Írjon nekünk

Gazdaság

Fél éve erősödhetnek a cégek a szegedi inkubátorházban + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Újszegeden a volt kendergyár területén már hat hónapos tapasztalatokkal működik a Szegedi Vállalkozói Inkubátorház, ahol főleg kezdő vállalkozások bontogatják szárnyaikat. A tapasztalatokról beszélgettünk a ház igazgatójával.

„A földszinten minden irodánk elkelt, az első emeleten is már csak egy szabad helyiségünk van, a második emeleten árulunk még kiadó irodákat, két-három újabb céggel állunk tárgyalásban, illetve a harmadik szintet úgy néz ki, hogy teljes egészében kiveszi egy gyógyszerkutatással foglalkozó cég” – mondta el portálunknak Holecska Ildikó, az intézményt működtető Marengo Real Estate Ingatlanforgalmazó és Hasznosító Kft. regionális igazgatója, hozzátéve, hogy jelenleg 20 céggel rendelkeznek aláírt szerződéssel, ami heteken belül jelentősen növekedhet. „Eddig 46 százalékos a telítettség, ha a folyamatban lévő kontraktusokon is ott lesz a szignó, akkor elérjük a 70-75 százalékos kihasználtságot, ami azt hiszen, hogy fél éves működés után nem rossz teljesítmény.” Az épületben egyébként 83 irodahelyiséget alakítottak ki 1515 négyzetméteres területen, ez 60 cégnek adhat otthont, hiszen több iroda nyílik egymásba.

„Az unióhoz 2010-ben adtuk be pályázatunkat, s 131 millió forintot nyertünk, önerőként a saját tulajdonú ingatlant vitte be cégünk a projektbe, és 70 milliót költöttünk saját forrásból a munkálatokra, melyet 2011 áprilisában kezdtettünk el, és október 20-án már át is adtuk a házat. Az összes nyílászáró ki lett cserélve, mindent újraburkoltak, a belső kialakítások a plafontól a padlóig megtörténtek. Modern rendszerű fűtéstechnikát alakítottunk ki, ez egy levegő-hőszivattyús technika, klímaberendezések oldják meg a fűtést, amit egy központi szerver működtet. A ház egyébként 15 centis hőszigetelést kapott, és megújul a tetőszerkezet” – beszélt az épület felújításáról Holecska Ildikó.

És mitől inkubátor a ház?

Azért azt mondjuk már el olvasóinknak , hogy mit jelent az irodaépület megnevezésében az inkubátor ház – tettük fel a kérdést.

„Mikor a felújítás zajlott, egy rakparton sétáló idős házaspár az uniós táblát nézve épp azt találgatta, hogy a gyermekklinikának lesz ez egy új intézménye, még azt is tudni vélték, hogy a zöld területen helikopter-leszálló épül” – mesélte mosolyogva az igazgató. „A pontos megnevezése az épületnek: Szegedi Vállalkozói Inkubátorház. Ugyan úgy, ahogy a babák fejlődésében az inkubátor a kezdeti időszakban jelent segítséget, védelmet, itt a vállalkozások esetében történik ugyan ez. A kezdő vállalatokat próbáljuk támogatni az indulásban. Kedvező irodabérleti lehetőség, illetve több egyéb kedvezményes szolgáltatással, mint például az irodabútor, számítástechnikai eszközök bérlése, fénymásolás, szkennelés stb. Hiszen mikor valaki elindít egy vállalkozást, nem feltétlen rendelkezik annyi alaptőkével, hogy az előbbieket beszerezze, és amíg megerősödik, ebben tudunk mi segíteni. Lehet a házban egy kisebb és egy nagyobb tárgyalót is bérelni, vetítővel felszerelve. És van egy teakonyhánk teljesen felszerelve, ahol teázni, kávézni lehet vagy ebédet melegíteni, és elfogyasztani. A céljaink között az is szerepel, hogy a vállalkozások együtt tudjanak dolgozni, például, ha beköltözik egy könyvelő cég, akkor meg tudja keresni őt egy másik bérlő” – tette hozzá. Az épületben hétköznap reggel hét és este hét között recepció működik, de egy bartelszerződés értelmében az egyik itteni cég őrzi az épületet este és hétvégén, így a megfelelő azonosítás után bármikor bejöhetnek a házba a vállalkozások képviselői. „Az inkubátorháznak az a lényege, hogy a kezdő vállalkozások elindítását megkönnyítse, a bérleti szerződéseket mi is három évre kötjük, 0-3 éve működő cégekkel, de a pályázat megengedi, hogy az épület bizonyos százalékát már régóta a piacon működő vállalatok is bérelhessék.

Az első bérlő őriz, véd és takarít

A SunCity Security Kft. az első bérlője az irodaháznak. Október 20-án költöztek be, a cég profilja vagyonvédelem, épülettakarítás és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások. „A beköltözésünk előtt nem sokkal alakult meg a vállalkozás. Mindenképpen egy új irodát kerestünk, hiszen a vállalkozás néhány hét alatt már kinőtte azt a nagyon kezdeti szakaszt, hogy otthonról, számítógép és egy íróasztal mellől dolgozzunk. Volt egy előzetes ismeretségünk az igazgatóval, a felújított, modern kialakítás mellett, a környezet is sokat számított a döntésnél. A városhoz közel vagyunk, de mellőzve a belváros parkolási nehézségét, zsúfoltságát. Nem kellett költeni az irodára, bérelhettünk bútort is, és kedvező volt a bérleti díj, a városban a duplája lett volna. Most már 57 főt alkalmazunk, úgyhogy jelentősek az adminisztrációs terhek, az irodai munka egyre fajsúlyosabb” sorolta beköltözésének okait a kft. ügyvezetője, Tímár Krisztián, aki arra a kérdésünkre, hogy mi indokolja a két terülte – takarítás és vagyonvédelem – ötvözését a SunCitynél, úgy felelt, valószínűleg a főváros és a plázák a bölcsője annak, hogy e két terület összefonódik. „Mi is tapasztaltuk indulásnál, hogy van rá igény. De a munkánk 80 százaléka még mindig őrző-védő tevékenység” – emelte ki.

Az inkubátorház igazgatója hangsúlyozta még azt is, hogy nagyon előnyös a határ közelsége, van már egy román és egy szerb érdekeltségű cég is a házban. „Változatos itt a légkör, most fog egy üzemorvos beköltözni, van villamossággal, építőiparral, vagyonvédelemmel foglalkozó vállalkozás, épületgépészet, szoftverfejlesztés, marketing, tanácsadás, könyvelés területén dolgozó vállalat is. Nem szerettük volna egy profilra, gazdasági területre berendezkedni, célunk, hogy minél színesebbek legyünk, így könnyebben összehozhatjuk a házban dolgozó cégeket. Ez lenne a háznak a lényege is többek között” – zárta gondolatait a regionális igazgató.

Kommentek

Hírzóna

Idén a SZÉP-kártya és a készpénz mellett döntött a munkavállalók többsége

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Bár a munkáltatók többsége idén is megtartotta az előző évben kínált cafeteria-elemeket, az adóelőnye miatt kiemelt helyzetbe került a SZÉP-kártya, illetve a pénzkifizetés teszi ki a teljes cafeteria-juttatások 94 százalékát – derül ki a BDO Magyarország legfrissebb összegzéséből. Kommentek

Tovább olvasom

Gazdaság

Gazdaság: jóval az országos átlag alatt teljesít Csongrád

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az ipari mutatószámok javulásához elengedhetetlenek lennének a nagymértékű ipari beruházások.

Tovább olvasom

Gazdaság

Nagy tervnek indult, csúnya bukás lett a Biopolisz

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Biopoliszt vizionált Botka László első, 2002-es kampányában. A koncepció azonban nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

Tovább olvasom

Aktuál