Kultúra

Négy ország költözött a Százszorszép Gyermekházba

Négy ország költözött a Százszorszép Gyermekházba

2012. május 9., szerda
Négy ország költözött a Százszorszép Gyermekházba

Európa-napot tartottak szerdán a Százszorszép Gyermekházban. Az egész napos rendezvényen Közép-Kelet-Európa országait, nevezetességeit és gasztronómiai különlegességeit mutatták be.

Ausztria, Lengyelország, Csehország és Szlovákia történelmét, hagyományait, kultúráját, és nem utolsósorban konyháját mutatták be a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának Felnőttképzési Intézetének tanulói szerdán. Az Európa-napot évek óta május 9-én rendezik meg a kar andragógus hallgatói, ezúttal a Százszorszép Gyermekház termeit rendezték be egy-egy ország jellegzetességeivel. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet az öreg kontinens kulturális sokszínűségére, és összegyűjtse Közép-Kelet-Európa értékeit.

Dwa bratanki

"Lengyelország évszázados jó kapcsolatot ápol velünk, a híres lengyel-magyar barátságot, valamint az ország kevésbé ismert kulturális, gasztronómiai nevezetességeit szeretnénk bemutatni" - árulta el portálunknak

Bényei Csenge

, a lengyel csapat egyik vezetője. A látogatók bevonásával, interaktív játékokkal tanulhattak a gyerekek északi barátaink zenéjéről, szokásaikról, filmjeikről és értékeikről. Egy külön falat állítottak fel az egyik leghíresebb dzzesszfesztivál, a Jazz Jamboree bemutatására. Az ötvenes évek kommunista időszakában tiltott nyugati dolognak tartották a dzsesszzenét, '58-ban tartották az első fesztivált Lengyelországban - mesélte Bényei Csenge. A rendezvényt azóta is minden évben megtartják, az évtizedek alatt a kontinens egyik legnagyobb "dzesszdzsemborijává" nőtte ki magát. Több lengyel plakátot is megtekinthettünk, melyek igazi kuriózumnak számítanak, értékük több ezer dollár is lehet. Egy lengyel karácsonyi szokással is megelevenedett: az abrosz alá rejtett szénaszálak közül mindenki húzhatott egyet, ha egyenes szálút vettünk ki, jó évre számíthatunk, ha viszont görbe, akkor bonyolult, kiszámíthatatlan évnek nézünk elébe.

Dinók és sógorok

Az osztrák termet

Németh Kitti

mutatta be: itt Ausztria ételeit kóstolhattuk meg, egy felépített sötét szobában a fotóelőhívással ismerkedhettünk. A gyerekek egy ötszemélyes, állatokkal nyerészkedő társasjátékkal foglalták le magukat, és egy valóságos, Bad Gleichenberg közelében található dinóparkot is megtekinthettek. Arcfestéssel kézműves játékokkal is várták a legkisebbeket, a nagyobbak pedig a sógorok filmművészetébe tekinthettek bele: Pumukli, Rex felügyelő és

Sissi

történetét követhették egész nap. Csehország és Szlovákia kultúrájából a Pitvarosi Néptánccsoport előadásával, divatbemutatóval, mesefilm-vetítéssel és irodalmi ajánló segítségével kaphattunk ízelítőt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.