Közélet

A magyar 16 évesek negyede dohányzik, 60%-a volt már részeg

A magyar 16 évesek negyede dohányzik, 60%-a volt már részeg

2012. június 20., szerda
A magyar 16 évesek negyede dohányzik, 60%-a volt már részeg

Magyarországon a 16 évesek negyede napi rendszerességgel dohányzik, 60 százalékuk pedig életében legalább egyszer volt már részeg; az előbbi arány Európában 17, az utóbbi 47 százalék - ismertette egy európai felmérés 2011-es eredményeit Elekes Zsuzsanna szociológus szerdán Budapesten.

A Budapesti Corvinus Egyetem docense a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a négyévente végzett ESPAD-felmérésben (European School Survey Project on Alcohol and other Drugs – Európai iskolavizsgálat a fiatalok alkohol- és egyéb drogfogyasztási szokásairól) tavaly 36 európai ország több mint 100 ezer 16 éves fiatalja vett részt. Közlése szerint a felmérés eredményeiből kiderül: a dohányzás elterjedtségében Európa vezető országai közé került Magyarország, ahol átlag feletti az alkoholfogyasztás. Az előző hónapban lerészegedők aránya az ötödik legmagasabb értéket mutatja, az alkohol és gyógyszer együttes fogyasztása pedig a kétszerese az európai átlagnak.

Elekes Zsuzsanna

közölte, az európai 16 éves diákok 54 százaléka dohányzott már, 28 százalékuk pedig havi rendszerességgel dohányzik. A dohányzásban Franciaország, Monaco, Olaszország, Bulgária, Lettország, Csehország, Szlovákia és Horvátország a vezető államok. Magyarországon a 16 évesek 94 százaléka ivott már alkoholt, ez az arány Európában 87 százalék. Havi rendszerességgel az európai tanulók 57, a magyarok 61 százaléka iszik, de míg Európában leginkább sört fogyasztanak, nálunk a tömény ital a domináns, amit inkább a lányok isznak - mutatott rá a szociológus. Az egyetemi docens elmondta, európai átlagban a fiatalok 29 százaléka gondolja úgy, hogy a marihuána könnyen beszerezhető, míg Magyarországon 35 százalék vélekedik így. Hozzáfűzte: Európában a diákok 18 százaléka használt már tiltott szert 2011-ben, Magyarországon ez az arány 20 százalék. 1995-től ebben a kategóriában Csehország mindvégig az élvonalban volt, a 2011-es felmérés szerint Franciaország zárkózott fel mellé e tekintetben, a 35 százalék feletti kategóriában. Elekes Zsuzsanna szólt arról is, hogy Európában 1995 és 2011 között 11-ről 18 százalékra nőtt a kábítószert legalább egyszer már fogyasztó diákok aránya, 2007-től ezen az értéken stagnál ez a mutató. A tiltott szereket valaha kipróbálók aránya 1995 és 2011 között 5-ről 20 százalékra nőtt Magyarországon - közölte, megjegyezve: a kábítószerek között a marihuána fogyasztása a domináns, de hazánkban a "szipuzás" aránya is növekszik az utóbbi években.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.