Bulvár

Egy orvos-természetgyógyász a bor jótékony hatásairól

Egy orvos-természetgyógyász a bor jótékony hatásairól

2012. május 25., péntek
Egy orvos-természetgyógyász a bor jótékony hatásairól

A szegedi borfesztiválon összefutottunk Pintér Zoltánnal, aki a Telin Televízió nézőit látja el orvosi és természetgyógyászati tanácsokkal, tippekkel. Az orvostanhallgatót a borok szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásairól kérdeztük.

- Valóban van a boroknak élettanilag is pozitív hatása a szervezetünkre, vagy ezt csak a borisszák találták ki?

- Természetesen a jó minőségű boroknak vannak pozitív hatásaik. Amellett, hogy az érzékszerveinket, főleg az ízlelőbimbóinkat kényezteti egy finom vacsora után elfogyasztott pohár bor, fenolos vegyülettartalma miatt antioxidáns, azaz gyökfogó tulajdonsága is van. Ebből következik, hogy védi a sejtjeinket a károsodásoktól és az öregedési folyamatoktól. A fenolvegyületek, illetve a flavonoid tartalma révén gátolja a vérzsírok lerakódását az erek falára, azaz képes csökkenteni az infarktus kialakulását a plakképződés visszaszorításával. Emellett a borok java része vitaminokat és ásványi anyagokat is bőven tartalmaz.

- Fehéret vagy vöröset válasszunk?

- Mindenkinek a vörösbor fogyasztását javaslom, hiszen jóval magasabb az antioxidáns, elsősorban a flavonoid tartalma.

- Fontos, hogy jó minőségű bort igyunk?

- A minőség a borok esetében is meghatározza, hogy mennyire pozitívan képesek hatni a szervezetünkre. Egy rosszabb minőségű ital esetében előfordulhat, hogy az alkoholtartalma révén többet ártunk vele, mint amennyi pozitív hatást érhetnénk el a fogyasztásával!

- A mennyiségre vigyázni kell?

- A bor is alkoholos ital, ezért csak módjával fogyasszuk! Állapotos kismamáknak és szoptatós anyukáknak semmiképp nem javaslom, hiszen a legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy kis mennyiségű bor vagy sör rendszeres fogyasztása is károsíthatja a magzatot. Férfiaknak napi 2-3, hölgyeknek 1-2 deciliter a javasolt mennyiség. A bort nem csak az alkoholtartalma miatt kell odafigyeléssel fogyasztani, hanem mert az egyes borok csersav-, kénessavtartalma gyomorfájást és erős fejfájást is okozhat.

Tandi Barbara

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.