Gazdaság

Sárgarépa és modern szobrászat - Művészetek Hídja a Marson + FOTÓK

Sárgarépa és modern szobrászat - Művészetek Hídja a Marson + FOTÓK

2012. május 11., péntek
Sárgarépa és modern szobrászat - Művészetek Hídja a Marson + FOTÓK

Most már nem csupán friss zöldségért, gyümölcsért érdemes betérni a Mars téri piacra. Bzrózka Marek szobrászművész alkotásai révén ugyanis szó szerint a „Művészetek Hídjává” változott a nagycsarnok emeletét összekötő híd.

Ma már nem szokatlan, hogy a múzeumok elegáns falain kívül is találkozunk művészi alkotásokkal. Egyre több utcai tárlatot láthatunk, illetve kávézókat és klubokat is rendre különféle alkotások ékesítenek. Az azonban nem nevezhető szokványosnak, hogy míg a Mars téri piac nagycsarnokának a földszintjén az ember mondjuk sárgarépát vásárol, addig az emeleten szobrokat nézegethet. A piac kezdeményezése, a „Művészetek Hídja” így próbálja közelebb hozni az emberekhez a képzőművészetet.

Bzrózka Marek

öt új szobra mellett korábbi alkotásaiból válogatott e rendhagyó térben megnyílt kiállításra. A szobrászművész számára izgalmas helyszín a nyüzsgő piaci környezet, a hömpölygő emberáradat, ami igencsak eltér a múzeumok csendes tereitől. „A lüktető piactér folyamán álló híd különleges helyszín, egyedi hátteret biztosít munkáimnak, hiszen sok szoborelképzelés egészen profán módon, hasonló életteli helyszínen született” – vallja Brzózka Marek. A művész szeretné, hogy a nagycsarnokban lévő híd élő kapcsolatot teremtene szobrai és a lakosság között.

Gyimesi László városfejlesztési és külügyi tanácsnok a hidak valódi és jelképes jelentéseiről szólt a megnyitón. A fideszes politikus elmondta, azt, hogy egy híd mennyire fontos a szegediek pontosan tudják, hiszen a Tisza kettéválasztja a várost. „A hidak azonban nem csupán használati tárgyak, egy híd önmagában szimbólum is: a legfontosabb szimbóluma a kapcsolatnak. Földrajzi értelemben két oldalt köt össze, de spirituális értelemben jelenti az emberek közötti kapcsolatokat is” – fogalmazott. Gyimesi hozzátette, aki megálmodta a piaccsarnok emeleti oldalait összekötő hídba a művészetek hídját, az az emberek és a művészet kapcsolatát kívánta megteremteni. Szimbolikus a kiállító személye is, hiszen Brzózka Marek szobrászművész édesapja lengyel, míg édesanyja lengyel. A két nép között is egy szimbolikus híd feszül, amin ezer éve szabad az átjárás. A szobrászművész alkotásai június végéig lesznek megtekinthetők a Mars téri piacon, melynek vezetése tervezi, hogy más művészeknek is bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a jövőben. Erdei Péter, a Szegedi Vásár és Piac ügyvezető igazgatója portálunknak elmondta, reméli, olyan emberek is betérnek a piacra a tárlat kapcsán, akiket eddig nem vonzott a vásártér nyüzsgése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.