékben, a dómban is miséztem időnként, nemcsak a nagy ünnepeken. Bérmálásokon mindig találkoztam legalább az egyházközségi képviselőtestület tagjaival, minden alkalommal beszéltem a karitászról, melynek az egyházmegye kétharmadában máig működik szervezete” – összegzett Gyulay Endre.

Püspöki szolgálatának vezérigéje Jézus szavai voltak: „Ne féljetek!” – „Jézus nagyon sokszor mondja ezt a Szentírásban, és úgy éreztem, 1987-ben még nagyon aktuális volt” – magyarázta Gyulay Endre. Rögtön utána a szövegben következik a mondat megokolása is: „Feltámadott!” – Jézusra kell és lehet építeni – zárta gondolatait a püspök atya.

Tovább olvasom

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál