Közélet

Elindult az első, magyar almát szállító kamion Oroszországba

Elindult az első, magyar almát szállító kamion Oroszországba

2012. április 3., kedd
Elindult az első, magyar almát szállító kamion Oroszországba

Fazekas Sándor a Prodexpo nemzetközi élelmiszeripari vásáron megállapodott az 5000 üzletet és 15 logisztikai központot üzemeltető Magnit áruházlánc import igazgatójával, hogy a cég friss zöldséget és gyümölcsöt vásárol a jövőben Magyarországról.

A keretszerződés 4 évre szól, ennek alapján a Magnit 10 millió euró értékben vesz friss magyar zöldséget és gyümölcsöt. Első lépésként 2000 tonna alma Oroszországba szállításáról írtak alá megállapodást. Az első kamion alma elhagyta Magyarországot. Ezt követően hetente 16 kamionnyi zalai és szabolcsi alma szállítmányt fogad az orosz áruházlánc. A minisztérium kezdeményezésére és támogatásával kötött megállapodás több száz termelő piacra jutását segíti. A kormány hivatalba lépése óta folyamatosan nő az Oroszországba irányuló kivitel, tavaly az előző évinél 21%-kal több terméket exportáltunk. A magyar agrárdiplomácia kiemelkedő sikere, hogy alig három hónapos tárgyalássorozat eredményeként 126 magyar húsüzem és három tejfeldolgozó kapott orosz piacokra érvényes exportengedélyt. Az előző kormány idején mindössze harminc ilyen cégünk volt. A Magnit áruházlánccal kötött szerződés szerint a cég az alma után további friss zöldség–gyümölcs szállítmányokat is fogad. A moszkvai magyar mezőgazdasági attasé közreműködésével született megállapodás alapján a közeljövőben kínai kellel és eperrel megrakott kamionok indulnak Oroszországba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.