Egészség

Vese Világnap - Adj vesét, hogy életet adhass!

Vese Világnap - Adj vesét, hogy életet adhass!

2012. március 9., péntek
Vese Világnap - Adj vesét, hogy életet adhass!

A világ minden táján március második csütörtökén – immár hetedik alkalommal – emlékeznek meg a Vese Világnapjáról. Világszerte közel 600 millió embernek – nagyjából 10-ből 1 felnőttnek – valamilyen formában károsodott a veséje. Minden évben milliók korai halálozásához vezet a krónikus vesebetegség két legsúlyosabb szövődménye, a szívroham és az agyvérzés.

A 6 kontinens több mint 100 országában megtartott világnap ez évi központi üzenete: „Adj vesét, hogy életet adhass!” A becslések szerint 2015-re a világon 36 millió embernek lesz krónikus vesebetegsége. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet vesénk központi szerepére általános egészségünk szempontjából, és hogy világszerte csökkentse a vesebetegek és a hozzá társuló szövődmények gyakoriságát, súlyosságát. A hajlamosító és kockázati tényezők korai felismerése esetén megelőzhető a krónikus veseelégtelenség. Az említett szerv betegségét gyakran már túl későn veszik észre, amikor a páciens már krónikus veseelégtelenségben szenved, és dialízisre vagy transzplantációra van szüksége. Világszerte több mint 1,5 millió embert csak a dialízis vagy a szervátültetés tart életben, és az előrejelzések szerint ez a szám megduplázódik a következő 10 évben.

A Vese Világnapja alkalmából a tudományos és népszerűsítő ismeretterjesztés mellett egy látványos akcióval is felhívják figyelmet a vesékre. Ennek során az ország nagyvárosaiban – Szolnok, Pécs, Budapest, Szeged, Miskolc – mindennap más-más városban, a helyi bevásárlóközpontokban 10 és 17. 30 óra között olyan installációk készülnek, melyeken az érdeklődők – az idei világnap szlogenjének megfelelően jelképesen – „veséket ajánlhatnak fel”. Egy pannóra vesét ábrázoló piros alakzatokat ragasztottak, ahova az érdeklődők különböző üzeneteket, jókívánságokat írhatnak fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.