Közélet

Szabad utat kapott a sportcélú ingatlanokról szóló törvény

Szabad utat kapott a sportcélú ingatlanokról szóló törvény

2012. június 18., hétfő
Szabad utat kapott a sportcélú ingatlanokról szóló törvény

Az alkotmányügyi bizottság szabad utat adott a köztársasági elnök által a parlamentnek visszaküldött két törvény újbóli elfogadásának; a testület hétfői ülésén tárgyalta meg az ezzel kapcsolatos módosító javaslatokat.

Áder János

június 5-én küldött vissza megfontolásra a parlamentnek két, előző héten elfogadott törvényt: a kisajátításról szóló jogszabály módosítását és a sportcélú ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló törvényt. A köztársasági elnök - a médiatörvény visszaküldéséhez hasonlóan - ezúttal is eljárási és formai kifogásokat fogalmazott meg. Az államfő szerint a kisajátításról szóló törvény módosítását az Országgyűlés a házszabályba és a jogalkotási törvénybe ütköző módon fogadta el, a sportcélú ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló jogszabály pedig olyan súlyos koherenciazavarban szenved, amelyet csak újbóli megtárgyalásával lehet orvosolni. Az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén mindkét visszaküldött törvény esetében olyan módosító indítványokat fogadott el, amelyek rendezik az államfő észrevételeit. A kisajátítási törvény esetében az államfő azt kifogásolta, hogy a jogszabály egy zárószavazás előtti indítvány elfogadásával az állattenyésztésről szóló törvényen is változtatott, noha azt az egységes javaslat nem érintette. Emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a törvénymódosítás a parlament alkotmányügyi bizottságának kezdeményezésére a sportcélú ingatlanok tulajdonjogi helyzetének rendezéséről szóló - szintén aznap - elfogadott, de még nem kihirdetett jogszabályon is változtatott volna, amit a jogalkotási törvény nem tesz lehetővé. Az alkotmányügyi bizottság - a kormánypárti képviselők támogatásával - ezért egy olyan bizottsági módosító javaslatot fogadott el, amely az állattenyésztésről szóló törvénymódosítást és a sportcélú ingatlanokra vonatkozó módosítást is kivette a javaslatból. Áder János a sportcélú ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló törvénymódosítás esetében arra hívta fel a figyelmet, hogy a többitől eltérő hatályba léptetési rendelkezést alkalmazna az 5. paragrafus ötödik bekezdésére, ám az említett paragrafusnak nincs ötödik bekezdése, csak öt pontja. Ezzel kapcsolatban a sport és turizmusbizottság módosító javaslatát fogadták el, amely az egyik előterjesztő, a fideszes

Hadházy Sándor

szerint kezeli a köztársasági elnök észrevételeit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.