/

Helikopter, hőkamera és polgárőrök is segítették a határsértők elfogását

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ismét emelték a helikoptert, melynek eredményeként jó néhány határsértőt fogtak el a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség rendőrei az Ásotthalmi Polgárőrséggel, valamint a Készenléti Rendőrséggel együttműködve tegnap délután és ma hajnalban – tájékoztatott Jászai Linda, a Csongrád Megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Kedden délután Ásotthalom külterületén egy kisebb csoportra lettek figyelmesek az egyenruhások és a polgárőrök: gyanújuk be is igazolódott, ugyanis a két pakisztáni férfi és a három fős afgán család nem tudta igazolni személyazonosságát, sem az ország területén való jogszerű tartózkodását, így idegenrendészeti eljárás indult ellenük. A későbbi vizsgálat során arra is fény derült, hogy az 5 migráns közül kettő már korábban is próbálkozott tiltott határátlépéssel. Utóbbi férfiakkal szemben büntetőeljárás indult beutazási és tartózkodási tilalom megsértése miatt. A rendőrök további egy pakisztáni férfi elfogásával és idegenrendészeti eljárásának megindításával zárták a napot.

Hasonlóan indult szerda is a szolgálatban lévőknek Ásotthalomnál: éjfél után nem sokkal három koszovói férfi nő társukkal, illetve egy török állampolgárral próbált észrevétlenné válni az egyenruhások és a helikopter előtt, sikertelenül. Az igazoltatás során hamar ki is derült, hogy nem rendelkeznek sem személyazonosságot, sem jogszerű tartózkodást igazoló okmánnyal, így idegenrendészeti eljárás lett útjuk vége. A török férfi ezen felül beutazási és tartózkodási tilalom hatálya alatt érkezett illegálisan. További négy koszovói férfi is csatlakozott az elfogottakhoz és idegenrendészeti eljárás indult ellenük.
A stabil hőkamera is segítette a munkát. A nap 24 órájában fürkésző „szemek” két koszovói állampolgárt észleltek Röszke külterületén, majd néhány órával később újabb kettő vált láthatóvá. Valamennyiüket elfogták a rendőrök és idegenrendészeti eljárás indult ellenük.

Egy török illegális migráns kényelmesebb formáját választotta a rejtőzködésnek, mindhiába, ugyanis az egyenruhások már várták őket a buszmegállóban Mórahalom belterületén.
Reggelre a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség szívdobbanásmérője is három személyt „fogott el”: a Röszkén belépő makedón kamionra tételes vámvizsgálatot kértek a rendőrök, melynek eredményeként a pénzügyőrök három afgán férfit találtak a dobozok között a vámzár bontását követően. Ellenük idegenrendészeti eljárás indult – éll a közleményben.

Előző sztori

Szöulban tárgyal Schmitt Pál

Következő sztori

Kézilabda: bajnoki alapszakasz után a kupára figyel a Pick Szeged