Bulvár

Húsvéti barkavadászat a füvészkertben

Húsvéti barkavadászat a füvészkertben

2012. április 5., csütörtök
Húsvéti barkavadászat a füvészkertben

A Húsvét jegyében játékos családi napra várnak minden érdeklődőt a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjébe. Tavaszi kerti sétára, illetve játékokra invitálják mindazokat, akik a szabadban töltenék az ünnepet.

Húsvéthétfőn játékkal egybekötött kerti sétára várják a családokat, kicsiket és nagyokat a füvészkert. A húsvéti barkavadászat alkalmával amíg a felnőttek a kert tavaszi növényeiben gyönyörködnek, addig a gyerekekre is komoly feladatok várnak, a park különböző pontjain elrejtett kérdéseket kell felkutatniuk. Helyes válaszok esetén jutalmukat a pénztárnál vehetik át a játékos kedvűek. Azért is érdemes ellátogatni az SZTE Füvészkertbe, mert a tavasz beköszöntével virágba borultak a magnóliák, vagy ismertebb nevükön liliomfák. Közülük a fűzlevelű liliomfa, nagyvirágú liliomfa, a Lótuszos tó mentén pedig a kóbusi liliomfa virágzó példányaival találkozhatnak az érdeklődők. A magnólia mellett a füvészkertben a kínai eredetű, legközismertebb kora tavaszi díszcserje a bókoló aranyfa is megcsodálható. Ennek négytagú aranysárga színű virágai az ágakon sűrűn állnak, lecsüngők. Gyakran tévesen aranyvesszőnek is nevezik, ezt a kis termetű cserjét, mivel vékony, hosszú ágai, vesszői ívesen a földre hajolnak. Hazai fáink és cserjéink között is van jó néhány, amelyek lombelőzően, igen korán virágoznak. Ilyen az elsősorban piros csonthéjas terméseiről ismert húsos som, melynek sárga színű virágai kis ernyő virágzatokba tömörülnek az ágakon. Tavasszal a környékbeli utakat szegélyező fasorok alját fehér virágtakaróba burkolják a kökény sűrű ágrendszerű, ágtövises bokrai. Ez a növény is korán, áprilisban, a lomblevelek megjelenése előtt virágzik, akárcsak az örökzöld kerti mahónia. A Lótuszos tó mögötti erdőfolt szintén tavasszal a leglátványosabb. Az itt bemutatott erdei növények tavasszal, a lombkorona záródása előtt mutatkoznak meg igazi szépségükben, hogy azután az év többi részét, leveles állapotban, vagy éppen a talajba visszahúzódva a következő évre készülve töltsék. Mindez csak néhány példa az SZTE Füvészkert tavaszi látványosságaiból, melyeket a húsvéti ünnepek alatt is változatlan nyitva tartással, 9-18 óráig tekinthetnek meg a látogatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.