Fiatal művészek és Kálmán Imre-évforduló a Somogyiban

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kiállításokkal nyitja a májust a Somogyi-könyvtár, köztük az SZTE Tehetségpont fiatal alkotóművészeinek is bemutatkozást biztosít, valamint a Zenei Album keretében szegedi művészek előadásában hangzanak fel operettslágerek Kálmán Imre születésének 130. évfordulója alkalmából.

Vallási körkép, Rév Lívia-interjú, ifjú tehetségek

Megjelent a Szeged várostörténeti, kulturális és közéleti magazin áprilisi száma. A tartalomból: „Mondd – távozzon tőlem a félelem” (Hetvenöt éve halt meg József Attila); Beszélgetés Gyulay Endre nyugalmazott megyés püspökkel; Szegeden már nincsenek zsidók? (Modernizáció, polgárosodás, integráció a 19. században); Lélekké és szellemmé – Rév Lívia szegedi koncertje elé (interjú a Párizsban élő zongoraművésznővel); „Nincs ars poeticám – kérdéseim vannak” (Találkozás Turi Tímeával); Dobbantódeszka (Az SZTE Tehetségpont ifjú művészei a Somogyi-könyvtárban).
A Somogyi-könyvtár kiadásában megjelenő folyóirat a bibliotéka földszinti adminisztrációjában és a város nagyobb hírlapüzleteiben kapható.

Dobbantódeszka – fiatal művészek kiállítása

Dobbantódeszka címmel, kiállítás-sorozat keretében mutatkoznak be a Somogyi-könyvtárban az SZTE Tehetségpont ifjú képzőművészei. Május 3-tól négy alkotó munkáit egy-egy héten át láthatja a közönség a könyvtár első emeletén. A sort Szakács Nóra fotóművész, az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának matematikus hallgatója nyitja meg. Kiállításának címe: A szenvedés misztériuma. A tárlat anyagát május 3-án, csütörtökön 17 órakor Rigó Jenő jezsuita szerzetes ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

„Túl az Óperencián…”

Kálmán Imre zeneszerző születésének 130. évfordulója alkalmából zenés műsort rendez Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Somogyi-könyvtár. Május 9-én, szerdán 17 órai kezdettel csendülnek fel A bajadér, A cigányprímás, A cirkuszhercegnő, Csárdáskirálynő és Marica grófnő című operettek legnépszerűbb melódiái.
Közreműködnek: Vajda Júlia, Kovács Éva, Andrejcsik István, Savanyu Gergely és Decsi András (ének), valamint Koczka Ferenc (zongora).
Helyszín: a könyvtár első emeleti folyóirat-olvasója. Az esthez kapcsolódik a zeneszerző életét és munkásságát bemutató kiállítás. A belépés díjtalan.

Barangolások Etiópiában

Programsorozattal ünnepli megnyitásának 35. évfordulóját a Somogyi-könyvtár Odesszai fiókkönyvtára (Székely sor 11.). Május 9-én, szerdán 17 órai kezdettel Barangolások Etiópiában címmel diaképes élménybeszámolót tart etiópiai útjáról Szilassi Péter főiskolai docens, a TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék munkatársa.

Könyveink új ruhája – kiállítás a Somogyi-könyvtár könyvkötészetének munkáiból

„A kötés úgy tartozik a könyvhöz, mint ruha az emberhez.” Goethe gondolata jegyében mutatja be könyvkötészeti műhelyének munkáját a Somogyi-könyvtár. Az aulában rendezett kiállítás bepillantást enged a kézi könyvkötés sokszínű rejtelmeibe, a munka eszközeibe és anyagaiba. Kiderül, hogyan lesz könyv egy újságból vagy folyóiratból, lapjaira hullott regényből. Miként születik újjá, válik használhatóvá, kutathatóvá egy 19. századi térkép, élvezhetővé a szakadt, gyűrött színházi plakát, ismét nyitható, lapozható az elöregedett, csonttá keményedett pergamen vagy bőrkötésű könyv.
A Könyveink új ruhája című tárlat május 3-tól 31-ig látható.

A női lélek ismerője: 150 éve született Eugene Marcel Prevost

A Somogyi-könyvtár harmadik emeletén kamara-kiállítás mutatja be Eugene Marcel Prevost (1862–1941) francia regényíró és novellista munkásságát. A 150 éve született Prevost korának egyik legnépszerűbb szerzője volt. Műveiben a „nagyvilági élet” felszínes konfliktusait jelenítette meg, s kortársai a nő, a női lélek felszabadításának „lovagjaként” emlegették. A félszüzek című regényével új típust teremtett, a “felszabadult” nők karakterét, akik ki akarnak törni a hagyományos női szerepkörből. Pályája végén egyre inkább eltávolodott az egykori könnyed, frivol hangvételtől, a házasságtörés témájától, amelyet Ady szerint szinte “beteges gyönyörűséggel írt le”. Későbbi „falusi” regényeiben kifejezetten gyöngéd és nemes hangot ütött meg. 1909-ben a Francia Akadémia tagjául választotta. Könyveit még ma is kiadják, bár népszerűsége megkopott. A kiállítás május 3-tól 31-ig tekinthető meg.

Előző sztori

Családi nap Dorozsmán – Az ünnep mindenkié + FOTÓK

Következő sztori

Labdarúgás: a Kistelek után a Kiszombort is legyűrte a SZVSE