Hősi halott magyar honvédeket temettek újra Rudkinóban

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében öt magyar honvéd földi maradványait temették újra pénteken a Don fennsíkján, a rudkinói II. Magyar Központi Katonai Temetőben.

Ökumenikus egyházi szertartással és katonai tiszteletadás mellett temették újra a magyar királyi 2. honvéd hadsereg katonáinak földi maradványait, amelyekre a Don-kanyartól visszavonuló sereg útvonalán találtak rá.

Az öt egykori honvéd közül háromnak a maradványait sikerült azonosítani. Baumgartner Ödön, Éder Lajos, Joó János mellett két ismeretlen honvéd is a 2003. május 28-án felavatott, monumentális rudkinói temetőben lelt örök nyugalomra.

Hende Csaba honvédelmi miniszter búcsúztató beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik elkötelezett munkával ápolják a Donnál elesett magyar honfitársak emlékét. Kiemelte: “a nagy háborúk évszázada véget ért. A kilencvenes évek elején új évszázadot kezdtünk. Reményeink szerint a béke és a szabadság évszázadát.”

A II. Magyar Központi Katonai Temető az egykori hadműveleti területen, illetve a felvonulási- és visszavonulási körzetekben életüket vesztett katonák méltó nyughelye.

A Don fölé magasodó fennsík oldalában található hősi temető területén 1389 gránittáblán 12 595 elhunyt magyar honvéd és munkaszolgálatos, illetve 49 343 eltűnt magyar katona nevét vésték fel. Közülük 19 350 egykori honvéd maradványait temették el újra Rudkinóban.

A Don-kanyarba ellátogató honvédelmi minisztert elkísérte Dankó István, a minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős államtitkára, valamint Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos is. A látogatást két évfordulóhoz időzítették: 70 évvel ezelőtt indult el a Don-kanyarhoz a magyar királyi 2. honvéd hadsereg, s tíz évvel ezelőtt alakították ki a rudkinói II. Magyar Központi Katonai Temetőt.

A magyar delegáció, valamint az orosz védelmi tárca, a Voronyezsi területi kormányzat és a Vojennije Memoriali szervezet képviselői az 1997. június 20-án felavatott boldarjovkai I. Magyar Központi Katonai temetőben is lerótta tiszteletét.

Az Alekszandr Gorgyejevvel, a Voronyezsi terület kormányzójával folytatott megbeszélésén Hende Csaba kiemelte: fontosnak tartották azt is, hogy fejet hajtsanak a szovjet katonák emléke előtt Voronyezsben, valamint a Don fennsíkján, a Rudkino közelében lévő szovjet hősi emlékműnél.

Előző sztori

A hónap végéig lehet beadni a sportfejlesztési programokat

Következő sztori

Vélemény: Aknapénz