Hátország: az éllovas Algyő nyerte a SZVSE elleni ifirangadót

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hadár Attila tanítványai hátrányból fordítva diadalmaskodtak megye I-es ifjúsági bajnokságban, ezzel hatalmas lépést tettek az aranyérem felé.

Igazi rangadóra került sor a megyei I. osztályú ifjúsági bajnokság 20. fordulójában, a tabella élén álló Algyő fogadta a bajnoki címvédő, s az idei kiírásban (a pályán) még veretlen SZEOL-Szegedi VSE együttesét. A két csapatot csupán 3 pont választotta el egymástól a tabellán, igaz a SZEOL az első fordulóban szabadnaposként kezdett, egyel kevesebb mérkőzést tudhat így maga mögött. Az ősszel Gyálaréten 1-1-es döntetlenre zártak a csapatok, akkor Rózsa Dániel vezetést jelentő találata egészen a 89. percig jelentett győzelmet a csapatnak, azonban a lelkes algyői gárda egy hatalmas góllal egyenlíteni tudott, egyedüli csapatként pontot rabolva a vasutasok vendégeként.

Szinte már nyáriasnak mondható időben, a megye egyik legjobb pályáján kerülhetett sor az összecsapásra, ahol a listavezető Algyő esetleges győzelmével 6 pontra szakadhatott el a talán legnagyobb favoritnak kikiáltott, az NB II-es ifibajnokságban is – Szeged2011 néven – szereplő szegediektől, valamint tarthatta egypontos előnyét az őt szorosan üldöző, a bajnokság meglepetéscsapataként szereplő Tápétól.

A hazaiak középkezdésével indult útjára a labda, habár a szokásos algyői „presszing” elmaradt, az első percekben mégis komoly nyomást tudtak gyakorolni a szegedi kapura. Míg a hazaiaknál a téli átigazolási szezonban a Dorozsmából érkezett, nagy munkabírású védő, Olajos Tamás volt az egyetlen új név, rajta kívül most is a Hadár Attila mester által leggyakrabban pályára küldött kezdő tizenegy szerepelt. A klasszikus 4-4-2-es hadrendben pályára küldött csapat védelmének tengelyében a több NB II-es utánpótlás-bajnokit is a lábában tudó Makai Árpád szerepelt, mellette az algyői nevelésű és a csapatkapitányi karszalagot is viselő Révész Richárd kapott helyet. A csatársorban a bajnokság góllövőlistájának élén álló, 19 meccs alatt 23 gólt szerző Kapa Márk, valamint a „Golyó” becenévre hallgató Kovács László szerepelt, de a bal oldalon előre húzódó, szintén gólerős Kiss Bence is nagy szerepet vállalt az algyői offenzívákban. Ők hárman a csapat ez idáig szerzett 78 góljából 57-et „vállaltak”.

Kis idő elteltével megnyugodtak a vendégek, és a szokásos, kevés érintős rövid passzos játékukat produkálták, a labdabirtoklás tekintetében most is jelentős fölényt tudhatott magáénak Kiss Máté fiatal csapata. Szegedi oldalon az állandóság és stabilitás hiánya erre a mérkőzésre is rányomta a bélyegét. A kiemelt bajnokságban való részvétel, valamint a felnőttcsapat segítése tavasztól még inkább prioritást élvez, a megyei ifjúsági bajnokság ez által az NB II-es U19, U17, valamint a megyei felnőtt pontvadászat után csak a negyedik „legfontosabb” a rangsorban.

A vendégek kapujában ezúttal Horváth Csaba állt, aki a szezon 8. (!) hálóőre, a fiatal csatár első bajnokiján állt – kényszerből – a kapuban, nem mellesleg az egész mérkőzésen kiváló teljesítményt nyújtva. A 4-3-3-as hadrend védelmének közepén ismét a Harmat Gábor, Báló Martin kettős kapott szerepet, előttük a 96-os születésű, nagy futómennyiséggel bíró Szántó Dánielre hárult a középpálya védekező feladata, míg Váczi Tibornál és Bakai Péternél volt a „karmesteri” pálca. A támadósor jobb oldalán a tavalyi bajnokság gólrekordere, Bagi Tamás, balon a sérüléséből nemrég visszatérő Törköly Tamás kapott helyet, középen pedig a szintén sok hiányzást maga mögött tudható Dávid Róbert feladata volt az ellenfél kapujának „sakkban tartása”.

