Egyetem

A Csillagászat Napja + VIDEÓK, FOTÓK

A Csillagászat Napja + VIDEÓK, FOTÓK

2012. április 21., szombat
A Csillagászat Napja + VIDEÓK, FOTÓK

Egész héten csillagászat Szegeden

A tavalyi nagysikerű csillagászati bemutató idén sem maradhat el. Ezúttal Szegeden egyhetesre bővült a rendezvény, és igazi szenzációként Szegeden mutatkozik be az ország első mobil planetáriuma is. A csillagok és bolygók szerelmeseit 2012. április 23-28. között több helyszínre is várják a szervezők.

A Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi csoportja és a szegedi

Partiscum Csillagászati Egyesület

szervezésében városunk is csatlakozik a Csillagászat Napja rendezvényhez. A szegedi program azonban az idén egyhetesre bővült.

Csillagászat Hete a Somogyi-könyvtárban

A szegedi

Somogyi-könyvtár

és a Partiscum Csillagászati Egyesület szervezésében a Csillagászat Napját megelőzően a könyvtár Gyermekkönyvtári részlegében csillagászati előadásokat tekinthetnek meg az érdeklődők, melyre minden korosztályt várnak. A program ingyenesen látogatható!

A programok

2012. április 23. – hétfő 17:00-18:30

Barangolás a Naprendszerben – Csillagászati műszerbemutató Az előadás során virtuális utazást teszünk szűkebb kozmikus hazánk, a Naprendszer határáig. Megismerkedhetünk az egyes bolygókkal, azok egymáshoz viszonyított nagyságával, jellemzőikkel. Az előadást követően néhány csillagászati műszerrel ismerkedhetnek meg a résztvevők: lencsés távcső, tükrös távcső, binokulár, nap-prizma

2012. április 24. – kedd 17:00-18:30

Csillagunk, a Nap – Az ötmilliárd éves nukleáris reaktor A Nap a legközelebbi csillag, a Naprendszer központja. Körülötte kering a Föld, a bolygók, törpebolygók, kisbolygók, üstökösök és számtalan apró törmelék, a meteorok. Hogyan született a Nap, hogyan működik, és meddig fog élni?

2012. április 25. – szerda 17:00-18:30

A Naprendszer bolygói I. – A kőzetbolygók A Naprendszer bolygói közül a legközelebbiek és a leginkább a Földre hasonlító égitestek a kőzetbolygók. Ezek kialakulásával, tulajdonságaival, az élet lehetőségével ismerkedhetnek meg a résztvevők. Az előadás során megtudhatjuk, miért nevezhető kettős-bolygónak a Föld–Hold rendszere, hogyan alakult ki bolygónk és égi kísérője.

2012. április 26. – csütörtök 17:00-18:30

A Naprendszer bolygói II. – A gázóriások A Naprendszer gigantikus gázóriásai a Jupiter-típusú bolygók. Hogyan alakultak ki, mik a jellemzőik? Hogyan keletkezett a Szaturnusz gyűrűrendszere? A szegedi Naprendszer-túra bemutatása Az előadást követően megismerkedhetünk a szegedi Naprendszer-túrával, ahol egy séta során a fénysebesség ötszörösével haladva végiglátogatható és megismerhető az összes bolygó, melyeket arányosan kicsinyítve meg is érinthetünk.

Planetárium a Százszorszép Gyermekházban

2012. április 27-én, pénteken a Százszorszép Gyermekházba (Szeged, Kálvin tér 6.) érkezik az ország első digitális hordozható planetáriuma.

A csillagos égbolt látványa mindig is lenyűgözte az embereket. De miket is látunk valójában? Mit tudunk ezekről az égitestekről? Hogyan keletkeztek? Milyen messze vannak? Ezekre és még sok más érdekes kérdésre keressük a választ a planetáriumban. Sajnos az iskolában kevés szó esik a minket körülvevő világegyetemről, és a magyarországi planetáriumok Szegedtől távol vannak. A mobilplanetárium segítségével csillagászati és űrkutatási ismereteket kapnak a látogatóink, betekintve ezáltal a csillagok lenyűgöző világába. Az előadások egy 5 méter átmérőjű, hordozható, felfújható kupolában tekinthetők meg, melynek befogadóképessége 25-30 fő.

