/

Kormányszóvivő: az egészségügy újjászervezése nem tűrt halasztást

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az egészségügy újjászervezése semmiképpen nem tűrt halasztást – mondta Giró-Szász András kormányszóvivő hétfőn Budapesten a kormány azon döntése kapcsán, hogy az állam május elsejével átveszi a települési önkormányzatoktól a fekvőbeteg-ellátó intézményeket.

A kormányszóvivői tájékoztatón kifejtette: amikor a kormány megalakult eladósodott kórházakat, lepusztult infrastruktúrát, átláthatatlan betegutakat örökölt meg. A városi kórházak átvételéről szóló döntést mérföldkőnek nevezte, amely az ellátás színvonalának emelését, hatékonyabbá tételét fogja eredményezni, továbbá költséghatékonyabbá is válik a rendszer. Ugyanakkor a kormányszóvivő leszögezte: a döntés nem a költségvetés okán, hanem szakmai kritériumok alapján született.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár elmondta: az fekvőbeteg-ellátó intézmények átvételének első lépcsője, a fővárosi és megyei kórházak állami kézbe kerülése zökkenőmentesen zajlott. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a rendszer átalakítása hatékonyabban halad, ha már átvették az intézményeket. Ezért második lépcsőben az önkormányzatoktól május elsejével átveszik a többi fekvőbeteg-ellátó intézményt is. Kiemelte: az intézményeket azok minden ingó és ingatlan vagyonával, a működésükhöz kapcsolódó gazdasági társaságokkal, adósságállományával együtt veszi át az állam. A kormány döntése értelmében az intézmények bármiféle hasznosításából származó vagyont az egészségügyben kell felhasználni.

Ennek kapcsán azt is elmondta, hogy a jogszabály elfogadásával a májusi átvételig az intézmények vagyonára vonatkozóan elidegenítési és terhelési tilalom lép életbe. Kérdésre válaszolva Szócska Miklós közölte: adminisztratív költségek lesznek, de az átszervezések összességében megtakarítással fognak járni. Az államtitkár hangsúlyozta: az átadás-átvétel a betegellátást nem befolyásolja, ahogy az egészségügyi intézményekben dolgozókat sem. Emberierőforrás-krízis van, minden emberre szükség van – szögezte le az államtitkár. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter múlt pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek a törvényjavaslatot, mely szerint: az állam a korábbi tervezetthez képest nem két lépcsőben, hanem egyszerre, és kettővel több, összesen 55 kórházat vesz át májusban az önkormányzatoktól.

A települési önkormányzatok fekvőbeteg-szakellátó intézményeinek átvételéről és az átvételhez kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló előterjesztés általános indoklásában az olvasható: a kormány célként határozta meg az egészségügyi intézményrendszer átalakítását az ellátás színvonalának emelése, egységessége és hatékonyabb, költségtakarékosabb intézményfenntartás érdekében. Ennek érdekében – a tervezett három helyett – két lépcsőben átveszik az önkormányzatoktól a fekvőbetegek ellátását biztosító intézményeket. “A megyei intézmények átvétele megtörtént, második lépcsőként állami fenntartásúvá vállnak az aktív, a vegyes fekvőbeteg-ellátást biztosító kórházak vagy fekvőbeteg- és hozzá kapcsolódó járóbeteg-szakellátást végző intézmények és a krónikus ellátást biztosító kórházak”.

Default thumbnail
Előző sztori

Mocsai Lajos: a cél London, a tét a sportág jövője

Default thumbnail
Következő sztori

Kosárlabda: bravúrral zárta az alapszakaszt a Kosársuli

Legutóbbi hasonló cikkek