Kultúra

Az újszegedi Rendezvényház befogadta a délvidéki magyar fiatalokat

Az újszegedi Rendezvényház befogadta a délvidéki magyar fiatalokat

2012. június 22., péntek
Az újszegedi Rendezvényház befogadta a délvidéki magyar fiatalokat

Idén lesz a hetedik EMI-tábor, de ezúttal nem egy határon túli magyarlakta település, hanem Szeged ad otthont a rendezvénynek. Ezt sajtótájékoztatón jelentették be az EMI vezetői. A tábort július 6-a és 8-a között, az Újszegedi Rendezvényház udvarában és az épületben rendezik meg, ide várják a koncertek és különböző kulturális rendezvények iránt érdeklődőket a határon innen és túlról is.

Eredetileg Magyarkanizsára tervezték az idei tábort. A programok között szerepeltek volna a magyar történelemmel, politikával, kultúrával kapcsolatos kérdések. „Olyan hangsúlyos témákat szerettünk volna felvetni, amelyekről Szerbiában nem ildomos beszélni” – mondja

Ilenczfalvi-Szász Veronika

elnökségi tag, programszervező. Szerinte a szerbiai politikusok kerülik a restitúció, a rehabilitáció, Szerbia EU-csatlakozásának kérdését, vagy akár a Képíró-féle perről való diskurzust. Az előző évben nagy port kavart a ’44-es eseményeket taglaló előadás, amire rögtön felfigyelt a szerb sajtó és a belbiztonság is. Korábban 2-3 ezer részvevője volt a táboroknak, a szervezők remélik, az idén is összejönnek szép számban érdeklődők. Három nap és 3 este várják az idelátogató fiatalokat koncertekkel, előadásokkal, gyermekprogramokkal, egyéb kulturális eseményekkel. Nagy hangsúlyt fektetnek a sportprogramokra, lesznek középkori hadi bemutatók, kiscsoportos beszélgetések, sőt az előző évekhez hasonlóan, borkóstolókat is rendeznek borászok bevonásával.

Az EMI-tábort támadja a szerb szélsőjobb és a szélsőbal is

Az elnökségi tag szerint két éve érte őket nagy támadás Magyarkanizsán. Tavaly nem problémáztak, idén viszont újra támadásba lendült a szélsőbal (AFANS) és a szélsőjobb (Obraz) is, s ennek „köszönhető”, hogy Szegeden rendezik meg a tábort. Szervezett buszok indulnak a Délvidékről két útvonalon, s a szervezők remélik, idén is sok lesz a vajdasági látogató.

Az Újszegedi Rendezvényház befogadta az idei tábort, hangsúlyozta

Szabó Pál Csaba

ügyvezető, mert különféle délvidéki helyszínegyeztetési és közéleti jellegű problémák miatt nem tudtak ott autentikus helyszínt találni. „Úgy gondoltuk, magyar emberként, szegediként, egy szegedi intézmény vezetőjeként kötelező ilyenkor segítséget nyújtanunk” – hangsúlyozta az ügyvezető. A szervezők véleménye szerint itt tökéletes körülményeket tudnak biztosítani. Kéttípusú rendezvényről van szó: egy hagyományos nyáriról, 9 koncerttel, sátrakkal, szórakozási lehetőségekkel és egy nagyon komoly, tartalmas, színvonalas, szakmai rendezvénysorozatról több mint 20 előadással, borkóstolóval. A koncertek a rendezvényház sportpályáján lesznek, az előadások pedig az épületben. Az ügyvezető nem zárkózott el az elől sem, hogy a jövőben ismét otthont adjon a rendezvénynek, de reményét fejezte ki, hogy a tábor visszatalál oda, ahova való, hiszen ez elsősorban a délvidéki magyar nemzeti közösség megerősítésének, fenntartásának egyik legfontosabb ifjúsági intézménye. „Szívünk szerint mi ahhoz nyújtanánk anyagi és lelki segítséget, hogy jövőre a tábor újra a Délvidék egyik szép magyar településén kerüljön megrendezésre” – szögezte le Szabó Pál Csaba. Akik 3 napra érkeznek, azok a rendezvényház udvarán kemping körülmények között lesznek elszállásolva. Az a párszáz délvidéki fiatal biztos kényelmesen el fog férni a hűs fák alatt. A teljes délvidéki magyar élet vertikumát felölelő programokkal várják a fiatalokat.

A szervezők remélik, ebből nem válik hagyomány

Reméljük, nem lesz hagyomány abból, hogy a jövőben Magyarországon kell megszervezni a tábort, hangsúlyozta

Strahl Zoltán

, az EMI elnöke. Úgy gondolták, sokkal jobbat tesznek azzal, ha alkalmazkodva a körülményekhez, Szegeden szervezik meg. Még mindig jobb, hogy itt van tábor, mintha egyáltalán nincs. Kérdésünkre, ha Magyarkanizsán elutasításra találtak, máshol miért nem próbálkoztak, az elnök megerősítette, voltak informális hírcsatornák, amelyek tudatták velük, központi politikai akarat van erre vonatkozóan, hogy persona non grata idén az EMI- tábor, ezért nem is látták értelmét, hogy máshol próbálkozzanak, tudták, így is, úgy is falakba ütköznek. A szerb soviniszta körök részéről minden évben támadás éri a tábort, ezt már megszokták. Az elnök szerint az idén az volt az új momentum, hogy ezek a kritikák meghallgatásra találtak azok részéről is, akik eddig az EMI-tábort megtűrték, vagy támogatták. Másik kérdésünk a Magyar Nemzeti Tanácsra vonatkozott, az miért nem állt ki a megrendezés joga mellett. Ez érdekes dolog, fogalmazott Strahl Zoltán, mert a Magyar Nemzeti Tanács hivatalosan a támogatott rendezvényei között tartja nyilván a mai napig a tábort, ehhez képest mégis a magyarkanizsai önkormányzat volt az, amely megvonta tőlük a helyszínt. „Ez néha meghaladja az ember logikai képességeit” – így az elnök. A magyarkanizsai polgármester nyilatkozott erről a sajtónak, a szervezők is így értesültek a lemondás tényéről. Mivel a Rákóczi Szövetség a ránehezedő fenyegetés és nyomás miatt kihátrált, ezért az önkormányzat is visszavonta a helyszínt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.