Közélet

Szegedi Csanád: Ki kell lépnünk az EU-ból!

Szegedi Csanád: Ki kell lépnünk az EU-ból!

2012. április 13., péntek
Szegedi Csanád: Ki kell lépnünk az EU-ból!

A Jobbik kiáll az európai nemzetek összefogása mellett, de hazánknak ki kell lépnie az Európai Unióból – jelentette ki Szegedi Csanád. A jobbikos EP-képviselő úgy látja ez az egyetlen módja annak, hogy Magyarország gazdasági tekintetben talpra álljon.

A pályázati- és a kvótarendszer mellett, hazánk külpolitikai, külgazdasági lehetőségeit nézve egyaránt leszabályoz bennünket az Európai Unió. Ebben a rendszerben képtelen lesz hazánk kitörni jelenlegi helyzetéből – jelentette ki Szegedi Csanád jobbikos EP-képviselő „Tagok legyünk, vagy szabadok?” címmel tartott sajtótájékoztatóján. A Jobbik közismert álláspontja szerint hazánknak ki kellene lépnie az EU-ból. Többek között ez is témája volt annak a lakossági fórumnak, amit pénteken tartottak a párt szegedi székházában. A Jobbik alelnöke úgy látja, Magyarországnak a geostratégiai helyzetét ki kell használnia. „Három gazdasági világhatalom van a környezetünkben, Németország, Oroszország és Törökország. Velük egyensúlyba kellene helyeznünk külgazdasági viszonyainkat, hiszen jelenleg szinte csak az unió piacára alapozunk hosszú távon, az ő megoldásaikban bízunk” – tette hozzá.

Az EU-ból oly módon kell kilépnie Magyarországnak az EP-képivselő szerint, hogy a határok átjárhatósága megmaradjon, úgy mint Norvégia vagy Svájc esetében. „A schengeni övezeten belül maradnánk, és megtartanánk nyugat-európai partnereinket” – jegyezte meg. Hozzátette, elsősorban a magyar piacot kell visszaszereznünk, utána pedig a török és az orosz piacokkal kiegészítve a termelésre szükséges helyezni a hangsúlyt. Szegedi szerint egyértelmű, hogy mezőgazdasági vonalon kell erősítenünk, emellett a megújuló energiaforrások és a magyar vízkincs kiaknázása lenne a megfelelő irány. „A mai Magyarország 30 millió ember ellátására képes mezőgazdasági szempontból. Ma a kvótarendszer azonban gátat szab annak is, hogy az itt élő 10 millió ember számára megtermeljünk mindent” – jelentette ki a jobbikos politikus. Szegedi Csanád leszögezte, a Jobbik kiáll az európai nemzetek összefogása mellett, „de ez nem alapulhat gyarmatosításon, kizsákmányoláson vagy egymás negatív megbélyegzésen, hanem ez egy kölcsönös érdekeltséggel rendelkező együttműködésnek kell legyen”. Hozzátette, a Jobbik Európai Uniós koncepciónkba nem fér bele a szlovák nyelvtörvény, a Beneš-dekrétum, illetve az sem, hogy a magyar gazdák kevesebb támogatást kapnak, mint a nyugat-európaiak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.