Kézilabda: NB-s tervek Vásárhelyen

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kiváló őszi szereplést követően a Hódmezővásárhelyi LKC-nél most már egyértelműen az NB II-es feljutás a cél a megyei bajnokságból.

A Hódmezővásárhelyi Leány Kézilabda Club elsődleges feladatának az utánpótlás-nevelést tekinti, hiszen erre, valamint a vásárhelyi női kézilabda megmentésére jött létre jelentős szülői összefogással a klub. A kezdeteket követően a HLKC vezetése úgy ítélte meg, hogy elérkezett az idő a legtehetségesebb játékosaik felnőtt bajnokságban való megmérettetésére, így beneveztek a 2011/2012-es megyei női felnőtt bajnokságba. A rendkívül fiatal, mindössze 17 éves átlagéletkorú együttes kiválóan helyt állt az őszi idényben, hiszen a Sándorfalva mögött a második helyen zártak, így a klub vezetése a bajnokság megnyerését és ezzel az NB II-be való feljutást tűzte ki a csapat elé.

A hétvégén megkezdődik a Csongrád Megyei Női Felnőtt Kézilabda Bajnokság tavaszi szezonja. A résztvevő hat csapat között a HLKC a bajnokság egyik esélyesének számít, hiszen az őszi 10 találkozójából 6 győzelemmel, 1 döntetlennel és 3 vereséggel jelenleg a Sándorfalva mögött a második helyen áll. A vásárhelyiek szombaton délben a Seni Girl SE Szeged csapatát fogadják a Hódtói Sportcsarnokban. A klub terveiről Áncsán István elnök és Sipter Lajosné edző beszélt a rajt előtt.

“Ősszel kellett 3-4 forduló, hogy a lányok a kezdeti megilletődöttségüket levetkőzve valós tudásuknak megfelelően játszanak” – kezdte a visszatekintést Áncsán István klubelnök, majd így folytatta: “Később már zsinórban jöttek a győzelmek és a csapat játéka is megfelelő volt. Nézőcsalogató, igazán jó játékkal győztük le hazai pályán két legnagyobb riválisunkat, a Sándorfalvát és a Szentest, emellett idegenben is eredményesek tudtunk lenni. Az őszi szezon vége azonban kissé keserűre sikeredett, hiszen több meghatározó játékosunk sérülése és betegsége miatt az utolsó két fordulóban becsúszott előbb egy hazai döntetlen, majd egy idegenbeli vereség a listavezető sándorfalviaktól. Az őszi szezon azonban azt bizonyította számunkra, hogy türelemmel és megfelelő szakmai munkával a rendelkezésünkre álló, saját nevelésű fiataljainkra a komolyabb feladatok megoldásában is lehet számítani. Az eddig lejátszott mérkőzések azonban azt is megmutatták, hogy a tehetséges, többségében 1995-ös születésű kézilabdásaink a felnőtt mezőnyben, hosszú távon, hétről-hétre még nem tudnak a csapat húzóemberei lenni, így céljaink elérése érdekében szükséges a játékoskeretünket idősebb, tapasztaltabb játékosokkal is megerősíteni. Ősszel ebbe a kategóriába csak az NB-s rutinnal rendelkező kapus, Baloghné Tóth Orsolya, valamint a Medgyesegyházáról érkezett Kovács Mónika tartozott. Hozzájuk csatlakozott Kovács Dorina, aki korábban már szerepelt a HNKC utánpótlás-csapataiban és most korábbi edzője megkeresésére igazolt vissza Budapestről Vásárhelyre, valamint számíthatunk a három év kihagyás után visszatérő Fehér Dóra játékára is. A HLKC legfrissebb igazolása pedig a jelentős játékosmúlttal rendelkező Hegyi Diána, aki Vásárhelyen nevelkedett, szerepelt a HNKC-ban, majd több évet játszott a Makó NB-s csapatában is. Tőle egyértelműen azt várjuk, hogy a csapat alapembere legyen és tapasztalatával segítse át fiatal társait a kritikus helyzeteken.”

A HLKC elnöke a továbbiakban a csapat céljairól is szólt. “Egyesületünk vezetése egyértelmű célként a megyei bajnokság megnyerését határozta meg. Legnagyobb riválisunk minden bizonnyal a Sándorfalva SK lesz, de nehéz ellenfélnek ígérkezik a vásárhelyi HKE és a Szentes is. Amint az ismeretes, a megyei bajnok jogot szerez a 2012/2013-as szezonban az NB II Dél-Keleti csoportjában való indulásra. Egyesületünk vállalja a magasabb osztályban való indulást, amennyiben ennek a szakmai- és anyagi feltételei biztosítottak lesznek. A klbuvezetés folyamatosan keresi a támogatókat, hogy megteremthessük annak lehetőségét, hogy újra felnőtt női csapat képviselje Hódmezővásárhelyt az NB-s bajnokságban, így a következő szezon költségvetését is ennek megfelelően igyekszünk kialakítani.”

Sipter Lajosné Ottlik Julianna, a HLKC edzője is bizakodó a jövőt illetően. “Edzői pályafutásom alatt ilyen fiatal csapattal még felnőtt mezőnyben nem indultunk. A szezon kezdetén a lányok kicsit ijedten mozogtak a 10-15 évvel idősebb és nem ritkán 20-30 kilóval nehezebb ellenfelekkel szemben. Sokat kellett ápolniuk a lelküket, amikorra elhitték, hogy itt csak a teljesítmény számít és nem a kilók. Amint azt a klubunk elnöke is kifejtette, célunk a bajnokság megnyerése. Néhány rutinos játékost sikerült igazolnunk, jó lenne ha közülük valaki fel tudná vállalni a “vezér” szerepét. Az idősebbek mellett azonban továbbra is számítok a tehetséges fiataljainkra, szeretném megőrizni az egyensúlyt a fiatalok és a tapasztaltabbak között. A távolabbi jövővel egyelőre nem foglalkozom, de bízom abban, hogy az egyesületünk vezetésének sikerül megteremteni a magasabb osztályhoz szükséges feltételeket. A szurkolók támogatására azonban nagyon számítunk, jöjjenek és biztassák a csapatot, hiszen ez valóban a város csapata.”

A HLKC tavaszi mérkőzései:

Március 3., szombat, 12.00: HLKC – Seni Girl SE Szeged
Március 11., vasárnap, 16.00: Sándorfalva SK – HLKC
Március 14., szerda, 16.30: HLKC – HKE
Március 30., péntek, 16.30: Sándorfalva – HLKC
Április 1., vasárnap, 14.00: Bordányi Szövetkezeti SK – HLKC
Április 4., szerda, 17.50: Seni Girl SE Szeged – HLKC
Április 14., szombat, 14.30: HKE – HLKC
Április 15., vasárnap, 16.00: HLKC – Szentes
Április 25., szerda, 18.45: Szentes – HLKC
Április 28., szombat, 16.30: HLKC – Bordányi Szövetkezeti SK

Előző sztori

Egy legenda búcsúja – utolsó útjára kísértük a 83-as buszt + FOTÓK, VIDEÓ

Következő sztori

Hátország: Vásárhely – Szeged derbivel kezdődik a fociidény