Jó iramú mérkőzés volt kialakulóban már az első percekben, több helyzetet jegyezhettünk fel mindkét kapu előtt. Előbb Kovács László veszélyeztette a vendégek kapuját, ám lövése célt tévesztett, majd Bagi Tamás szépen megteremtve magának a lövőhelyzetet, ballal a hosszú felső felé csavart, ám lövése csak a kapufán csattant. Bakai Pétert faultolták a ba oldalon, a jogosan megítélt szabadrúgást Kertész Balázs tekerte a kapu elé, ahol némi kavarodást követően Dávid Róbert sodorta a gólvonalon belülre a labdát, ezzel a címvédő megszerezte a vezetést a mérkőzés 19. percében. Több veszélyes pontrúgást végezhetett el az Algyő is, figyelmeztető jel volt Kapa Márk kapufára bólintott labdája, nem sokkal később viszont már a kapufa sem segített a vendégeken. Belovai Attila ismét jól tekerte be a hazai szögletet, a hosszú oldalon, mint a „Golyó” érkezett Kovács László, fejese pedig bevágódott szegedi kapuba, egalizálva ezzel az állást. 1-1-gyel vonultak pihenőre a felek.

A szünetben négy kényszerű cserét is végre kellett hajtania a vendégek trénerének, a két szélső védő, Németh Róbert és Kertész Balázs helyett Nagy Ádám és az idáig meglehetősen kevés szerepet kapó Huszka Máté, míg Szántó Dániel és Bagi Tamás helyett Varga Richárd és Kiss Árpád került a csapatba. A hazaiak változatlan felállással vonultak ki a második félidőre. A játék képe ebben a félidőben sem változott, a szegediek igyekeztek megtartani a labdát, türelmesen felépíteni támadásaikat, míg a vendéglátók inkább a kontrák révén voltak veszélyesek, átadták a területet az ellenfélnek. Kicsivel több mint tíz perc telt el a második játékrészből, amikor egy veszélytelennek tűnő szituációban a csereként beállt Nagy Ádám egy teljesen fölösleges és kockázatos cselt szeretett volna bemutatni alig pár méterre csapat büntetőterületétől, ám szerencsétlenül kivitelezett mozdulata révén csak az algyői támadót, Kiss Bencét sikerült kihagyhatatlan helyzetbe hoznia, aki megszerezte ezzel csapatának a vezetést. Sajnos az utóbbi bajnokik és edzőmeccsek példáján mit sem okulva, ismét az eredményt befolyásoló, óriási egyéni hiba révén került hátrányba a szegedi gárda.

A mérkőzés 68. percében emberelőnybe került a vendégcsapat, a játékvezető által megírt jegyzőkönyvi jelentés szerint „az ígéretes helyzetben kilépő szegedi támadót hátulról buktatta a hazaiak játékosa (Dancsik Zsolt) ezért azonnal piros lappal el kellett hagynia a játékteret”, a hazai játékosok és nézők felháborodására. Szintén vitatható döntése volt a játékvezetőnek, mikor is egy rosszul, a jobb szélről beívelt beadást Révész Máté kapus különösebb nehézségek nélkül húzott magához, de védője nem bírt már saját lendületén változtatni, és kisodorta portása kezéből a labdát. Ekkor még szegedi játékos az eset közelében sem volt, a kipattanó labdát viszont a körülbelül 5 méterről rástartoló Kiss Árpád lőtte egyből a kapuba. A játékvezető érthetetlen döntése végül is: kifele szabadrúgás. A hátralévő 20 percben az eredmény már nem változott, az Algyő hősiesen védekezett, és továbbra is veszélyt tudott kontrái révén teremteni, ám Horváth Csaba eszén nem tudtak túljárni, remek teljesítményt nyújtott a fiatal hálóőr. A hősies küzdés – a kisebb rutinos időhúzásokkal megtűzdelve – végül meghozta gyümölcsét, az Algyő otthon tartotta a 3 pontot, ezzel továbbra is az élen maradva, míg a szegedieknek mérlegelniük kell a meccs után, mennyit is érne nekik egy megyei ifjúsági bajnoki cím. Sajnos ilyen formában ez a csapat nem biztos, hogy a dobogón tud zárni.

