Egyetem

Biciklivel "hajtották" a villanyt a TIK-ben + FOTÓK

Biciklivel "hajtották" a villanyt a TIK-ben + FOTÓK

2012. június 5., kedd
Biciklivel "hajtották" a villanyt a TIK-ben + FOTÓK

A természettudományok népszerűsítése mellett a zöld energia fontosságát hangsúlyozta a Magyar Műszaki Értelmiség Napja. A Tanulmányi és Információs Központban vetélkedőkkel és előadásokkal várták kedden a fiatalokat.

A Szegedi Tudományegyetem is csatlakozott műszaki értelmiség napja országos akciójához, melynek célja a műszaki és természettudományok népszerűsítése, a zöld energia fontosságának hangsúlyozása. Helyszínül a napenergia-felhasználásban és környezettudatosságban élen járó József Attila Tanulmányi és Információs Központ épületét választották, ahol előadásokkal, játékos vetélkedőkkel várták az általános, középiskolásokat és az egyetemi hallgatókat egyaránt.

Tekertünk, üvöltöttünk

Rácz Béla

általános rektorhelyettes a város térképével tükrözte a szegedi mérnökök tehetségét - sugaras felépítése ugyanis tudatos munka, melynek mintájára építették újra a Tisza-parti várost. A természettudomány iránt érdeklődők elé

a nemrég Corvin-lánccal kitüntetett

Bor Zsoltot

állította, hangsúlyozva: a megtisztelő címet a szegedi akadémikus előtt például

Teller Ede

is viselte. Mint mondta, a ELI lézer-kutatóközpont újabb hatalmas előrelépés lesz a térségben, 150-200 tudományos alkalmazott dolgozhat majd ott, sok mostani egyetemi tanulónak teremtve munkahelyet. "A természettudományok magas szintű művelésével környezetünkért is tehetünk, emellett sok pénzt kereshetünk országunknak - és persze magunknak is" - emelte ki Rácz Béla. A megnyitót előadások követték a megújuló energiákról, a jövő építészetéről és a mérnöki újításokig.

Játékos, interaktív módon ismerkedhettek a TIK-ben megfordulók a környezettudatos energiafelhasználással, valamint a mérnöki hallgatók keze munkáját dicsérő eszközöket is megtekinthették. Az EDF Démász kerékpárjával lemérhettük, mennyi áramot tudunk termelni: a lassabbak égve tudtak tartani egy villanykörtét, a gyakorlott bringások még egy kávéfőző működéséhez is elegendő energiát termeltek. "Süket szobát" is felállítottak az épület előtt, ahol mindenki lemérhette, mi fér ki a torkán. A felgyülemlett feszültséget egy kiadós ordibálással lehetett itt levezetni, de csak óvatosan: 100 decibel felett már a kintiekhez is kiszűrődött némi hang. Az SZTE Mérnöki Kara saját készítésű pneumobiljával parkolt a bejárathoz, ahol napelemekkel is ismerkedhettünk. Volt még ökológiai lábnyommérés, és az előadások után egy zöld kvízzel mérhettük le tudásunkat. Hatfős csapatonként versenyre is jelentkezhettek az érdeklődők - a középiskolásoknak és egyetemistáknak több állomáson kellett pontokat gyűjteniük, a legjobbakat ajándékokkal várták. Közel száz fő versengett a délután folyamán, akik játékos vetélkedőkön ismerkedhettek a természettudományokkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.