Közélet

Épül az Agóra, dühöngnek a környékbeliek + FOTÓK

Épül az Agóra, dühöngnek a környékbeliek + FOTÓK

2012. május 16., szerda
Épül az Agóra, dühöngnek a környékbeliek + FOTÓK

Az 1,7 milliárd forintos uniós pályázati pénzzel együtt 2,065 milliárd forintból épülő Agórát várhatóan már idén szeptember 15-én átadják, a környék lakóinak, bolttulajdonosainak, vállalkozóinak már csak addig kell kibírniuk – kisebb-nagyobb bosszankodások nélkül nehéz lesz – az építkezéssel járó áldatlan állapotokat.

A Gogol utcában megszólított lakók készségesen elmondták véleményüket, nevüket azonban nem szívesen adták a nyilatkozatukhoz. Szinte mindannyian az építkezéssel járó sok port, piszkot, zajt kifogásolták, az utcán keresztüldübörgő megnövekedett forgalmat átkozták, meg főleg azt kifogásolták, hogy őket senki sem kérdezte meg, mit szólnak az erre tervezett új buszvonal megindításához, melynek állítólag valahol a Jósika utcában lesz majd a megállója. A környék lakói attól tartanak, hogy a szűk utcákban forgolódó autóbusz-közlekedés hatására megrepedeznek a 100 éves házak falai, és a megszokott nyugalomnak is búcsút inthetnek. „Reméljük, azért diszkót meg kocsmát nem terveztek az Agórába” – fogalmazta meg a többi lakó aggodalmát is egy idős hölgy.

Szép dolog építkezni, de…

Az ide tervezett buszközlekedéssel főutat csinálnak a mellékutcából – dohog Emese néni. Amióta folyik az építkezés, a Gogol utca élhetetlenné vált – fogalmaz a 70 éves idős hölgy. Szép a belvárosban élni, de ez, ami most van, gyalázatos. Öt éve nincs nyugtuk a környék lakóinak, kezdődött a Gutenberg utca újjáépítésével, folytatódott a Kálvária sugárút átépítésével, az Árkáddal, majd most – hab a tortán – itt van az Agóra. Szép dolog építkezni, csak ilyenkor általában megfeledkeznek az itt lakók nyugalmáról, igényeiről, a parkolásról, sok mindenről – így összegez. A Gogol utca lakói például jó néven vennék, ha az építtető felajánlana nekik parkolási lehetőséget az Agóra területén, hogy engedéllyel használhassák az ottani helyeket. Erről azonban senki sem nyilatkozik. Az emberek nem érzik, hogy az érdekeiket bárki is képviselné, ezért, aki csak teheti, menekül innen, egyre többen fontolgatják az elköltözés lehetőségét is. Életveszélyes az átalakított Kálvária sugárúton közlekedni – panaszkodik tovább Emese néni, keskeny, két autó nem fér el egymás mellett, a mentő sem tud behajtani, veszély esetén nincs hova lehúzódni az úttestről, nincs menekülési lehetőség. Ki volt az a hülye, aki ezt tervezte, akinek diplomát adtak? – kérdezi bosszúsan az idős hölgy. Az építési terület bejáratával szemben lakó Barna István nem rejti véka alá véleményét. A nehéz kamionok a háza előtt forgolódnak, tolatnak, dobálják fel a sarat a járdára, a házfalra, tönkre tették a kiskertet, mindig zaj van és rengeteg por, az ablakot már ki sem nyithatja szellőztetni. Mint fogalmaz, rengeteg kellemetlensége származik az építkezés miatt, s alig várja már, hogy befejezzék.

Öt év várakozás

A Gogol utcai Zsiga Renáta Szalon fodrászat telibe kapja az építkezéssel járó összes zajt, koszt, sarat, egyszóval náluk csapódik le minden ezzel kapcsolatos negatívum. Szakál Gábor, az üzlet tulajdonosa azzal vár bennünket, hogy hatalmas tapasztalattal rendelkezik a városfelújításokból származó kellemetlenségek terén, hiszen öt üzlete van különböző helyeken, s ez az ötödik felújítás, ami elérte, így már semmin sem tud se bosszankodni, se meglepődni, hozzászokott a kellemetlenségekhez. Mint fogalmaz, bármilyen kárpótlást ígér is a város azoknak, akik a különböző felújítások miatt hátrányt, forgalomcsökkenést, jövedelemkiesést szenvednek, az anyagilag nem fogja megtéríteni a valós károkozást. Amikor egyszer jogorvoslatért fordult a városi hatóságokhoz, és sikerült egy minimális összegű kártérítést kicsikarnia, hamarosan megjelentek üzletében az ellenőrök, és az építési engedélyt követelték. Véletlenül éppen! Azóta megtanulta, ha saját erejéből nem tudja megoldani a problémát, inkább ráfordítja az üzletajtó kulcsát és eldobja. Szakál Gábor nem tartja magát a fejlődés kerékkötőjének, hiszen ő is örül, ha épül, szépül városunk, azonban nem lát semmilyen tervszerűséget, racionalitást abban, ahogyan a város viszonyul ezekhez a felújításokhoz. A kereskedők jelentős része is megvette annak idején drága pénzért az IKV-tól a bérleti jogot, azonban évről évre egyre csak romlik a helyzetük, egymás után zárnak be a belvárosi boltok, szűnnek meg az üzletek, a kicsik ugyanis képtelenek versenyre kelni a multikkal, a város által támogatott Árkáddal, amely végül is minden ígérgetés ellenére jóval kevesebb új munkahelyet teremtett, mint amennyi a megjelenésével a városban megszűnt.

Hiányzik a városfejlesztési stratégia

Nem csak a válság tizedelte meg a város kereskedőit, asszisztált ehhez derekasan a városvezetés is azzal, hogy csöppet sem vállalkozásbarát, nem képviselte a vállalkozók érdekeit, és sohasem azt nézte, miben tud a segítségükre lenni. Szakál Gábor is minden évben csak várakozott, majd csak befejezik az építkezéseket, felújításokat a városban, és akkor ő is végre fellélegezhet. Most már nem vár semmit, illúziói sincsenek. Leginkább azt hiányolja, hogy a városnak nincs évekre szóló kidolgozott fejlődési stratégiája, nem döntötte el, mit akar kezdeni a belvárossal, milyen szándékai vannak a jövőt illetően, így pedig a kereskedők sem tudnak előre tervezni, számolni. Mediterrán belvárost akarnak kiülős vendéglőkkel, cukrászdákkal, esetleg bankokkal, szolgáltatókkal vagy üzleteket, boltokat, ahova lassan senki sem fog betérni, hiszen az elmúlt néhány esztendőben a kereskedők fele elmenekült a Kárász utcából. Azt mondja, a városnak fel kellett volna újítania régi, értékes palotáit, és azokban kialakítani üzlethelyiségeket, amelyért aztán a multik bérleti díjat fizetnének. Az Árkád egy fillért sem fizet ilyen jogcímen, a helyi kereskedők pedig – akik egyre kevésbé tudnak már perkálni – szép csöndben tönkremennek. Ez senkinek sem jó. Az építkezésből származó konkrét kárról, kellemetlenségről már nem is beszélgetünk, minek, hiszen úgy sem tehetnek ellene semmit? A vállalkozó tavaly újította fel üzletét, amit 1 héttel azelőtt vett, mielőtt megkezdődött az Agóra építése. Hogy ne tűnjön kötözködő vészmadárnak, még egyszer megerősíti: nagyon tud örülni annak, ha gyarapszik, szépül a város, a hülyeségnek viszont kevésbé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.