Alulfizetett városi cégvezetőkről és a költségvetés módosításáról vitatkoztak

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A vérre menő szócsaták ugyan elmaradtak a városüzemeltetési és fejlesztési bizottság csütörtöki ülésén, de azért előkerült a fideszes cégvezetők jelző, Nagy Sándor ex-alpolgármester – akinek a nevéhez köthető az összes nem szavazat – még a SZEGEDma.hu tudósítóját sem hagyta ki a szócsatából.

A testületi ülésen többek között a városi cégek üzleti terveit, majd a cégvezetők prémiumfeladatainak meghatározását tárgyalta a bizottság, végül ugyanúgy, ahogy a keddi pénzügyi bizottsági ülésen, most is az felügyelőbizottságok által jóváhagyott változatokat fogadta el a testület, s javasolta a közgyűlés elé mindkét tárgykörben – Nagy Sándor, a Szabad Város Egyesület (SZVE) képviselőjének állandó nem szavazata mellett.

Nagy Sándor jegyzetelésre biztatta a SZEGEma.hu tudósítóját

Komolyabb vita a prémiumfeladatok meghatározásánál robban ki, ahol Solymos László alpolgármester úgy érvelt: a bevételek növekedéséhez és a kiadások csökkenéséhez mérten határozta meg a cégvezetők prémiumlehetőségeit, mert a cégek felől jelentősen alábecsült teljesítményekhez kötötték a jutalmakat. Szentgyörgyi Pál MSZP-s képviselő is jelen volt az ülésen, aki a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. vezetőjének, Makrai Lászlónak a prémiumfeladatai között illette kritikával azt, hogy bekerült követelményként két pályázat beadása is, ami szerinte egy banális feltétel.

Ekkor szóba került, hogy a cégvezetők bérezése jelentősen alulfinanszírozott, hasonló pozíciókban a bérezés az állami szektorban ennek a kétszerese, a piaciban pedig sokszorosa. Makrai elmondta azt is, hogy több beosztottja „beérte” őt fizetés tekintetében. Kohári Nándor (Fidesz-KDNP) bizottsági tag szerint hosszú távon érdemes lenne majd azt átgondolni, hogy új konstrukciókban határozzák meg a cégvezetők bérezését. Nagy Sándor (SZVE), a bizottság alelnöke ekkor jegyzetelésre szólította fel a portálunk tudósítóját. „Csak szeretném lefordítani a SZEGEDma.hu-nak, mert nem jegyzetelte, hogy Kohári Nándor szeretné felemelni a fideszes cégvezetők bérét” – hangzott el.

Kohári költségvetést módosítana indítványában

Szentgyörgyi Pál igazat adott Makrainak, de hozzátette azt is, hogy más összehasonlítások is vannak ebben a helyzetben. „A közalkalmazottak, köztisztviselők öt éve nem kaptak béremelést az önkormányzatnál. Ráadásul a cégvezetők fizetése az a kategória, amelynek az új, egykulcsos adózás miatt nőtt a nettó értéke. Juhász Gyula (Fidesz-KDNP), a bizottság elnöke hozzáfűzte, hogy több önkormányzati cég ráadásul versenyhelyzetben van a piacon lévő hasonló cégekkel.

A prémiumfeladatok esetében a bizottság – Nagy Sándor nem szavazatai mellett – a felügyelőbizottságok által jóváhagyott előterjesztést támogatta az alpolgármesterével szemben.

A testület elé Kohári Nándor költségvetést módosító önálló indítványt terjesztett be, ami több önkormányzati cégnek adna forrást fejlesztések előkészítéséhez, megnövelné – szintén fejlesztések céljából – a sportdecentrum-keretet, illetve az Aradi térre tervezett országzászló újabb, Simor Márton-féle tervének a megvalósítására különít el pluszpénzt. Nagy Sándor feltette a kérdést, hogy a képviselő egyeztetett-e a szakirodákkal, hogy az átcsoportosítások kapcsán milyen lyukak keletkeznek. Kohári elmondta, hogy tartalékokat és le nem kötött, szabad tételeket mozgósított. A tagok többsége közgyűlési vitára alkalmasnak találta az indítványt az alelnök nem szavazatainak kíséretében, így az előterjesztés a városüzemeltetési bizottság módosítójaként kerül majd a városatyák elé.

A közgyűlés pénteken dönt a bizottság által is tárgyalt ügyekben. A SZEGEDma.hu ismét folyamatosan frissülő tudósításban számol majd be a forró hangulatúnak ígérkező ülésről.

Előző sztori

Hoffmann: nem várható általános nyugdíjazás az oktatás területén

Következő sztori

Solymos növelné Botka jogkörét?