Közélet

Alulfizetett városi cégvezetőkről és a költségvetés módosításáról vitatkoztak

Alulfizetett városi cégvezetőkről és a költségvetés módosításáról vitatkoztak

2012. június 21., csütörtök
Alulfizetett városi cégvezetőkről és a költségvetés módosításáról vitatkoztak

A vérre menő szócsaták ugyan elmaradtak a városüzemeltetési és fejlesztési bizottság csütörtöki ülésén, de azért előkerült a fideszes cégvezetők jelző, Nagy Sándor ex-alpolgármester - akinek a nevéhez köthető az összes nem szavazat - még a SZEGEDma.hu tudósítóját sem hagyta ki a szócsatából.

A testületi ülésen többek között a városi cégek üzleti terveit, majd a cégvezetők prémiumfeladatainak meghatározását tárgyalta a bizottság, végül ugyanúgy, ahogy a keddi

pénzügyi bizottsági ülésen

, most is az felügyelőbizottságok által jóváhagyott változatokat fogadta el a testület, s javasolta a közgyűlés elé mindkét tárgykörben -

Nagy Sándor

, a Szabad Város Egyesület (SZVE) képviselőjének állandó nem szavazata mellett.

Nagy Sándor jegyzetelésre biztatta a SZEGEma.hu tudósítóját

Komolyabb vita a prémiumfeladatok meghatározásánál robban ki, ahol

Solymos László

alpolgármester úgy érvelt: a bevételek növekedéséhez és a kiadások csökkenéséhez mérten határozta meg a cégvezetők prémiumlehetőségeit, mert a cégek felől jelentősen alábecsült teljesítményekhez kötötték a jutalmakat.

Szentgyörgyi Pál

MSZP-s képviselő is jelen volt az ülésen, aki a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. vezetőjének,

Makrai Lászlónak

a prémiumfeladatai között illette kritikával azt, hogy bekerült követelményként két pályázat beadása is, ami szerinte egy banális feltétel. Ekkor szóba került, hogy a cégvezetők bérezése jelentősen alulfinanszírozott, hasonló pozíciókban a bérezés az állami szektorban ennek a kétszerese, a piaciban pedig sokszorosa. Makrai elmondta azt is, hogy több beosztottja „beérte” őt fizetés tekintetében.

Kohári Nándor

(Fidesz-KDNP) bizottsági tag szerint hosszú távon érdemes lenne majd azt átgondolni, hogy új konstrukciókban határozzák meg a cégvezetők bérezését.

Nagy Sándor

(SZVE), a bizottság alelnöke ekkor jegyzetelésre szólította fel a portálunk tudósítóját. „Csak szeretném lefordítani a SZEGEDma.hu-nak, mert nem jegyzetelte, hogy Kohári Nándor szeretné felemelni a fideszes cégvezetők bérét” – hangzott el.

Kohári költségvetést módosítana indítványában

Szentgyörgyi Pál igazat adott Makrainak, de hozzátette azt is, hogy más összehasonlítások is vannak ebben a helyzetben. „A közalkalmazottak, köztisztviselők öt éve nem kaptak béremelést az önkormányzatnál. Ráadásul a cégvezetők fizetése az a kategória, amelynek az új, egykulcsos adózás miatt nőtt a nettó értéke.

Juhász Gyula

(Fidesz-KDNP), a bizottság elnöke hozzáfűzte, hogy több önkormányzati cég ráadásul versenyhelyzetben van a piacon lévő hasonló cégekkel. A prémiumfeladatok esetében a bizottság – Nagy Sándor nem szavazatai mellett – a felügyelőbizottságok által jóváhagyott előterjesztést támogatta az alpolgármesterével szemben. A testület elé Kohári Nándor költségvetést módosító önálló indítványt terjesztett be, ami több önkormányzati cégnek adna forrást fejlesztések előkészítéséhez, megnövelné - szintén fejlesztések céljából - a sportdecentrum-keretet, illetve

az Aradi térre tervezett országzászló újabb, Simor Márton-féle tervének

a megvalósítására különít el pluszpénzt. Nagy Sándor feltette a kérdést, hogy a képviselő egyeztetett-e a szakirodákkal, hogy az átcsoportosítások kapcsán milyen lyukak keletkeznek. Kohári elmondta, hogy tartalékokat és le nem kötött, szabad tételeket mozgósított. A tagok többsége közgyűlési vitára alkalmasnak találta az indítványt az alelnök nem szavazatainak kíséretében, így az előterjesztés a városüzemeltetési bizottság módosítójaként kerül majd a városatyák elé.

A közgyűlés pénteken dönt a bizottság által is tárgyalt ügyekben. A SZEGEDma.hu ismét folyamatosan frissülő tudósításban számol majd be a forró hangulatúnak ígérkező ülésről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.