Közélet

Átlépnek a rokkantakon?

Átlépnek a rokkantakon?

2012. április 23., hétfő
Átlépnek a rokkantakon?

A rokkantnyugdíjasok félnek a rájuk váró komplex vizsgálattól, a szabályozás szerint munkaképessé nyilváníthatják például azt, akinek amputálták a lábat - írja hétfői számában a Népszava.

A 2012. január 1-jétől bevezetett új rendszerben már nem munkaképesség-csökkenést, vagy az egészségkárosodás mértékét vizsgálják, hanem az egészségi állapot mértékét. csak azok jogosultak ellátásra - és már nem nyugdíjra -, akiknek az egészégi állapota 60 százalékos vagy kisebb mértékű, tehát legalább 40 százalékban csökkent a munkaképessége. Akit rehabilitálhatónak találnak, betegsége alapján havi 27 ezer 900 forintot vagy havi 46 ezer 500 forintot kaphat. Az összeg attól függ, hogy az orvosok szerint a munkára való felkészítés rövid, vagy hosszabb - legfeljebb három év - időt vesz igénybe. Akiről a komplex felülvizsgálaton azt állapítják meg, hogy nem képes dolgozni, minimum 27 ezer 900 forintra lesz jogosult. Az Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoport a betegek minősítésének visszásságaira hívta fel a figyelmet. Például annak, akinek az alsó végtagját combközépen amputálják, csak 36 százalékba károsodott, vagyis ez a személy nem számít megváltozott munkaképességűnek, sőt, mivel 40 százalék alatti a "funkciókárosodása", semmilyen ellátásra sem jogosult.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.