Közélet

Korrupciós vádak, sérült hangfelvétel, LMP-s kérdések

Korrupciós vádak, sérült hangfelvétel, LMP-s kérdések

2012. április 12., csütörtök
Korrupciós vádak, sérült hangfelvétel, LMP-s kérdések

A szegedi önkormányzat bizottsági működésében anomáliának tartja az LMP, hogy pont az a hangfelvétel sérült meg, mely ülésen korrupcióval vádolták egymást fideszes és MSZP-s helyi politikusok. Azt sem tartja az LMP feltétlen véletlennek, hogy bizonyos ülések jegyzőkönyvei nem érhetőek el.

Gyári hibás volt a tavaly szeptember 30-ai Pénzügyi Bizottsági ülésen elhangzottakat rögzítő kazetta, a jegyzőkönyvet jegyzet alapján készítették, ezért az nem tartalmazza a vitát. Ezt a választ kapta

Málovics György

, miután az ülés hangfelvételét szerette volna meghallgatni. A városházánál tartott sajtótájékoztatón az LMP Csongrád megyei szóvivője, a Pénzügyi Bizottság tagja elmondta, hogy az említett ülés elején korrupcióval vádolta meg a fideszes

Farkas László

bizottsági elnök az MSZP-s városvezetést. Farkas állítása szerint az AGÓRA-Pólus beruházás kapcsán a városvezetés lepaktált a beruházóval. „Elhangzott, hogy az egyik pályázó adjon be a valós teljesítési árnál néhány száz millió forinttal alacsonyabb ajánlatot, hogy nyerhessen a projekt. Utána majd az önkormányzat kompenzálja ezt saját költségvetéséből” – idézte fel az elhangzottakat Málovics, hangsúlyozva, sajnos nem visszakereshetőek az ülésen elhangzottak, mivel gyári hibás volt a kazetta. Hozzátette, mindezt visszautasította Solymos László alpolgármester, s azt állította, Farkas csak azért vádaskodik, mert a környéken van ingatlanja, amit ki akart festetni a beruházóval, ám nem sikerült ebben megegyezniük.

A vitát követően született egy határozat, melyben a Pénzügyi Bizottság felkérte a Gazdasági és Pénzügyi Átvételi Ideiglenes Bizottságot (GPÁIB), hogy az AGÓRA-projekt közbeszerzési eljárásának szabályszerűségét vizsgálja ki. A GPÁIB azonban ezt az ügyet még csak napirendre sem tűzte, s hamarosan meg is szűnt. Málovics ennek próbált utánajárni, így szembesült azzal, hogy a bizottsági ülés jegyzőkönyvéből pont az a rész hiányzik, amikor korrupcióval vádolták egymást a politikusok. A GPÁIB november 21-ei ülésén nem merült fel az AGÓRA-projekt vizsgálata.

Szentistványi István

, az LMP szegedi önkormányzati képviselője ennek a bizottsági ülésnek a jegyzőkönyvét szerette volna megtekinteni, ám az a mai napig nem érhető el. „Ez megint csak arra hívja fel a figyelmet, hogyha valami vitás kérdés adódik egy bizottsági ülésen, akkor a jegyőzkönyvek vagy nem azt dokumentálják, ami történt, vagy eleve el sem érhetőek” – jegyezte meg a politikus.

Kasza Péter

, a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság tagja pedig arra emlékeztetett, hogy az önkormányzatok bizottságaiban a jelenleginél sokkal szakmaibb munkának kellene folynia. Ezt az LMP már többször hangoztatta.

Az LMP három forgatókönyvvel magyarázza az esetet. A „naiv” szerint szerencsétlen véletlen csupán, hogy pont az a hangfelvétel sérül meg, ami azt rögzítette, hogy rágalmazzák egymást a képviselők. A második verzió szerint bár nincs ok-okozati összefüggés a gyári hibás magnókazetta és a GPÁIB átláthatatlan, sürgősségi beszüntetése között, viszont az esetek mögött „problémás folyamatok” állnak. A szegedi LMP azonban azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a két esemény közt mögöttes, rossz szándék húzódik. A sajtótájékoztatón elhangzott, inkább a második és a harmadik forgatókönyvet tartják valószínűnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.