Közélet

Kormányszóvivő: az egészségügy újjászervezése nem tűrt halasztást

Kormányszóvivő: az egészségügy újjászervezése nem tűrt halasztást

2012. április 2., hétfő
Kormányszóvivő: az egészségügy újjászervezése nem tűrt halasztást

Az egészségügy újjászervezése semmiképpen nem tűrt halasztást - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő hétfőn Budapesten a kormány azon döntése kapcsán, hogy az állam május elsejével átveszi a települési önkormányzatoktól a fekvőbeteg-ellátó intézményeket.

A kormányszóvivői tájékoztatón kifejtette: amikor a kormány megalakult eladósodott kórházakat, lepusztult infrastruktúrát, átláthatatlan betegutakat örökölt meg. A városi kórházak átvételéről szóló döntést mérföldkőnek nevezte, amely az ellátás színvonalának emelését, hatékonyabbá tételét fogja eredményezni, továbbá költséghatékonyabbá is válik a rendszer. Ugyanakkor a kormányszóvivő leszögezte: a döntés nem a költségvetés okán, hanem szakmai kritériumok alapján született.

Szócska Miklós

egészségügyi államtitkár elmondta: az fekvőbeteg-ellátó intézmények átvételének első lépcsője, a fővárosi és megyei kórházak állami kézbe kerülése zökkenőmentesen zajlott. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a rendszer átalakítása hatékonyabban halad, ha már átvették az intézményeket. Ezért második lépcsőben az önkormányzatoktól május elsejével átveszik a többi fekvőbeteg-ellátó intézményt is. Kiemelte: az intézményeket azok minden ingó és ingatlan vagyonával, a működésükhöz kapcsolódó gazdasági társaságokkal, adósságállományával együtt veszi át az állam. A kormány döntése értelmében az intézmények bármiféle hasznosításából származó vagyont az egészségügyben kell felhasználni. Ennek kapcsán azt is elmondta, hogy a jogszabály elfogadásával a májusi átvételig az intézmények vagyonára vonatkozóan elidegenítési és terhelési tilalom lép életbe. Kérdésre válaszolva Szócska Miklós közölte: adminisztratív költségek lesznek, de az átszervezések összességében megtakarítással fognak járni. Az államtitkár hangsúlyozta: az átadás-átvétel a betegellátást nem befolyásolja, ahogy az egészségügyi intézményekben dolgozókat sem. Emberierőforrás-krízis van, minden emberre szükség van - szögezte le az államtitkár.

Réthelyi Miklós

nemzeti erőforrás miniszter múlt pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek a törvényjavaslatot, mely szerint: az állam a korábbi tervezetthez képest nem két lépcsőben, hanem egyszerre, és kettővel több, összesen 55 kórházat vesz át májusban az önkormányzatoktól. A települési önkormányzatok fekvőbeteg-szakellátó intézményeinek átvételéről és az átvételhez kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló előterjesztés általános indoklásában az olvasható: a kormány célként határozta meg az egészségügyi intézményrendszer átalakítását az ellátás színvonalának emelése, egységessége és hatékonyabb, költségtakarékosabb intézményfenntartás érdekében. Ennek érdekében - a tervezett három helyett - két lépcsőben átveszik az önkormányzatoktól a fekvőbetegek ellátását biztosító intézményeket. "A megyei intézmények átvétele megtörtént, második lépcsőként állami fenntartásúvá vállnak az aktív, a vegyes fekvőbeteg-ellátást biztosító kórházak vagy fekvőbeteg- és hozzá kapcsolódó járóbeteg-szakellátást végző intézmények és a krónikus ellátást biztosító kórházak".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.