Az LMP elfogadhatatlannak tartja a melegfelvonulás betiltását

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) betiltotta a melegfelvonulást és “mondvacsinált okokból próbálja a polgárok szabadságjogait korlátozni” – olvasható az ellenzéki párt pénteki esti közleményében.

Szabó Tímea, az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság alelnöke és Dorosz Dávid, a honvédelmi és rendészeti bizottság tagja közleményében úgy fogalmaz, hogy “a rendőrség ott folytatja a gyülekezési joggal kapcsolatos ámokfutást, ahol tavaly abbahagyta”. Az LMP szerint a BRFK tiltó határozata – amely szerint a július 7-re tervezett rendezvény miatt a közlekedést más útvonalon nem lehet biztosítani – teljesen megalapozatlan. Az ellenzéki párt közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy “ha a hasonló útvonalon és ugyancsak hétvégén tartott Békemenet idején lehetett más útvonalon biztosítani a közlekedést, akkor a rendőrségnek nincs oka és jogalapja a jóval kisebb melegfelvonulást betiltani”.

Az LMP szerint okkal feltételezhető, hogy a tiltó határozatba foglalt szakvélemény alkotmányellenes, mert a “gyülekezési törvény által vizsgálni nem engedett szempontokat takar”. Az ellenzéki párt közleményében emlékezteti a BRFK vezetőit, hogy amikor tavaly nem adtak engedélyt a melegfelvonulásra, a szervezők bírósági úton helyeztették hatályon kívül a döntést.

Előző sztori

Megkezdődtek az egyeztetések a Néprajzi Múzeum átköltöztetéséről

Következő sztori

Darida Tibor: “Tíz percre oroszlánt csinálunk a nyúlból” + FOTÓK, VIDEÓ