Az U19-es megyei I. osztályú bajnokság 20. fordulójában:

Algyő SK – SZEOL-Szegedi VSEW 2-1 (1-1). Algyő, vezette: Bán Imre, Hideg Bence.
Algyő: Révész M. – Olajos T., Makai Á., Révész R., Kiséri S. – Belovai A. (Boldizsár D. 85’), Bella Sz., Dancsik Zs., Kiss B. – Kovács L. (Sándor M. 89’), Kapa M. Edző: Hadár Attila.
Szeged: Horváth Cs. – Németh R. (Nagy Á. 46’), Harmat G., Báló M., Kertész B. (Huszka M. 46’) – Bakai P., Szántó D. (Varga R. 46’), Váczi T. – Bagi T. (Kiss Á. 46’), Dávid R., Törköly T. Edző: Kiss Máté
Gólszerzők: Kovács L. (28’), Kiss B. (56’), ill. Dávid R. (19’)
Piros lap: Dancsik Zs. (68’)
Jók: mindenki, ill. Horváth Cs. Harmat G., Báló M.

Hadár Attila: „Jó iramú, rangadóhoz méltó mérkőzést játszottunk. Döntetlenszagú volt a meccs sokáig, de egy szerencsés találattal sikerült itthon tartanunk a három pontot egy nagyon jó csapattal szemben. A játékosaim küzdeni tudásból ismét jelesre vizsgáztak, összességében megérdemeltük a győzelmet! Egy csatát megnyertünk, de sok van még hátra a bajnokságból júniusig! Készülünk a következő mérkőzésre, mert most az a legfontosabb!”

Kiss Máté: „Mindenképp fontosnak tartom és örömmel tölt el, hogy több játékosunk is bizonyítási lehetőséget kap a felnőttcsapatban, amivel élnek is, mondhatni lassan alapemberekké válnak. Természetes, hogy a kiemelt bajnokság is prioritást élvez a megyeivel szemben. Mégis sajnálom, hogy egy ilyen nehéz ellenfél ellen nem tudtunk erős csapattal kiállni, ahogy múlt héten is említettem, ez valószínűleg egy bajnoki címbe fog kerülni, de nem történt tragédia, megpróbálunk azokkal a játékosokkal meccset nyerni, akik a rendelkezésünkre állnak. Gratulálok az Algyőnek, megérdemelték a győzelmet.”

A bajnokság állása:

# Név MSZ GY D V LG KG GK P
1. Algyő 19 14 2 3 80 25 55 44
2. Tápé 19 14 1 4 41 17 24 43
3. Sándorfalva 18 15 0 3 84 16 68 41(-4)
4. Szegedi VSE 17 13 3 1 66 15 51 38(-4)
5. Kistelek 19 12 2 5 44 24 20 38
6. Röszke 19 12 2 5 46 28 18 37(-1)
7. Csongrád 18 10 3 5 41 22 19 33
8. Mórahalom 19 10 3 6 49 36 13 33
9. Nagymágocs 19 7 2 10 29 40 -11 23
10. Csanádpalota 19 7 2 10 28 51 -23 23
11. HFC II. 18 7 0 11 37 49 -12 21
12. Mindszent 19 5 4 10 28 51 -23 19
13. Kiskundorozsma 19 5 2 12 48 53 -5 17
14. Ásotthalom 19 4 3 12 28 80 -52 15
15. Balástya 17 2 2 13 18 65 -47 8
16. Kiszombor 19 2 3 12 22 92 -70 8(-1)
17. Ujszegedi TC 19 1 2 16 21 46 -25 5
Előző sztori

Hátország: a Hágelmann-had újabb értékes döntetlenje

Következő sztori

Egyre kevesebb fecske hozza a nyarat + TÉRKÉP