Határmenti együttműködés geotermális energia terén

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Vajdaság geotermális energiaforrásainak felhasználásáról született megállapodás csütörtökön Újvidéken, a tartományi kormány, a szerb olajipari vállalat (NIS) és két magyarországi cég, az EU–FIRE, valamint a GMV között.

Vajdaság részéről az együttműködési megállapodást Radoslav Strikovic tartományi energiaellátási titkár írta alá, aki hangsúlyozta: Magyarország rendkívül nagy tapasztalatokra tett szert a geotermális energia felhasználásában, a tartományi kormány részéről ezért esett a választás a két magyar vállalatra.

Kiemelte, hogy a csütörtöki megállapodás eredményeként hamarosan megkezdődik az első projekt megvalósítása, amelynek célja a Vajdaság területén található geotermális források hasznosítása hő- és villamos energia termelésére.

Kovács Péter, az EU–FIRE Kft. ügyvezetője, az MTI belgrádi tudósítójának elmondta, hogy a mostani megállapodás előzményeként, a magyar kormány közbenjárására tárgyalásokat kezdeményeztek a vajdasági kormánnyal a geotermális energiaforrások hasznosításáról. A csütörtökön aláírt együttműködési megállapodás alapján az EU–FIRE Kft. jogot szerzett az következő évekre a geotermális projektek megvalósítására – húzta alá.

Hangsúlyozta, hogy az EU–FIRE Nagykikinda városával már konkrét tárgyalásokat folytat a geotermális energiaforrások bekapcsolásáról a távfűtési rendszerekbe. Az ilyen projektek iránt Zenta és Magyarkanizsa is érdeklődést tanúsít – tette hozzá.

A vajdasági projektek megvalósítása során a magyar gazdasági partner elsősorban szakmai tudását és tapasztalatát biztosítja. Ezek a tapasztalatok a geotermális források felkutatásával, kiaknázásával és energetikai célú hasznosításával kapcsolatosak.

Default thumbnail
Előző sztori

Májusig nem kell fogházba vonulnia Geréb Ágnesnek

Default thumbnail
Következő sztori

Az EDF Démász az áramfogyasztás növekedésére számít a Dél-Alföldön

Legutóbbi hasonló cikkek