Közélet

Az LMP népszavazási kezdeményezéséről dönt a Ház

Az LMP népszavazási kezdeményezéséről dönt a Ház

2012. június 11., hétfő
Az LMP népszavazási kezdeményezéséről dönt a Ház

Az Országgyűlés mai ülésén dönt arról, megtartsák-e a népszavazást az LMP által feltett négy kérdésben. A képviselők emellett szavazhatnak a további afganisztáni magyar katonai szerepvállalásról és a katasztrófavédelmi hozzájárulás eltörléséről is.

A parlament hétfőn a megszokott időben, 13 órakor kezdi munkáját napirend előtti felszólalásokkal, amelyet az interpellációs időszak követ. A határozathozatalok alatt ezután elsőként a Roma Integráció Évtizede Program stratégiai terv és a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia összhangjáról szóló jelentést fogadhatja el a Ház, majd döntenek az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF) műveleteiben történő további magyar katonai szerepvállalásról és a katasztrófavédelmi hozzájárulás eltörléséről. A Ház az LMP által feltett kérdésekről is elrendelheti vagy elvetheti a népszavazást. Az Országgyűlés azt követően dönthet, hogy az ellenzéki párt átlagosan csak mintegy 135 ezer érvényes aláírást gyűjtött kérdéseihez. Az LMP arról kérdezné a lakosságot, hogy egyetértenének-e azzal, hogy az alapszabadság kétharmadát a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban legyen köteles kiadni, továbbá, hogy a tankötelezettség továbbra is a tizennyolc éves kor betöltéséig tartson. Rákérdeznének emellett arra is, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 260 nap legyen-e, illetve arra, hogy meg lehessen-e határozni 100 napnál hosszabb próbaidőt előíró munkaviszonyt. A képviselők emellett új jogszabályt fogadhatnak el a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról, valamint változtathatnak a Nemzeti Eszközkezelő működésével kapcsolatos törvényeken. A fentieken túl szavazás várható még a Budapesti Olimpiai Központ, vagyis a Puskás Ferenc Stadion és környéke rekonstrukciójáról és a géntechnológiai törvény módosításáról. Az előreláthatólag kora estig húzódó voksolások után a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló törvénymódosításról kezdődik vita, majd az Emberi Jogok Európai Bíróságának a Fratanoló kontra Magyarország ügyben hozott ítéletének végrehajtásáról szóló beszámolót tárgyalják a képviselők. Az Országgyűlés kedden, majd csütörtökön folytatja munkáját, utóbb a második Orbán-kormány első két évéről tart politikai vitanapot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.