Írjon nekünk

Egészség

Egy orvos-természetgyógyász a bor jótékony hatásairól

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

A szegedi borfesztiválon összefutottunk Pintér Zoltánnal, aki a Telin Televízió nézőit látja el orvosi és természetgyógyászati tanácsokkal, tippekkel. Az orvostanhallgatót a borok szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásairól kérdeztük.



– Valóban van a boroknak élettanilag is pozitív hatása a szervezetünkre, vagy ezt csak a borisszák találták ki?

– Természetesen a jó minőségű boroknak vannak pozitív hatásaik. Amellett, hogy az érzékszerveinket, főleg az ízlelőbimbóinkat kényezteti egy finom vacsora után elfogyasztott pohár bor, fenolos vegyülettartalma miatt antioxidáns, azaz gyökfogó tulajdonsága is van. Ebből következik, hogy védi a sejtjeinket a károsodásoktól és az öregedési folyamatoktól. A fenolvegyületek, illetve a flavonoid tartalma révén gátolja a vérzsírok lerakódását az erek falára, azaz képes csökkenteni az infarktus kialakulását a plakképződés visszaszorításával. Emellett a borok java része vitaminokat és ásványi anyagokat is bőven tartalmaz.

– Fehéret vagy vöröset válasszunk?

– Mindenkinek a vörösbor fogyasztását javaslom, hiszen jóval magasabb az antioxidáns, elsősorban a flavonoid tartalma.

– Fontos, hogy jó minőségű bort igyunk?

– A minőség a borok esetében is meghatározza, hogy mennyire pozitívan képesek hatni a szervezetünkre. Egy rosszabb minőségű ital esetében előfordulhat, hogy az alkoholtartalma révén többet ártunk vele, mint amennyi pozitív hatást érhetnénk el a fogyasztásával!

– A mennyiségre vigyázni kell?

– A bor is alkoholos ital, ezért csak módjával fogyasszuk! Állapotos kismamáknak és szoptatós anyukáknak semmiképp nem javaslom, hiszen a legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy kis mennyiségű bor vagy sör rendszeres fogyasztása is károsíthatja a magzatot. Férfiaknak napi 2-3, hölgyeknek 1-2 deciliter a javasolt mennyiség. A bort nem csak az alkoholtartalma miatt kell odafigyeléssel fogyasztani, hanem mert az egyes borok csersav-, kénessavtartalma gyomorfájást és erős fejfájást is okozhat.

Tandi Barbara

Egészség

Az enyhe időjárás miatt korábban kezdődik a pollenszezon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az allergia mértékétől és az előző évek tapasztalataitól függően már érdemes szedni a gyógyszereket.

Tovább olvasom

Egészség

Nyárra várhatóan vége lesz a koronavírus-járványnak

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

De addig a százezret is elérheti a fertőzöttek száma.

Tovább olvasom

Egészség

Látogatási tilalmat rendeltek el a szegedi klinikákon az influenzajárvány miatt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az orvoshoz forduló betegek száma alapján számított morbiditás átlépte a járványküszöböt.

Tovább olvasom

Aktuál