Utazás a Naprendszerben

A csoportok 30 perces előadásokat tekinthetnek meg, melynek első részében a naplementét követően az égbolton ezernyi csillag ragyog fel. Az előadás alatt megismerhetők az égen látható csillagképek, bolygók és meteorhullás is látható lesz majd. Feltűnik a Tejút, és ellátogathatunk majd néhány bolygóra is. Az előadás második részében egy lenyűgöző teljeskupolás filmmel virtuális utazást teszünk a Naprendszerben. Az előadások egységesen 650 Ft/fő áron tekinthetők meg (csoportoknak és egyéni látogatóknak egyaránt). Az első előadás 8:30-kor kezdődik, az utolsó 17:30-kor. A 30 perces előadásokra előzetesen lehet időpontot foglalni. A planetáriumba egyszerre (korosztálytól függően) 25-30 fő fér el. Időpontok foglalhatók a 30/383-03-74-es telefonszámon, vagy a pacsi.szeged@gmail.com e-mail címen. A szabad helyek megtekinthetők a Csillagászat Napja rendezvénysorozat hivatalos weboldalán. http://www.youtube.com/watch?v=2R6Kpdnc1RQ

Csillagászok a Dóm téren

2012. április 28-án, szombaton országszerte amatőrcsillagászok mutatják be az érdeklődőknek égbolt szépségeit. Szegeden ezúttal is a Dóm tér ad majd otthont a rendezvénynek. Délutántól az SZTE Fizikus Tanszékcsoport támogatásával a Dóm tér 9. alatti Budó Ágoston teremben csillagászati előadások lesznek, a téren pedig – biztonságos szűrőkön keresztül – előbb a Napot, majd a Holdat mutatják be. Az est leszálltával a teljes sötétségbe borult térről a Vénuszt, néhány érdekes csillagcsoportosulást láthatnak majd, és csillagkép túrán is részt vehetnek a kilátogatók. „A szombati rendezvények teljesen ingyen látogathatók, ráadásul erre az alkalomra a Fogadalmi templom és a Dóm tér díszkivilágítását is lekapcsolják nekünk” – mondta el portálunknak Sánta Gábor, az MCSE Szegedi Helyi Csoportjának vezetője. „Így reméljük, hogy a szegedieket igazi csillagos égbolt fogadja majd. A sötétben sem kell majd félni, hiszen a rendezvényre a szegedi Városőrség vigyáz.” A tavalyi rendezvényhez hasonlóan idén is több távcső segítségével ismerkedhetünk meg az égbolt csodáival. Így többek között lencsés és tükrös távcsövek, binokulárok állnak majd „csatasorba”, melyeket a délutáni műszerbemutatón ismertetnek majd az érdeklődőkkel. „Természetesen megpróbálunk minden kérdésre válaszolni” – folytatta Illés Tibor, a PACSI elnöke. „Minden távcsőnél az amatőr- és szakcsillagászok az adott látványról mesélnek és bármilyen csillagászati-űrkutatási kérdésben segítenek azoknak, akiket érdekel a csillagok és a bolygók világa.” A következő hét végére a meteorológusok szerint kevésbé változékony, nagyrészt napos idő és erős felmelegedés valószínű, így pénteken akár már 25 fok is lehet. Bár a szervezők bíznak az égiekben, azonban rossz idő vagy borult ég esetén a szabadtéri programok elmaradnak és csak az előadások megtartására kerül sor.

A szombati program

SZTE Fizikus Tanszékcsoport, Budó Ágoston terem (Szeged, Dóm tér 9.) 16:00-16:45 – dr. Szatmáry Károly: Újdonságok az exobolygók világából 16:50-17:20 – dr. Vinkó József: Szupernóvák és a táguló Világegyetem a 2011-es fizikai Nobel-díj 17:25-18:30 – dr. Almár Iván: Tényleg véget ér az űrkorszak? 18:35-19:15 – Illés Tibor: A szegedi Naprendszer-túra Partiscum Csillagászati Egyesület 19:00-19:50 – Filmvetítés: Égre néző szemek Dóm tér 15:00-15:30 – Csillagászati műszerbemutató 16:00-24:00 – Távcsöves bemutató: Nap, Hold, Vénusz, csillagképek Tekintse meg a 2011-es Csillagászat Napjáról készített összeállításunkat! http://www.youtube.com/watch?v=FqIEA2RLefo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.