Gazdaság

Csúszik a Szeviép felszámolása

Csúszik a Szeviép felszámolása

2012. június 20., szerda
Csúszik a Szeviép felszámolása

Eddig csupán 1,4 milliárd forint folyt be a Szeviép felszámolásából, ami a töredéke annak, amennyivel a cég a partnereinek tartozott két évvel ezelőtt, a felszámolás kezdetekor. A követelések behajtása csak lassan halad, ezért a felszámolási időszakot újabb egy évvel meg kell hosszabbítani - írta szerdai számában a Napi Gazdaság.

A Szeviép az ország déli felének legjelentősebb építőipari cége volt. A felszámolási eljárás kezdetekor a cég 379 partnerének tartozott 10,9 milliárd forinttal.

Marjasné Endrédi Zsuzsa

felszámolóbiztos a lapnak elmondta, hogy a cég 9,5 milliárd forintos mérlegfőösszegéből 2,6 milliárd forint bizonyult reális értéknek, s ebből folyt be eddig 1,4 milliárd a felszámoló céghez. Az eddig befolyt pénzből 250 milliót a bérek kifizetésére, 750 milliót pedig a jelzáloggal fedezett banki hitelekre fordítottak, ami azt jelenti, hogy a beszállítók és alvállalkozók aligha jutnak pénzükhöz. Vélhetően ugyanez történik a céget "bedöntő" CIB Bankkal is. A 2010-es állapot szerint az alvállalkozók 5 milliárd forint kinnlevőséget tartanak nyilván, aminek 40 százalékát fizette volna ki a Szeviép, ha sikerül csődegyezséget kötni. A bankoknak 50 százalékot ajánlottak, ezt a pénzintézetek a CIB kivételével elfogadták volna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.