Közélet

A magyarok ritkán vállalják fel munkahelyi párkapcsolatukat

A magyarok ritkán vállalják fel munkahelyi párkapcsolatukat

2012. június 13., szerda
A magyarok ritkán vállalják fel munkahelyi párkapcsolatukat

Egy nemzetközi felmérés szerint a munkavállalók többsége úgy véli, egy munkahelyi párkapcsolatnak nem kellene problémát jelentenie, Magyarországon mégis viszonylag ritkán vállalják fel kapcsolatukat.

A Randstad Workmonitor 2012-es tavaszi felmérésben részt vevő magyar munkavállalók háromnegyede mondta azt, hogy egy munkahelyi románcnak nem kellene problémát jelentenie. Ezzel összhangban több mint 70 százalékuk gondolta úgy, hogy nem csökkentené a teljesítményét, ha egy kollégájával lenne viszonya. A felmérés szerint ugyan a megkérdezettek 40 százaléka áthelyezné a pár egyik tagját egy másik osztályra, azt viszont 88 százalék ellenezné, hogy valamelyik érintett kilépjen. A magyarok nemzetközi szinten is toleránsnak számítanak: Lengyelországban a megkérdezettek 27 százaléka vélte úgy, hogy a pár egyik tagjának távoznia kellene a cégtől. A felmérésben a magyar válaszadók 39 százaléka mondta azt, hogy a munkahelyén időről időre kialakulnak párkapcsolatok. Ez nemzetközi összehasonlításban viszonylag alacsonynak számít, átlagosan 57 százalék számolt be kollégák közötti szerelmi viszonyról a 32 országra kiterjedő felmérésben. Többek között Kínában és Indiában is 70 százalékos volt a munkahelyi párkapcsolatok előfordulásának gyakorisága. Az alacsony magyar arány arra is utalhat, hogy az országban az érintettek még gyakran titkolják a viszonyukat. Magyarországon a válaszadók 68 százaléka arról számolt be, hogy közeli barátai is vannak a munkatársai között, 62 százalék pedig rendszeresen találkozik a kollégáival a munkaidőn kívül is. Az Egyesült Államokban egy 2006-os kutatás szerint a vállalatok mintegy 30 százalékánál szabályzatban is rögzítették a munkavállalók randevúira vonatkozó előírásokat. Magyarországon ez még kevésbé jellemző, elsősorban a multinacionális és nagyobb vállalatok esetében bevett gyakorlat. A Randstad Workmonitor egy 32 országra kiterjedő felmérés, amely elsősorban a munkavállalói attitűdöket vizsgálja. A barátságokról és párkapcsolatokról végzett tavaszi felmérésben Magyarországról összesen 4050, legalább heti 24 órában fizetett alkalmazottként dolgozó, 18-65 éves munkavállaló válaszolt a kérdésekre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.