Közélet

Paczolay: az Európai Bizottság jogi szakvéleményként kívánja használni a Velencei Bizottság véleményét

Paczolay: az Európai Bizottság jogi szakvéleményként kívánja használni a Velencei Bizottság véleményét

2012. március 30., péntek
Paczolay: az Európai Bizottság jogi szakvéleményként kívánja használni a Velencei Bizottság véleményét

Az utóbbi hetekben érzékelhető, hogy az unió intézményei, például az Európai Bizottság is jogi szakvéleményként kívánják használni a Velencei Bizottság véleményét - mondta Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, a testület egyik magyar tagja pénteken Szegeden.

A szegedi politológia és nemzetközi tanulmányok képzés indulásának ötödik évfordulója alkalmából rendezett konferencián a professzor kifejtette, az Európa Tanács (ET) égisze alatt működő Velencei Bizottság célja a tagállamok jogrendszerének vizsgálata. A tagállamok által delegált független szakemberekből álló, évente négyszer ülésező testület saját kezdeményezésre tanulmányokat készíthet, az ET intézményei, vagy a strasbourgi szervezet egyik tagállamának felkérésére véleményt fogalmazhat meg arról, hogy egy-egy jogszabály megfelel-e az európai, illetve a nemzetközi normáknak - közölte a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) politológia szakját is vezető szakember. Emlékeztetett, hogy a magyar kormány először 1995-ben, az alkotmánykoncepció elkészítésekor kérte ki a bizottság álláspontját. Az utóbbi időben pedig több alkalommal is foglalkozott a testület Magyarországgal, az alaptörvénnyel összefüggő egyes kérdésekkel, a bírósági törvénnyel, valamint a vallásszabadságról alkotott jogszabállyal, további négy-öt vélemény elkészítése pedig jelenleg is folyamatban van.

Trócsányi László

, Magyarország párizsi nagykövete, az SZTE Európa-tanulmányok Központ igazgatója, a Velencei Bizottság Magyarországot képviselő másik, (pót)tagja előadásában elmondta, az utóbbi időszakban az információs és kommunikációs forradalom következtében egyre felértékelődik a társadalmi diplomácia, a nem kormányzati szervezetek és a média szerepe. A civil diplomácia részesei lehetnek az egyetemek is, amelyek bár nem hivatalos állami szervek, széles körű nemzetközi oktatási kapcsolataik révén fontos szerepet tölthetnek be - közölte a professzor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.