Egyetem

Az iskola egyházi kézbe adása csak szülői belegyezéssel?

Az iskola egyházi kézbe adása csak szülői belegyezéssel?

2012. június 26., kedd
Az iskola egyházi kézbe adása csak szülői belegyezéssel?

A szülők legalább felének beleegyezéséhez kötné a települési óvodák és iskolák valamely egyháznak való átadását a fideszes Pánczél Károly.

A kormánypárti politikus kedden nyújtotta be a köznevelési törvényhez a módosító javaslatát, amelyben azt rögzítené, hogy akkor köthető köznevelési szerződés vallási, világnézeti szempontból elkötelezett intézmény fenntartójával, ha azt az oda beíratott tanulók szüleinek - illetve a nagykorú diákoknak - több mint fele támogatja.

Pánczél Károly

indoklásában azt írta, hogy a módosító javaslat a többségi elvet érvényesíti a köznevelési feladatellátásra vonatkozó szerződés megkötésének feltételéül. Előterjesztése nem változtatna azon, hogy nem sújthatja aránytalan teher, vagyis plusz költség azokat, akik nem akarják egyházi iskolába járatni a gyermeküket. Egy másik módosító javaslatban a szintén fideszes

Pósán László

a köznevelési törvényben azt rögzítené, hogy az erkölcstant az állami általános iskolákban az egyes tantárgyakhoz kapcsolódva kell feldolgozni. Jelenleg a jogszabály azt mondja, hogy az állami általános iskolákban kötelező az erkölcstanóra vagy a helyette választható hit- és erkölcstan. Ezzel szemben Pósán László indoklásában azt hangsúlyozza, hogy az erkölcstan az oktatási folyamat része, a hit- és erkölcstan viszont az adott egyház ügye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.