Írjon nekünk

Közélet

Korrupciós vádak, sérült hangfelvétel, LMP-s kérdések

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A szegedi önkormányzat bizottsági működésében anomáliának tartja az LMP, hogy pont az a hangfelvétel sérült meg, mely ülésen korrupcióval vádolták egymást fideszes és MSZP-s helyi politikusok. Azt sem tartja az LMP feltétlen véletlennek, hogy bizonyos ülések jegyzőkönyvei nem érhetőek el.

Gyári hibás volt a tavaly szeptember 30-ai Pénzügyi Bizottsági ülésen elhangzottakat rögzítő kazetta, a jegyzőkönyvet jegyzet alapján készítették, ezért az nem tartalmazza a vitát. Ezt a választ kapta Málovics György, miután az ülés hangfelvételét szerette volna meghallgatni.

A városházánál tartott sajtótájékoztatón az LMP Csongrád megyei szóvivője, a Pénzügyi Bizottság tagja elmondta, hogy az említett ülés elején korrupcióval vádolta meg a fideszes Farkas László bizottsági elnök az MSZP-s városvezetést. Farkas állítása szerint az AGÓRA-Pólus beruházás kapcsán a városvezetés lepaktált a beruházóval. „Elhangzott, hogy az egyik pályázó adjon be a valós teljesítési árnál néhány száz millió forinttal alacsonyabb ajánlatot, hogy nyerhessen a projekt. Utána majd az önkormányzat kompenzálja ezt saját költségvetéséből” – idézte fel az elhangzottakat Málovics, hangsúlyozva, sajnos nem visszakereshetőek az ülésen elhangzottak, mivel gyári hibás volt a kazetta. Hozzátette, mindezt visszautasította Solymos László alpolgármester, s azt állította, Farkas csak azért vádaskodik, mert a környéken van ingatlanja, amit ki akart festetni a beruházóval, ám nem sikerült ebben megegyezniük.

A vitát követően született egy határozat, melyben a Pénzügyi Bizottság felkérte a Gazdasági és Pénzügyi Átvételi Ideiglenes Bizottságot (GPÁIB), hogy az AGÓRA-projekt közbeszerzési eljárásának szabályszerűségét vizsgálja ki. A GPÁIB azonban ezt az ügyet még csak napirendre sem tűzte, s hamarosan meg is szűnt. Málovics ennek próbált utánajárni, így szembesült azzal, hogy a bizottsági ülés jegyzőkönyvéből pont az a rész hiányzik, amikor korrupcióval vádolták egymást a politikusok.

A GPÁIB november 21-ei ülésén nem merült fel az AGÓRA-projekt vizsgálata. Szentistványi István, az LMP szegedi önkormányzati képviselője ennek a bizottsági ülésnek a jegyzőkönyvét szerette volna megtekinteni, ám az a mai napig nem érhető el. „Ez megint csak arra hívja fel a figyelmet, hogyha valami vitás kérdés adódik egy bizottsági ülésen, akkor a jegyőzkönyvek vagy nem azt dokumentálják, ami történt, vagy eleve el sem érhetőek” – jegyezte meg a politikus.

Kasza Péter, a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság tagja pedig arra emlékeztetett, hogy az önkormányzatok bizottságaiban a jelenleginél sokkal szakmaibb munkának kellene folynia. Ezt az LMP már többször hangoztatta.

Az LMP három forgatókönyvvel magyarázza az esetet. A „naiv” szerint szerencsétlen véletlen csupán, hogy pont az a hangfelvétel sérül meg, ami azt rögzítette, hogy rágalmazzák egymást a képviselők. A második verzió szerint bár nincs ok-okozati összefüggés a gyári hibás magnókazetta és a GPÁIB átláthatatlan, sürgősségi beszüntetése között, viszont az esetek mögött „problémás folyamatok” állnak. A szegedi LMP azonban azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a két esemény közt mögöttes, rossz szándék húzódik. A sajtótájékoztatón elhangzott, inkább a második és a harmadik forgatókönyvet tartják valószínűnek.

Kommentek

Hírzóna

Czeglédy Csaba négy társát ítélték el Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Human Operator Zrt. ügyében.

Tovább olvasom

Közélet

Szűkült a Cserepes sori szegregátum, de nem tudni mikor számolják fel végleg

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Tavalyhoz képest valamelyest javult a helyzet a Cserepes soron, jó pár házat ledózeroltak a nyomornegyedben.

Tovább olvasom

Közélet

Hat hosszú hétvégénk lesz 2020-ban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Négynapos ünnepből hárommal számolhatunk jövőre.

Tovább olvasom

Aktuál