Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Bulvár

Dugonics tér anno… + FOTÓK, VIDEÓ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illestibor.jpg

Megjelent:

A Szeged Biopolisz Park projekt keretében újul meg az idén a Dugonics és az Árpád tér. A Somogyi, Toldy, Eötvös és az Apáthy utcát is érintő munkálatok befejezése az év végére várható.

A közbeszerzési eljáráson a SADE-Magyarország Mélyépítő Kft.-t hirdették ki győztesként, azonban ezt a döntést az egyik pályázó megtámadta, némileg késleltetve a munka megkezdését.

A projekt

Az építkezést – az érdemi döntést követően – a Dugonics tér Somogyi utcai felén kezdik el, és a Kelemen utcai kereszteződéstől indulva, szakaszosan haladnak a tér szemben lévő végéig, a BÁV épületéig. Teljesen kicserélik a tér burkolatát, előtte azonban – a szokásoknak és a műszaki kívánalmaknak megfelelően – közműcsere következik és megerősítik az utak pályaszerkezetét is. A munkálatok során több mint 13 ezer négyzetméter burkolatcserét és -felújítást végeznek el. A tér Somogyi utcai oldalán közel 1600 négyzetméteren aszfaltburkolat lesz, a többi utcán és tér belső részén pedig klinkertégla borítja majd a felületet. A Dugonics téri szökőkút körül egy ovális tér jön létre, melyben a parkot a modern kor igényeinek megfelelően rendezik be.

A növényállomány is megújul – ezt már egyes fák áttelepítésével el is kezdték –, új padok és modern közvilágítás is szolgálja majd a városlakókat. A Dugonics tér Somogyi utca felé eső része aszfaltos, kétsávos utca marad, ide dupla fasort telepítenek a szakemberek. Itt a vegyes használatú utcába hétköznapokon az autóforgalom is behajthat, azonban hétvégén és a rendezvények idején ez is a gyalogosoké és bicikliseké lesz.

Árpád tér és a környező utcák

A munkálatok befejezésekor az Árpád téren megszűnnek a parkolóhelyek. Itt egy teljesen új tér születik fákkal, padokkal, szökőkúttal, csobogóval. Korábban többen szerették volna visszaállítani a hajdan itt álló országzászlót, azonban egyelőre ezt a tervek nem tartalmazzák.

A Toldy utca a tervek szerint kétsávos zsákutca lesz, ahová csak a Somogyi utca felől lehet majd behajtani, az Eötvös utca pedig egyirányúvá válik, amit a Zrínyi utca felől lehet megközelíteni. Az Apáthy utca is kétsávos zsákutca lesz, viszont a célforgalom a Zrínyi utcából behajthat. A tervek szerint első ütemben a Somogyi, a Toldy, az Eötvös és az Apáthy utcát, a parkot és az Árpád teret zárják le, majd a szökőkút környékén, valamint a Nagyáruház és a BÁV felé eső útszakaszon dolgozik a kivitelező. Ettől az időponttól kezdve szűnik meg a parkolás a munkálatok által érintett területen. Aki parkolni szeretne az a környező utcákban illetve a Honvéd téri parkolóházban teheti ezt meg.

A Dugonics tér

Szeged Dugonics terén hajdanán – még az 1879-es Nagyárvíz pusztítása előtt – búzapiac működött, később, a város átalakulása és a modernizáció kezdetén több villamosvonal is találkozott itt a Kárász utca-Széchenyi tér, illetve Dorozsma irányában. A Dugonics tér egyik látványossága a Szegedi Tudományegyetem épülete előtt álló kör alakú zenélő szökőkút, amelynek terveit 1979-ben Tarnai István készítette, az árvíz századik évfordulójának alkalmából.

A Szegedi Tudományegyetem klasszicista jegyeket is magán viselő, egyébként eklektikus stílusú központi épületét a tér keleti oldalán láthatjuk, amelyet 1873-ban építettek. Ez az épület korábban a József Attila Tudományegyetem központi épülete volt, így nem véletlen, hogy a közelben találhatjuk József Attila szobrát, melyet Varga Imre szobrászművész készített 1964-ben.

