Közélet

Az Orbán-kormány első két évéről tart vitanapot az Országgyűlés

Az Orbán-kormány első két évéről tart vitanapot az Országgyűlés

2012. június 10., vasárnap
Az Orbán-kormány első két évéről tart vitanapot az Országgyűlés

A második Orbán-kormány első két évéről tart politikai vitanapot az Országgyűlés jövő heti háromnapos ülésén. A képviselők egyebek mellett dönthetnek a további afganisztáni magyar katonai szerepvállalásról és a katasztrófavédelmi hozzájárulás eltörléséről is.

A parlament hétfőn a megszokott időben, 13 órakor kezdi munkáját napirend előtti felszólalásokkal, amelyet az interpellációs időszak követ. A határozathozatalok alatt ezután elsőként a Roma Integráció Évtizede Program stratégiai terv és a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia összhangjáról szóló jelentést fogadhatja el a Ház, majd döntenek az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF) műveleteiben történő további magyar katonai szerepvállalásról és a katasztrófavédelmi hozzájárulás eltörléséről. Az Országgyűlés emellett az LMP által feltett kérdésekről is elrendelheti vagy elvetheti a népszavazást, továbbá új jogszabályt fogadhat el a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról, valamint változtathat a Nemzeti Eszközkezelő működésével kapcsolatos törvényeken. A fentieken túl szavazás várható még a Budapesti Olimpiai Központ, vagyis a Puskás Ferenc Stadion és környéke rekonstrukciójáról és a géntechnológiai törvény módosításáról. Az előreláthatólag kora estig húzódó voksolások után a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló törvénymódosításról kezdődik vita, majd az Emberi Jogok Európai Bíróságának a Fratanoló kontra Magyarország ügyben hozott ítéletének végrehajtásáról szóló beszámolót tárgyalják a képviselők. Kedden a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap 2011. május 31. és 2011. december 31. közötti üzleti évéről szóló beszámolóról kezdődhet vita, összesen 4 óra 20 perces időkeretben. Ugyancsak a második ülésnapon tárgyalhatják azt a kormányzati előterjesztést, amely 2013 után is megőrizné a nyugdíjak adómentességét. Általános vita kezdődik emellett a közlekedési tárgyú törvények módosításáról, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV) szóló jogszabály változtatásáról, majd a biztosítási adó és a pénzügyi tranzakciós illeték részletes vitáját is lebonyolítják. Szerdán kizárólag a második Orbán-kormány első két évének értékelése lesz napirenden, Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője kezdeményezésére. Az összesen 4 óra 20 perces időkeretesre tervezett vitában a kabinet 40 percben nyilatkozhat, amit a kormányoldal és az ellenzék egyaránt összesen 130-130 percben véleményezhet. Az Országgyűlés a következő héttől nyári rendkívüli ülésszakába kezd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.