Közélet

Egy év után ítélet a Virág-perben (FRISSÍTVE)

Egy év után ítélet a Virág-perben (FRISSÍTVE)

2012. május 30., szerda
Egy év után ítélet a Virág-perben (FRISSÍTVE)

Első fokú ítéletében a két szegedi Virág cukrászda kiürítésére és átadására kötelezte a korábbi bérlőt a Szegedi Törvényszék szerdán; ezzel együtt az alperesnek az elmaradt - és az átadásig még felmerülő - használati díjat is meg kell fizetnie.

A korábbi üzemeltetőnek bruttó 38,2 millió forint elmaradt használati díjat és az átadásig havonta 1,9 millió forint használati díjat kell megtérítenie a városnak, a bírósági költség megfizetése mellett. Az ítélet egyelőre nem jogerős. A Virág cukrászda birtokbaadásáért tavaly május végén indított eljárást a szegedi önkormányzat.

Bene István

, az önkormányzatot képviselő ügyvéd akkor azt kérte a város központjában található két cukrászda ingatlanának bérlőjétől, a Virág Cukrászda és Kávéház Üzemeltető és Tanácsadó Kft.-től, hogy tizenöt napon belül ürítse ki a két üzlethelyiséget. A város azt is követelte az alperestől, hogy 2010 szeptemberétől fizesse meg az elmaradt használati díjat az ingatlanok után. A város a korábban önkormányzati tulajdonú Kis Virág Cukrászda üzlethelyiségére a Virág Cukrászda Kft.-vel bérleti szerződést kötött. A Virág Cukrászda Kft. a Kis Virág Cukrászdát továbbadta, a tulajdonában álló Virág Cukrászda üzlethelyiségét pedig bérbe adta a Virág Cukrászda és Kávéház Üzemeltető és Tanácsadó Kft.-nek. A Virág Cukrászda Kft. felszámolás alá került, a felszámoló a Kis Virág Cukrászdára és Virág Cukrászdára kötött bérleti szerződéseket azonnali hatállyal felmondta, a Kis Virág Cukrászda bérleti jogát és a Virág Cukrászda tulajdonjogát értékesítésre meghirdette. Az önkormányzat elővásárlási jogával élve 275 millió forintért megvásárolta a Virág Cukrászda ingatlanát, majd kérte az ingatlanok kiürítését. A bérlő a kérésnek nem tett eleget, így került az ügy a bíróság elé. Az alpereseket szerdán képviselő ügyvéd a bíróság döntését követően nem nyilatkozott arról, hogy fellebbeznek-e. Erre az ítélet kézhezvételét követően tizenöt nap áll rendelkezésükre. Amennyiben ezt megteszik, a Szegedi Törvényszék ítélete nem jogerős. A Virág Cukrászdának otthont adó Új Zsótér-ház 1873-ban, a "nagy víz" előtt épült. 1874 nyarán a Klauzál tér felőli földszintjén már cukrászda nyílt. 1922-ben a Temesváron nevezetes cukrász,

Virágh Géza

és testvérei vásárolták meg, és tették híressé a cukrászdát. Az államosítás után a neve Virág cukrászda lett. Különlegessé teszi az intézményt, hogy a Klauzál tér szemközti oldalán helyezkedik el a Nagy Virág Cukrászdához tartozó Kis Virág. Az utóbbi húsz évben a Kis Virágnak csupán a bérleti joga, míg a Nagy Virágnak a tulajdonjoga cserélt gazdát több alkalommal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.