Az épület a Királyi Ítélőtábla és Királyi Ügyészség székházaként is működött, tetején előbb szárnyas, oroszlántestű nőalakokkal, majd középütt – azóta elveszett – Justitia bekötött szemű, mérleges alakjával, majd a világ kerekének fordulatát követve a különböző méretű és magasságú vöröscsillagokkal. A háború forgatagában ugyancsak nyoma veszett a tér parktükreit övező – a Széchenyi téren illetve a Stefánia Tisza felőli sétányát valaha szegélyező – öntöttvas korlátoknak is. Az épület felújítását követően már csak a négy szárnyas szfinx került vissza – újraalkotva – eredeti helyére.

Házak a téren

A szökőkút mögötti parkban a tudományegyetemmel szemközt áll Dugonics András neves matematikus és író szobra, melyet Izsó Miklós szobrász kezdett el megalkotni, de a szobrász halálos betegsége miatt, tanítványa Huszár Adolf fejezte be 1876-ban. A tér északi oldalán áll a romantikus stílusú, 1860-ban épült Vajda-ház. A műemlék jellegű épület Hoffer Károly tervei szerint épült. Szép az épület kapuja, és a kapu feletti öntöttvas erkélyrács. Az épületet nagyon szépen kidolgozott karos gázlámpák is díszítik. A Vajda-ház nemcsak kívülről szép, hanem a vakárkádos udvara is nagyon tetszetős.

A Dugonics tér és a Kárász utca sarkán áll a három emelet magas kupolatornyú Ungár-Mayer-palota, amely városképileg igen jelentős épület Szegeden. A palotát Magyar Ede építész építette 1910–11 között. Az épület leglátványosabb és egyben legszebb része a hatalmas hagymakupola saroktornya, a torony díszítőelemei között láthatjuk a Tábor utcai Goldschmidt-palota kapualjának bádog leányalakjait. A tornyot ezek a leányalakok karöltve veszik körbe, amelyek Varga Sándor szobrászművész alkotásai.

A téren hajdanán szálló is működött – Dugonics Szálló és Hotel néven –, a mostani Román Kulturális Intézet melletti épületben. A Kárász utca sarkon egykor egy timpanonos bejáratú, földszintes ház áll, melynek helyére – ki tudja, milyen megfontolásból – egy modern épületet emeltek.

Üzletek, intézmények a téren

Ma a Petőfi Sándor sugárút felől belépve előbb a BÁV és számos kisebb üzlet fogad bennünket, elérkezünk a Millennium Kávéházhoz, majd a C&T Utazási Iroda és a Katolikus Ház következik. A Szeged Nagyáruház tömbje mellett elhaladva az SZTE Számítógépes Optimalizálás Tanszékének épülete áll az Árpád tér sarkán. Innen, a Rektori Hivatal és a JATE Klub bejárata mellett visszafordulva ismét kijutunk a Dugonics térre.

Itt a zenélő szökőkút mellett elhaladva bekukkanthatunk a mindig nyüzsgő Kárász utca forgatagába, majd a Somogyi utcán a Tisza Lajos körút felé indulva az Immedio hírlapboltját, egy közkedvelt dohány és ajándékboltot, egy gyógyszertárat, cukrászdát, éttermet, kisebb-nagyobb boltokat találhatunk, melyek – minden bizonnyal – a felújítás ideje alatt jelentős forgalomcsökkenésre számíthatnak majd, de a megszépült térnek nemcsak a városlakók, hanem ők is örülni fognak.

Tekintse meg képösszeállításunkat, melyben megpróbáltunk feleleveníteni néhány pillanatképet a tér távoli és közelmúltjából!

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illestibor.jpg

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illestibor.jpg

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illestibor.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál