Közélet

Alföldi fazekas triennálé Mezőtúron

Alföldi fazekas triennálé Mezőtúron

2012. június 2., szombat
Alföldi fazekas triennálé Mezőtúron

Az alföldi fazekas triennáléra beküldött alkotásokból nyílt tárlat szombaton Mezőtúron a Városi Galériában; a rendezvényen hirdették ki a pályázat eredményét, és díjazták a legjobbakat. Az eseményhez kapcsolódó konferencián több fazekasközpont múltjáról és jelenéről hangzottak el előadások.

A triennálé pályázatát meghirdetők - a Hagyományok Háza és a helyi rendezők - céljukként a népi fazekasság hagyományainak ápolását, a nagy múltú fazekas központok tárgyi művészetének megőrzését és továbbfejlesztését jelölték meg. A fazekasoktól elsősorban olyan műveket vártak, amelyeket a néphagyomány ihletett, de a mindennapi életben a lakásokban vagy a háztartásokban is használhatók. A felhívásra harmincan jelentkeztek több mint száz alkotással. A triennálé megrendezését a Nemzeti Kulturális Alapprogram Közművelődés és Népművészeti Kollégiuma, a Hagyományok Háza, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Mezőtúr városa, valamint a kecskeméti Interkerám Kft. támogatta. A nagydíjat két népi iparművésznek,

Bertáné Lőcsei Krisztinának

, a Népművészet Ifjú Mesterének és

Kozák Évának

, a népművészet mesterének ítélték oda. Az első díjat

Berta István

népi iparművész vehette át. A pályázat anyagából november 9-én Budapesten, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban nyílik kiállítás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.