/

Az Ázsia-ház átadásával szülinapozott a Szegedi Vadaspark + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Huszonharmadik születésnapját ünnepelte a Szegedi Vadaspark a gyermeknapon, mely ez alkalomból igazi játszó- és élményparkká alakult. Felavatták a megújult Ázsia-házat, mely helyet ad az Etiópiában tragikusan elhunyt Fábián Tamás ásványgyűjteményének is.

„A vadaspark folyamatosan próbál megújulni. Az a véleményünk, hogy a látogatók felé mindig új arcunkat kell tudni mutatnunk, hiszen így tudjuk idecsalogatni őket. Az Ázsia-házunk 2004-ben épült, nagyszerű bemutatóhely volt, ám pár év múlva beázott a tető, így fel kellett újítanunk” – nyilatkozta portálunknak Veprik Róbert. Az igazgató hozzátette, az emberek segítségét kérték ebben, s az adók 1%-ából meg tudták valósítani a felújítást. Nem pusztán a tetőszerkezet újult meg, a gyűjteményt is színesítették, amihez jó apropót adott, hogy a vadasparkok és állatkertek idén Ázsia kampányt folytatnak. „Ennek célja, hogy az ázsiai élővilágra, illetve a veszélyeztetett élettérre felhívja a figyelmet” – jegyezte meg.

Huszonhárom évvel ezelőtt épp gyermeknapon nyílt meg a Szegedi Vadaspark, mely az elmúlt évtizedben kezdődött meg látványos fejlődése. Az elmúlt években közel egymilliárd forintnyi beruházás valósul meg – emlékeztetett Botka László polgármester. Az Ázsia-ház avatóján bejelentette, legközelebb fekete orrszarvú fog érkezni a vadasparkba.

no images were found

A megújult Ázsia-háznál két, nemcsak Magyarországon, hanem Európában is ritkaságnak számító, nagyon különleges ragadozónak a bemutatója is elkészült. „Beismerem, nem a legközönségbarátabb állat a ködfoltos párduc és a binturong, de szeretnénk gyűjteményünkben olyan fajokat is bemutatni, melyek igazi szakmai csemegének számítanak” – hangsúlyozta Veprik Róbert.

Fogságban néhány száz ködfoltos párduc el mindössze, a szabad területi populáció nem ismert rejtőzködő életmódja miatt, ám Veprik szerint néhány ezernél több nem valószínűleg nincs belőlük. „Szerettünk volna ennek az elsősorban Ázsiában és Indonéziában élő fajnak a megmentésében részt venni, ezért csatlakoztunk egy tenyészprogramhoz. Két fiatal állat érkezett hozzánk, az egyik Angliából, a másik pedig Franciaországból” – közölte. Reményei szerint jövőre már tudják szaporítani a ködfoltos párducokat.

A másik, már nevében is furcsa szerzeményük a binturong, vagyis macskamedve. A Szegedi Vadaspark igazgatójától megtudtuk, ebből a fajból kevés példány él fogságban, s bár nem tartozik a leglátványosabb állatok közé, igazi szakmai különlegesség. Az állatok nemrég érkeztek, most szoktatják őket egymáshoz és új helyükhöz. Az Ázsia-ház melletti kifutójuknál több búvóhelyet is kialakítottak, így remélhetőleg hamar megkedvelik új élőhelyüket.

Fábián Tamásnak is emléket állítottak a vadasparkban

no images were found

A most átadott épület ad otthont az Etiópiában tragikusan elhunyt Fábián Tamás geográfus ásványgyűjteményének. „Amikor azon gondolkoztunk, hogy mit tudunk kezdeni Fábián Tamás hagyatékával, miként is tudjuk bemutatni, akkor merült fel lehetséges helyszínként a vadaspark. Világjáróként természetesen Ázsiában is megfordult, onnan is vannak ásványai, tárgyai és emlékei. Itt három szekrényben 120 ásványt tudunk kiállítani. Ez Tamás 4-5000 darabos gyűjteményének egy elenyésző része, de természetesen nagyon látványos szelete” – tudtuk meg a szegedi geográfus barátjától, Petrovics Kálmántól.

Az EDF Démász Szegedi VE igazgatója hozzátette, a most bemutatott ásványok között vannak Ázsiából hozott, börzén vásárolt vagy éppen cserélt darabok. Gondolatébresztőként pedig fotókat is kiállítottak az Ázsia-házban. „Ez volt Tamásnak a mindene, a természet szeretete. Az volt a célja, hogy minél több információt gyűjtsön össze, és adjon át a hallgatóknak. Biztos vagyok benne, hogy Szegeden még több helyen lesz látható Fábián Tamás emlékkiállítás” – fogalmazott. Hozzátette, júniusban szülővárosába is rendeznek egy kiállítást, oda is került az általa gyűjtött csodából egy rész.

Fábián Tamás idős szüleinek a megbízásából létrejött egy alapítvány, s közösen kezelik hagyatékát egykori munkatársai, a Szegedi Tudományegyetem dolgozói, civil szervezetek tagjai és a barátok. Petrovics Kálmán elmondta, könyvek megjelentetését is tervezik, illetve útjai során készített fotóinak egy részét a világhálóra fogják feltölteni.

no images were found

Előző sztori

Az újszülött életmentő alapítvány első gyermeknapja + FOTÓK

Következő sztori

Gáncs Péter: Pünkösdkor az emberek újra megtanulhatnak örülni