Közélet

Testékszereket és veszélyes termékeket is vizsgáltak a TIK-ben + FOTÓK, VIDEÓ

Testékszereket és veszélyes termékeket is vizsgáltak a TIK-ben + FOTÓK, VIDEÓ

2012. május 10., csütörtök
Testékszereket és veszélyes termékeket is vizsgáltak a TIK-ben + FOTÓK, VIDEÓ

Veszélyes áruk utáni hajszát rendeztek, előadásokat és tanácsadást tartottak a szegedi Fogyasztóvédelmi Majálison, ahol a fogyasztóvédelmi hatóság a gyakorlati képzést érintő szerződést is kötött az SZTE jogi karával.

A május 10-i programot a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara hívta életre a Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének segítségével, hogy a TIK-ben a hallgatók figyelmét is felhívhassák néhány veszélyre. A rendezvény szervezői nemcsak izgalmas programokkal várták a diákokat, hanem együttműködési megállapodást is aláírtak. Ennek keretében a hatóság ezentúl közigazgatási gyakorlatra fogad egyetemistákat, és szakmai segítséget nyújt a fogyasztóvédelmi jogot érintő évfolyam- és szakdolgozatot készítő joghallgatók számára.

Polner Eörs

, a Csongárd Megyei Kormányhivatal főigazgatója a megnyitón arról szólt, hogy a magyar közigazgatás

Szent István

óta nem látott átalakításon megy keresztül, melynek célja a rendszer olcsóbbá, rugalmassabbá és nem utolsósorban ügyfélbarátabbá tétele. Ez utóbbi különösen fontos a fogyasztóvédelemben, tekintve, hogy a fogyasztók jogainak érvényesítése felgyorsult világunkban nap mint nap minden egyes állampolgárt érintő kérdéssé vált. Úgy fogalmazott: a kormányhivatal további, küszöbön álló bővülésével arra törekednek, hogy egyre szélesebb körben kínáljanak gyakorlati lehetőségeket a kiemelt partner szegedi jogi karnak.

A fogyasztóvédelmi felügyelőség igazgatója, Petrik Sándor is megerősítette: hatóságuk megkülönböztetett figyelmet fordít a fiatalok képzésére. Ennek jegyében adják át az egyetemistáknak több mint húsz év alatt összegyűlt tapasztalataikat. A nevelés jelentőségére annak kapcsán is rávilágított, hogy véleménye szerint ma már mindenkinek rendelkeznie kell(ene) olyan fogyasztóvédelmi ismeretekkel, melyek segítségével meg tudja védeni érdekeit. Szabó Imre, az SZTE ÁJTK dékánja pedig arról szólt: a fogyasztói jogok hatékony érvényesítéséhez olyan képzett szakemberekre van szükség, akik tanácsokat, illetve adott esetben eljárási segítséget tudnak nyújtani a polgároknak. Éppen ezért – hangsúlyozta – az egyetem és a hatóság mind az elméleti, mind a gyakorlati képzést érintő hosszú távú együttműködéséből leginkább a fogyasztók fognak profitálni. Az új fogyasztóvédelmi szemlélet egyik kiemelt célcsoportja egyébként éppen a fiatal korosztály, amely a legbefolyásolhatóbb, legmanipulálhatóbb a vásárlási szokások kialakulása szempontjából. Éppen ezért a rendezvény azt is célozta, hogy felhívja az egyetemisták figyelmét a tudatos vásárlás fontosságára és arra, hogy fogyasztóként jogaik és kötelességeik vannak. A szakmai workshopon bemutatkozott a Nemzeti Fogyasztói Termékkosár, az érdeklődők megismerkedhettek a hatóság piacfelügyeleti munkájával, és előadást hallgattak a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos békéltetésekről. Versenyezni is lehetett a Fogyasztóvédelmi Majálison, hiszen a szervezők „Hajsza a veszélyes áruk után” címmel játékot hirdettek: az otthoni műszaki cikkek, háztartási termékek, gyermekjátékok és sportszerek közül bárki behozhatott egy-egy veszedelmes darabot: a legérdekesebb darab gazdáját jutalomban részesítte a fogyasztóvédelmi felügyelőség. Az SZTE hallgatói által végzett esettanulmányok eredményeibe is betekintést nyerhettek az érdeklődők, valamint a hatóság mobil laboratóriumában egész nap vizsgálták a napszemüvegek UV-áteresztő képességét és a testékszerek, szemüvegek, bizsuk nikkelkibocsátását. http://www.youtube.com/watch?v=6Tunc2brzEI&feature=youtu.be

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.