Közélet

Néha le kell menni kutyába a kutyáért + FOTÓK, VIDEÓ

Néha le kell menni kutyába a kutyáért + FOTÓK, VIDEÓ

2012. március 24., szombat
Néha le kell menni kutyába a kutyáért + FOTÓK, VIDEÓ

Kedvencünk nevelésénél az első és legfontosabb dolog a következetesség - hangsúlyozta Bakos Csilla, a Kutyázók Baráti Társaság Szeged tagja. Négylábúja, Royal nyerte a Kutyafuttában Nap ügyességi viadalát, így tippekért, ötletekért fordultunk hozzá.

Alig hogy eldobtam, már ismét a kezembe volt az Erzsébet Liget füvében talált fadarab. Játszótársam, Royal méteres magasságba szökkent érte, majd - ahogy egy jólnevelt kutyához illik - a tenyerembe adta vissza a rögtönzött játékszerünket. A két és fél éves Malinois keverék eb ügyességét nemrég nagyközönség előtt is bizonyíthatta, ő nyerte ugyanis az újszegedi ligetben szombaton tartott

Kutyafuttában Nap

ügyességi versenyét. Gazdája,

Bakos Csilla

a Kutyázók Baráti Társaság Szeged tagja, foglalkozni az ebekkel így már több, mint hobbi számára.

Több teret az ebnek!

"A társaság két-három állatbarát 'szövetségéből' indult. Közös sétákat, túrákat szerveztek, ami alatt lassan kiderült, hogy mindegyik gazdi egy kicsit máshoz ért - volt, aki a trükköket tudta jobban megtanítani, volt pedig, aki a neveléshez adott pár hasznos tippet. Így jött az ötlet, hogy egy kicsit szervezettebb módon segítsünk egymásnak, és persze mindenkinek, aki tanácsokkal fordul hozzánk" - mondta Bakos Csilla. Gyakorlott gazdiként több hiányosságot is említett, ami megnehezíti a szegedi kutyások életét. "Sajnos elég kevés hely van itt a városban, ahol az ebek és gazdáik is jól érezhetnék magukat. Nagyon hiányzik több olyan elkerített rész, ahol szabadon lehetne engedni a kutyust, nincsenek üvegszilánkok és nem kell attól tartani hogy kifut az autó elé" - mondta. Royal mozgásigénye mindenesetre ki van elégítve, heti több alkalommal is megteszi a Szeged-Kübekháza útvonalat oda-vissza. "Főleg a nagytestű, nagy mozgásigényű kutyáknál fontos, hogy rendszeresen foglalkozzunk velük. Kevesen tudják, de a nagyobb, megterhelőbb feladatok előtt nekik is ugyanúgy be kell melegíteni, mint az embereknek, hisz ilyenkor futnak, mint egy őrült, sokszor nem figyelnek oda. Gurítsuk, vagy dobáljuk először egy kicsit közelebb a labdát nekik, sétáltassuk őket mielőtt futnánk velük" - hívta fel a figyelmet Bakos Csilla. Vacsorára Royal szinte mindent kap, persze nem is válogatós: gazdája szerint a falevelet is megenné, a gyógyszert legalább könnyű beadni neki, mert azt is finom falatnak hiszi. "Semmiképpen sem szabad hagyni, hogy elhízzon az állat, figyelnünk kell, hogy akkor se etessük túl, ha látjuk rajta, hogy még kérne. Sokan nem ajánlják a házi kosztot, én nem vagyok ellene, az édességet mindenesetre próbáljuk meg teljesen kerülni. Én hetente-kéthetente egy kevés krumplit is szoktam adni a kutyusnak. Tényleg csak keveset, hisz ők nem tudják kellően hasznosítani, a szőrüket azonban szép fényessé teszi" - mondta.

Kutyadolgok

Kutyánk nevelését sohasem késő elkezdeni, persze legkönnyebben ők is fiatalon tanulnak. "A legfontosabb mindig a következetesség. A kutya nehezen általánosít, de ha megtanulja, hogy mik azok a szabályok, amiket mindig be kell tartani, igazodni fog hozzá. Ki kell alakítani a hierarchiát, hogy az állat a falkavezért, ne pedig a játszótársat lássa bennünk" - emelte ki Bakos Csilla. Ilyenkor néha "le kell menni kutyába", egyik módja ennek az etetési szabály: a kutya tálkája előtt négykézlábra ereszkedve kiköveteljük magunknak az evés privilégiumát, ha az állat odamegy, általa is értelmezhető jeleket adva hozzuk a tudtára, hogy várjon. "Morogni kell rá - tudom, hogy viccesen hangzik, de így érti meg leginkább. Megtanulja azt is, hogy ne kapjon az ember keze felé, ha az ételéhez közeledünk. Ennek alkalmazása előtt azért érdemes konzultálni egy szakértővel, hogy mire figyeljünk oda" - tette hozzá. Otthon is alkalmazható, bárki által kipróbálható módszer még a pórázfegyelem tanítása. Amint séta közben a kutya elénk akar menni, azonnal meg kell fordulni, és az ellenkező irányba indulni. Az első pár alkalommal métereket is alig haladunk, és gyorsan beleszédülünk majd a sok irányváltásba, de a kutyus idővel megtanul mellettünk mozogni. Türelemmel, odafigyeléssel Bakos Csilla szerint mi is olyan fegyelmezetté tehetjük ebünket, mint amilyen a mellettünk ücsörgő Royal. "A Kutyafuttában Nap is egy jó alkalom volt arra, hogy a háziállatoktól elzárkózók meglássanak minket, meglássák, hogy póráz nélkül tartott kutyák milyen fegyelmezetten viselkednek egymás mellett. Ne egy pottyantó, hangoskodó, veszélyes állatot, hanem egy házőrzőt, társat lássanak bennük" - tette hozzá a kutyus gazdája. http://www.youtube.com/watch?v=DDmN7ra24DM

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.