Sport

Vízilabda: Török nem tudta, hogy tiltólistás gyógyszert szed (FRISSÍTVE)

Vízilabda: Török nem tudta, hogy tiltólistás gyógyszert szed (FRISSÍTVE)

2012. május 11., péntek
Vízilabda: Török nem tudta, hogy tiltólistás gyógyszert szed (FRISSÍTVE)

Sajtóértesülések szerint a szegedi Török Béla adott pozitív doppingmintát a Szeged Beton - Honvéd férfi vízilabda OB I-es bronzcsatát követően. Az érintett nem tudott róla, hogy nem megfelelő vérnyomáscsökkentőt szed, játékjogát a szövetség az előírásoknak megfelelően egyelőre felfüggesztette.

A Magyar Vízilabda-szövetség közleménye

A Magyar Antidopping Csoport (HUNADO), április 22-én a Honvéd – Szeged bajnoki vízilabda mérkőzésen végzett vizsgálatán, pozitív mintát talált Török Béla szervezetében. A Magyar Vízilabda Szövetség – a HUNADO utasításának megfelelően - a sportoló versenyengedélyét felfüggeszti. A hatályos rendelkezések szerint a Magyar Antidopping Csoport, nyolc napon belül „Előzetes Felülvizsgálati Eljárást” kell, hogy lefolytasson. Ennek lezárása után, a kezdeményezi a Doppingbizottság összehívását. Török Béla egyébként péntek délelőtt elmondta, hogy hivatalos szakorvosi javallatra és engedéllyel vérnyomáscsökkentő gyógyszert szed. Ezt, a megjelölt vizsgálatnál előzetesen írásban jelezte. Szerinte, ez a gyógyszer okozhatta a problémát.

Török Béla nyilatkozata

A mai napon a médiában megjelent azon hírrel kapcsolatosan, amely szerint a A-Híd Szeged-Beton – Honvéd 2012. április 22. napján megtartott vízilabda-mérkőzést követően vett doppingminta alapján elvégzett egyik teszt pozitív lett, az alábbiakat kérem szó szerint közzétenni: A doppingügyekben mindig felmerül az, hogy az érintett magyarázkodik és ki akar bújni a felelősség alól. Én nem magyarázatképpen, de a puszta tényeket közlöm: Orvosi kivizsgálásomat követően a szakorvos írta fel számomra vérnyomáscsökkentőként a Tritace HCT nevű gyógyszert, és további két alkalommal a csapat orvosa is felírta, amelyet én ez alapján szedtem. A doppingvizsgálat elvégzésekor a jegyzőkönyveken feltüntettem, hogy ezt a gyógyszert használom. Végig abban a hiszemben voltam, hogy a megfelelő eljárások betartásával szabályosan járok el, és soha nem jutott eszembe, hogy olyan szert szedek, amely a doppinglistán található anyagot tartalmaz. Az olimpiai keret kihirdetésekor végtelenül boldog voltam, mert gyerekkori nagy álmom válhatott volna valóra azzal, hogy kijuthatok az olimpiára, és minden reményem az volt, hogy onnan aranyéremmel térhetek haza. Sajnos úgy tűnik, hogy ez a lehetőség jelenleg ezen az olimpián számomra nem adatik meg. Amikor telefonon közölték velem az eredményt, azt az érzést, azt az állapotot leírni szavakkal nem tudom, és azt nem is kívánom senkinek. Bízom abban, hogy az illetékesek – akik a jövőmmel kapcsolatban döntenek ezen ügy elbírálásakor – méltányosan és a lehető legrövidebb időn belül meghozzák határozatukat, ami talán mégis lehetővé teheti azt, hogy az olimpián részt vegyek és segítsem a csapatot. Kérem a média képviselőit, hogy megkeresésüket mellőzni szíveskedjenek. Nyilatkozni a továbbiakban nem kívánok! Szeged, 2012. május 11. Török Béla

Tiszeker Ágnes az eljárásrendről

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezető igazgatóját az eljárás további menetéről kérdezte a magyar vízilabda-válogatott honlapja,

a vlv.hu

. "Le kell zárni a jogszabály szerint az előzetes felülvizsgálati eljárást - ez néhány napot vesz igénybe. Inenntől kezdve beszélhetünk doppingvétségről, ekkor kérheti a sportoló a B-minta vizsgálatát. Ha ezt nem kéri vagy kéri a vizsgálatot és annak eredménye megegyezik az A-mintáéval, ki kell tűzni a meghallgatás időpontját. Tehát az elsőfokú doppingbizottsági meghallgatásra legkorábban körülbelül 10 nap múlva kerülhet sor. Az itt megszülető ítélet ellen fellebbezésre van lehetőség" - közölte a MACS igazgatója.

