Közélet

Éjszakai útbontás Szeged belvárosában – 80-90 decibellel hajnal 2-ig + FOTÓK

Éjszakai útbontás Szeged belvárosában – 80-90 decibellel hajnal 2-ig + FOTÓK

2012. június 6., szerda
Éjszakai útbontás Szeged belvárosában – 80-90 decibellel hajnal 2-ig + FOTÓK

Olvasói panasz érkezett szerkesztőségünkbe, hogy az 1-es villamosvonalon végzett garanciális munkálatok idején az ablakoktól alig néhány méterre törik a betont, este tíztől hajnal kettőig. Utánajártunk, hogy valóban hangos-e a légkalapács: megmértük a zajszintet.

Ahogyan arról már beszámoltunk május 29-én, kedden elkezdődött az 1-es villamosvonal Boldogasszony sugárúti szakaszának garanciális javítása. A Hősök kapuja és a Gőz utca közötti villamos pályaszakaszon a burkolat sérült részeinek garanciális javítását végzik. A munkálatok a tervek szerint 13 hétig tartanak majd, és szakaszosan zajlanak. A javítások ideje alatt a forgalom folyamatosan haladhat, a keresztutcák megközelíthetők maradnak. A villamos megállók is zavartalanul használhatók lesznek. Minden javítás a garancia részeként valósul meg, azaz a városnak nem kerül pénzébe.

Szeptemberig tartanak a munkálatok a Boldogasszonyon

Viszont az előreláthatólag szeptemberig tartó munkálatokat éjszaka végzik: 22 órától gyakran éjjel 2-ig is zúgnak a gépek, törik a betont a Boldogasszony sugárúton. A városüzemeltetési irodától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a garanciális javítások munkálataira az engedélyt megkapták a kivitelezők, az éjszakai munkavégzésre külön nem kell engedély, csak az előírásoknak megfelelően kell végezni a munkát. Megtudtuk azt is, hogy azért választották az esti munkavégzést, mert így nem kell közlekedési korlátozásokat bevezetni, és a villamosforgalom is haladhat. „Megértem, hogy bonyolult és költséges a nappali munkavégzés miatt forgalomkorlátozásokat és villamospótló járatokat bevezetni erre a három hónapra, viszont az sem életszerű, hogy hajnal 2-kor arra ébredjenek az emberek, hogy az ablak alatt törik a betont” – mondta el panaszait a sugárúton lakó

Szirovicza Gábor

. A lakó hozzátette, hogy ő épp költözőben van, hiszen sikerült túladnia a lakásán, így most már nem érintik hosszú távon a villamosberuházással kapcsolatos munkálatok, de reméli, hogy ezzel a javítással végre lezárul ez a „maratonira húzódott sínpályaépítés”.

„A környezeti zaj és rezgés elleni védelem szabályait a 284/2007. (X. 29.) Kormányrendelet fekteti le. Ebben az áll, hogy zajtól védett lakóterületen az építkezési munkák ideje alatt a zajterhelési követelményeket be kell tartani Amennyiben ezek a munkálatok egy hónapnál tovább tartanak – ahogy a garanciális javításokat 13 hétben határozta meg a kivitelező –, akkor nappal (6-22 óráig) 65, éjszaka (22-6 óráig) 50 decibel (dB) a megengedett zajterhelési szint. A munkálatok idejére kérhető a zajterhelés túllépésére engedmény, ez maximum 10 dB lehet” – tudtuk meg

Józsa Gusztávtól

, környezetvédelmi szakmérnöktől, akusztikai- és épületfizikai szakértőtől. Így tehát az éjszakai zajterhelés a kedvezménnyel együtt is maximum 60 dB lehet, e mértékszint alatt lehetne dolgozni este. A kormányrendelet meghatározása szerint a terhelési határérték túllépése jelentősnek minősül, ha 10 decibelnél nagyobb mértékű.

Alaphangon 70 decibel

Egy zajszintmérővel 23 órakor a Boldogasszony sugárúti telefonfülke mellett, a Juhász Gyula gyakorló iskola szomszédságában mértük meg az aktuális zajterhelést, egy kicsit távolabb az előírt pozíciótól (a zajforrás frontvonalában a lakóház homlokzatától két méterre). A beton feltörésére használt légkalapács kompresszorának alap zajszintje 70-72 dB volt mérőműszerünkön. Mikor elkezdték törni a betont, a zajterhelés 80-84 dB között mozgott, elég valószínű, hogyha közelebb megyünk, egy vonalba a munkavégzéssel, akkor 90 dB körüli értéket is mutatott volna a zajszintmérőnk. Ezek szerint a munkálatok során akár 25-30 decibellel is meghaladja a zajterhelés a megengedett szintet. Felkerestük a munkálatokat menedzselő Szeged Pólus Nonprofit Kft. is. „Korábban az 1-es villamosvonal Kossuth Lajos sugárúti szakaszának garanciális javítása során nem érkezett jelentős lakossági panasz az éjszakai munkavégzéssel kapcsolatban. Érzékelve, hogy a Boldogasszony sugárút esetében kisebb az útszélesség, és kisebb az éjszakai forgalom is, a Szeged Pólus Kft. megvizsgálja a helyzetet, és a lehetőségekhez mérten intézkedik a munkavégzés átszervezéséről” – tájékoztatta portálunkat

Pacza József

ügyvezető igazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.