Kosárlabda: fölényes Kosársuli-siker Tiszaújvárosban

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A férfi kosárlabda NB I/B rájátszási szakaszában a 13-16. helyezésért Tiszaújvárosban játszotta első mérkőzését a Vásárhelyi Kosársuli. Elek András csapata a múlt heti, hazai pályán a Budapesti Honvédtól elszenvedett fájó vereséget követően főleg második félidei remek játékával fölényes győzelmet aratott az észak-magyarországi városban.

Az első negyedben még semmi nem utalt arra, hogy a találkozó fölényes Kosársuli-sikerrel zárulhat. Talán a hosszú utazás és a hirtelen jött nagy meleg számlájára is írható, hogy a vendégek kissé tompák voltak, így az alapszakaszban Vásárhelyen bevált zónavédekezéssel kezdő hazaiak Pöstényi és Mohácsi vezérletével uralták a mérkőzést (7-2, 11-8, 15-12). A 6. percben Utasi válla kiugrott, így a vendégek elvesztették egyik meghatározó emberüket, de ez sem törte meg a csapatot, sőt a helyére beállt Mócsai lelkes játékával és kosaraival sikerült fordítani (17-18). A játékrész folytatásában azonban semmi nem sikerült a vásárhelyieknek, így a negyed végére nyolc pontos előnyt gyűjtöttek a hazaiak. A második játékrészt szenzációsan kezdték Elek András tanítványai, Czibere pontos kinti dobásaival és Mócsai palánk alatti eredményessége révén 13 pontot szórtak zsinórban (28-31). Időt kért a hazai kispad, és ezt követően a Lajsz, Mohácsi center páros révén szépen elkezdtek pontokat termelni, amelyre csak Vas Péter révén tudtak válaszolni a vásárhelyiek.

Szünet után szenzációs negyedet produkált a Vejinovics, Czibere, Vas, Mócsai, Kukla ötös, elképesztően jó védekezés mellett szinte mindent bedobtak, míg a hazaiaknak semmi nem jött össze. Volt itt minden, ami kell: triplák, szép tempók, betörések, centerkosarak és ziccerek egyaránt. Igazi örömjátékot mutatott be a Kosársuli, és ezt a tiszaújvárosiak két időkérése sem tudta megtörni. A bajnoki szezon legjobb tíz percét produkálva, csere nélkül lemosták ellenfelüket Cziberéék a pályáról, és az utolsó negyed előtt el is döntötték a meccset. A Kosársuli a záró negyedre sem vett vissza a tempóból, bár ekkor nagyot küzdött a hazai gárda is (59-76, 62-80, 62-90). A hazaiaktól Pöstényi és Mohácsi is csak büntetőkből volt eredményes, míg a többiek pontot sem tudtak szerezni, a Kosársuli együttesében viszont a pályára lépő fiatalok is hozzá tették a magukét a sikerhez, így további öt ponttal gyarapították a két csapat közötti pontkülönbséget a vásárhelyiek. Végül 26 pontos vendég sikerrel zárult a találkozó és ez óriási előnynek számít a május 4-én, pénteken, 18 órakor, a Hódtói Sportcsarnokban sorrakerülő visszavágóra. A párosmérkőzés győztese a 13., míg a vesztese a 15. helyezésért játszik tovább.

A másik ágon a Kecskeméti Főiskola 77-51-re nyert a Veszprémi Egyetem otthonában, így Vásárhely-Kecskemét párharc várható a 13. helyért. A tiszaújvárosi találkozó után Benőcs Tibor, a hazaiak edzője is dícsérte Elek András csapatát: “El kell ismerni, hogy a vásárhelyiek dobóteljesítménye ezen a mérkőzésen majdhogynem A csoportos szintű volt. Persze azt mondják, mindenki annyit dob, amennyit hagyják … ”

Kosárlabda férfi NB I/B rájátszás a 13.-16. helyezésért 1. mérkőzés:

Tiszaújvárosi Tisza TV-Phoenix KK – EnterNet Vásárhelyi Kosársuli 69-95 (26-18, 17-25, 8-29, 18-23)
Tiszaújváros, 200 néző. Vezette: Sallai, Torzsa, Szabó Z.
Tiszaújváros: Kóthay 10, Tóth T. 2, Pöstényi 25/9, Lajsz 11, Mohácsi 19. Csere: Benőcs, Csabák 2, Sebők, Radányi. Edző: Benőcs Tibor.
Vásárhely: Vejinovics 13/3, Utasi 3/3, Vas P. 19/9, Schéda 10, Kukla 10. Csere: Mócsai 14/3, Czibere 24/9, Kis G., Rácz, Czuprák Á. 2. Edző: Elek András.

Default thumbnail
Előző sztori

Hétfőn is megdőlt a melegrekord, 32 fok Újpesten

Default thumbnail
Következő sztori

Labdarúgás: kikapott Algyőn az Alsóváros

Legutóbbi hasonló cikkek