Magas vérnyomásra szedett gyógyszer miatt lett pozitív a teszt

Mint

Kemény Dénes

az Origót tájékoztatta

, az A-Híd Szeged Beton VE játékosa,

Török Béla

szolgáltatta a pozitív A-mintát. Nem szándékos esetről van szó, a fiatal válogatott tehetség tévedésből vízhajtó tartalmú vérnyomáscsökkentőt vett be, emiatt akadt fenn a teszten. "Török Bélának egy éve magas a vérnyomása, erre szed gyógyszert. Sajnos nagyon figyelmetlen volt, mert azt a gyógyszert használta, amelyik vízhajtót is tartalmaz, és így rajta van a doppinglistán, nem pedig a vízhajtó nélkülit" - közölte a hírportállal a szövetségi kapitány, hozzátéve, hogy Török olimpiai kerettagsága csak akkor maradhat meg, ha egy hónapnál rövidebb eltiltást kap, máskülönben nem tud részt venni a válogatott felkészülési meccsein az ötkarikás játékokra. Mint az oldalon írják, a szövetség már megkapta a Magyar Antidopping Csoport (MACS) értesítését, melyben kérik a vízipólós játékjogának felfüggesztését.

Cserhalmi Julianna

, az A-Híd Szeged Beton VE elnöke a következő nyilatkozatot tette közzé a

Szeged Beton Facebook-oldalán

: "Mi is a MTI híréből értesültünk arról, hogy egy válogatott férfi vízilabdás fennakadt az A-Híd Szeged Beton VE-Honvéd bajnoki mérkőzés után a doppingvizsgálaton. A személyiségi jogokra hivatkozva egyelőre nem kívánunk ebben az ügyben nyilatkozni. Az érintett játékos hamarosan egy hivatalos nyilatkozatot ad majd közre."

Korábban írtuk

A Nemzeti Sport értesülései szerint pozitív doppingmintát adott a Szeged Beton – Honvéd férfi vízilabda ob I-es bronzpárharcban az egyik válogatott kerettag. A játékos A-mintájában találtak tiltott szert, és ezt

Tiszeker Ágnes

, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezető igazgatója megerősítette, hozzátéve, ez még nem minősül doppingvétségnek. Mivel folyamatban lévő ügyről van szó a MACS vezetője nem mondhatja meg, ki az érintett, és milyen szert fogyasztott. Az igazgató péntek reggel az MTI-nek későbbre ígért tájékoztatást, jelenleg egy konferencián vesz részt.

Martin György

, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke

a sportnapilapnak elmondta

, ilyen esetekben a hivatalos értesítés megérkezését követően fel kell függeszteni az érintett játékjogát, s ki kell vizsgálni a pozitív minta körülményeit (ha kéri a sportoló, akkor a B-mintát is vizsgálják), majd a hozott döntést továbbítani kell a nemzetközi szövetségeknek.

Nemcsik Balázs

, a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) főtitkára az MTI-nek pénteken elmondta, hogy a Magyar Antidopping Csoport (MACS) szóban már tájékoztatta az MVLSZ-t arról, hogy egy játékos A-mintájának ellenőrzése pozitív eredménnyel zárult, az írásos anyagot pedig később kapják kézhez. A sportvezető a Nemzeti Sport azon információját, hogy az érintett tagja

Kemény Dénes

szövetségi kapitány olimpiai keretének, nem kívánta kommentálni. "Amint hivatalos, írásos tájékoztatást kapunk, akkor tudunk többet, és akkor tudjuk megtenni a szükséges lépéseket" - mondta Nemcsik Balázs. A Nemzeti Sport értesülése szerint a 19 fős olimpiai keret egyik játékosa akadt fenn a vizsgálaton. Az A-Híd Szeged Beton csapatából

Baksa László

és

Török Béla

, a Honvéd bronzcsatát vívó együtteséből

Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs

és

Szivós Márton

- utóbbi épp

csütörtökön írt alá Szegedre

- tagja a Kemény Dénes olimpiai keretének.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.