Közös versmondással emlékeztek Juhász Gyulára + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Olvassunk Juhász Gyulát! – Legalább a szülinapján!” – ezzel a jelmondattal versmondásra invitálták a szegedieket a költő születésének 129. évfordulóján Roosevelt téri szobrához, ahol mintegy százan közösen szavalták el Szeged című költeményét.

A szegedi születésű költő Testamentom című versét Németh János tolmácsolásában hallgathatták meg az egybegyűltek a Szögedi Védegylet kezdeményezésére megtartott rendezvényen, amelyen Juhász Gyulára emlékeztek születésnapján, április negyedikén.

„Juhász Gyula volt az a költő, aki megmaradt Szöged város hű költőjének. Elment ugyan tanulmányait elvégezni Budapestre, dolgozott úgymond az ország peremvidékén, és Várad pompáját is hiányolta Szegeden, önkéntes száműzetésnek nevezte azt, hogy itthon maradt saját szülővárosában” – fogalmazott a Szögedi Védegylet alapító-elnöke. Szabó László úgy látja, a költő sokkal többet érdemel, hiszen őt a mai napig nem ismeri kellőképpen a szegedi és vidéki magyar olvasó.

A korábbi Fodor utca viseli Juhász Gyula nevét, ahol a költő élt, s meghalt 75 évvel ezelőtt. Szegeden iskolát neveztek el róla, illetve szobra is van, de a Szögedi Védegylet alapító-elnöke szerint egy emlékszobára is szükség lenne szülővárosában.

„Szögednek igazán Juhász Gyula a költője, lakott itt igaz más költő is, például Babtis Mihály vagy Radnóti Miklós, akikre igazán jó szívvel emlékezünk, de Szöged szülötte és a város költője csakis Juhász Gyula lehet” – jelentette ki Szabó László.

„Vajon ma milyen verest írna Juhász Gyula Szegedről? Borúsabbat? Írna egyáltalán? Születnek-e versek ma is Szegeden Szegedről?” – tette fel a költői kérdést Zsoldos Sándor. Az irodalomtörténész arra kérte az egybegyűlteket, hogy a Ritmusok című ciklus első részeként megjelent Szeged című költeményen gondolkozzon el mindenki.

A rendezvényen – ahol mintegy százan szavalták el a Szeged című költeményt – elhangzott, hogy Juhász Gyula írásainak olvasását szeretné előmozdítani a Szögedi Védegylet és a Torontál Kiadó azzal, hogy a könyvhétre egy kötetet jelentetnek meg, mely a költő életében megjelent összes kötetének anyagát eredeti formájában tartalmazza.

no images were found

Előző sztori

Nem üzemel a köztársasági elnök honlapja

Következő sztori

Élőállat-ellenőrzést tartott az élelmiszerbiztonsági hivatal + FOTÓK