Közélet

MSZP: a drasztikusan csökkenő foglakoztatás szociális robbanáshoz vezet

MSZP: a drasztikusan csökkenő foglakoztatás szociális robbanáshoz vezet

2012. március 25., vasárnap
MSZP: a drasztikusan csökkenő foglakoztatás szociális robbanáshoz vezet

Az MSZP szerint a januári adatok alapján tavaly december végéhez képest 81 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak száma a kormány drasztikus leépítésének köszönhetően. A szocialisták úgy látják, hogy az ország északi régiójában tapasztalható munkanélküliség szociális robbanáshoz vezethet.

Tukacs István

, az MSZP szakpolitikusa vasárnap Budapesten, a volt Munkaügyi Minisztérium Alkotmány utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz-kormány 10 év alatt egymillió munkahelyt ígért, ám a kormányzati kommunikációval ellentétben a valóság az, hogy a januári foglalkoztatási adatok szerint a közszférában tavaly decemberhez képest 47 ezer, a versenyszférában pedig 32 ezer ember veszítette el állását egy hónap alatt a kormány leépítései miatt. Az MTI későbbi kérdésére elmondta, hogy emellett van egy köztes szféra, a különféle szociális és karitatív területeken működő nonprofit vállalkozásoké, ahonnan szintén elbocsátottak embereket. Hozzátette: ezek az adatok még akkor is lesújtóak, ha nem tavaly decemberhez, hanem 2011 januárjához viszonyítva nézzük, mert ahhoz képest is 16 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak száma. Az ellenzéki párt szakpolitikusa "elborzasztónak" nevezve ezeket az adatokat, azt mondta, hogy az országban van néhány "válságtérség", például Szabolcs-Szatmár Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megye, ahol a 25-30 százalékos munkanélküliség szociális robbanáshoz vezethet. Tukacs István a problémát abban látja, hogy a regisztrált álláskeresők fele semmilyen ellátást nem kap, felére csökkentették a munkanélküli, más nevén az álláskeresési járadékot, a minimálbér megemelésével járó terheket a vállalkozások pedig nem bírták kigazdálkodni, ezért elbocsájtották alkalmazottjaikat. Az MSZP országgyűlési képviselője azt mondta: a foglalkoztatás helyzetének megoldásához meg kellene változtatni az adó- és járulékpolitikát, aktivizálni a még rendelkezésre álló uniós forrásokat, és kiszámíthatóvá kellene tenni a vállalkozások számára a viszonyokat, hogy a foglalkoztatók ne szembesüljenek havonta újabb és újabb terhekkel, változtatásokkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.