/

Planetárium Szegeden + VIDEÓ, FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pénteken Szegeden a Százszorszép Gyermekházba egy valódi planetárium költözik, ahol az érdeklődők reggel 8.30-tól egész nap 30 perces előadások keretében láthatják majd a naplementét, a csillagok megjelenését, a Tejút látványát, és utazást tehetnek a Naprendszerben is.

A csillagos égbolt látványa mindig is lenyűgözte az embereket. De miket is látunk valójában? Mit tudunk ezekről az égitestekről? Hogyan keletkeztek? Milyen messze vannak? Ezekre és még sok más érdekes kérdésre keressük a választ a planetáriumban.

A planetárium házhoz jön

Sajnos az iskolában kevés szó esik a minket körülvevő világegyetemről, és a magyarországi planetáriumok Szegedtől távol vannak. A Partiscum Csillagászati Egyesület szervezésében Szegedre érkező mobilplanetárium segítségével csillagászati és űrkutatási ismereteket kapnak a látogatók, betekintve ezáltal a csillagok lenyűgöző világába. Az előadások egy 5 méter átmérőjű, hordozható, felfújható kupolában tekinthetők meg, melynek befogadóképessége 25 fő.

Fél óra a Naprendszerben

A csoportok 30 perces előadásokat tekinthetnek meg, melynek első részében a naplementét láthatják, és azt, ahogy az égbolton ezernyi csillag felragyog. Megismerkedhetnek az égen látható csillagképekkel, bolygókkal, meteorhullásban lehet részük. Feltűnik majd a Tejút, és látogatást tesznek néhány bolygóra is. Az előadás második részében egy lenyűgöző teljeskupolás filmmel virtuális utazásra indulhatnak a Naprendszerben.

Az előadások időpontjai és a még szabad helyek megtekinthetők a Csillagászat Napja weboldalán, a jegyek a helyszínen (Százszorszép Gyermekház – Szeged, Kálvin tér 6.), egységesen 650 Ft/fő áron válthatók csoportoknak és egyéni látogatóknak egyaránt.

Előző sztori

Kék eper és fluoreszkáló nyúl – viták középpontjában a GMO-k + FOTÓK

Következő sztori

Hátország: 4. lett az OIK döntőjében a KSZSE + FOTÓK