/

Szegeden jött világra az első legálisan otthonszületett baba

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hétfőn jött világra az első olyan otthon született baba, akinek a születésénél már engedéllyel rendelkező bábák segédkeztek. A szülés komplikációmentesen zajlott, a 3500 g-al született, szegedi kisfiú és édesanyja is jól vannak.

2012. március 19-én jött világra az első olyan otthon született baba, akinek a születésénél már engedéllyel rendelkező bábák segédkeztek. Egy évvel az otthonszülés törvény elfogadása után, 2012. március 12-én kapta kézhez működési engedélyét az A Te Szülésed Intézeten Kívüli Ellátást Nyújtó Kft., melynek birtokában legálisan működhetnek közre intézményen kívüli szülésnél Vincze Felícia és Lukács Judit bábák.

Az otthonszülés legalizálására vonatkozó rendeletet tavaly márciusban fogadta el a kormány, és rendelkezéseit a 2012. május 1-je után bekövetkező szülészeti eseményekre lehet alkalmazni. Intézményen kívüli szülésnél az ellátást olyan egészségügyi szolgáltató nyújthatja, amely rendelkezik erre a tevékenységre vonatkozó működési engedéllyel és érvényes felelősségbiztosítással, valamint teljesíti az előírt személyi és tárgyi feltételeket.

Minimális személyi feltétel az ún. felelős és helyettes felelős személy jelenléte, aki szülész-nőgyógyász szakorvos vagy felsőfokú végzettségű szülésznő lehet. A felelős és helyettes felelős személynek két évnél nem régebbi csecsemő és újszülött, továbbá felnőtt újraélesztési tanfolyam elvégzését igazoló bizonyítvánnyal kell rendelkeznie, és biztosítania kell a rendelet által előírt eszközöket és gyógyszereket is (utóbbit csak akkor, ha orvos).

„Alig hisszük el”

Az engedélykérelmek beadását megelőző tárgyalások, egyeztetések a hatóságokkal, a gyakorlati szakmai kérdések tisztázása csaknem háromnegyed évig tartottak, és az otthonszülés rendelet módosításához is vezettek.

„Egyenlőre alig hisszük el, hogy már van engedélyünk – mondja Vincze Felícia és Lukács Judit. – Sok év áll mögöttünk egy szabályozatlan rendszerben és sok hónap ebben az átmeneti időszakban, amíg az engedélyt próbáltuk megszerezni. Ezt a majd egy évet végig kilincseltük és nagy volt a bizonytalanság, hogy egyáltalán sikerül-e engedélyt kapni, hisz gyakorlatilag teljesíthetetlen volt több ponton a rendelet. Noha a jogalkotói szándék nem ez volt, csak nem alakult még ki a gyakorlat. Jó, hogy végre a keretek mindenkinek biztonságot adnak. A minisztérium ígérete szerint pedig, a gyakorlati visszajelzések alapján lesz mód az esetleges később felmerülő nehézségeket korrigálni.”

Jelentős előrelépés

A Nemzeti Erőforrás Minisztériummal és a hatóságokkal történő tárgyalásokon aktívan részt vett a Nemzetközi AnyaBaba-barát Kezdeményezés magyarországi képviselője, a szülészetek újjászületéséért indított Semmelweis Mozgalom.

„ Nagy előrelépésnek tartjuk az engedélyek megszületését, nagyon sok háttérmunka van benne – mondja Csomóné Lindmayer Katalin, a mozgalom elnöke. – Az anyababa-barát szülészeti ellátás alapfeltétele, és egyben alkotmányos jog is, hogy a szülő nő szabadon választhassa meg, hogy hol, milyen körülmények között és kikkel szeretne szülni. Ehhez elengedhetetlen az intézményen kívüli szülés legalizálása is, ezért segítettük ebben a folyamatban a bábákat.”

„Nagyon örülök annak, hogy eljutottunk idáig és van olyan bába, aki hivatalosan, törvényesen kísérhet otthonszülést. Nagy lépés az eddigi rendezetlen helyzethez képest, hogy törvényes keretek között, szaksegítséggel születhetnek intézményen kívül is a kisbabák – mondta Ékes Ilona országgyűlési képviselő (Fidesz), a Semmelweis Mozgalom védnöke. – Reméljük, ez hozzásegít ahhoz, hogy az intézményekben, kórházakban is jobban odafigyeljenek az anya és az újszülött igényeire és elterjedhessen a háborítatlan szülés a kórházakban is.”

Előző sztori

Nikolas a zsinagógában énekel majd

Következő sztori

MSZP: egyre több a dolgozó szegény ember