Gazdaság

Felszámolás alatt az Emfesz

Felszámolás alatt az Emfesz

2012. március 22., csütörtök
Felszámolás alatt az Emfesz

A bíróság elrendelte az Emfesz Első Magyar Földgáz-, Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. felszámolását, miközben a napokban várható a Moszkvai Kereskedelmi Kamara választott bíróságának ítélete is abban az ügyben, hogy korábban eladhatták-e társaságot RosGas-nak.

A gazdasag.hu értesülése szerint a felszámolásra irányuló kérelmet 2011. augusztus 16-án nyújtották be. Tekintettel az „ügy tárgyi súlyára” és a szükséges szakértelemre a bíróság az elektronikus kijelölési rendszertől eltérően jelölte ki a TM - Line Felszámoló és Gazdasági Tanácsadó Zrt.-t. Az adóssal szembeni követeléseket 40 napig lehet benyújtani. A felszámolás megindítása egybeesik azzal, mikor ítélet várható a Moszkvai Kereskedelmi Kamara választott bíróságától az Emfesz korábbi eladása ügyében. Az ítélethozatalt március 20. és 30. közötti időszakra valószínűsítették. Az Emfesz tulajdonjogát firtató keresetben meghozandó ítéletet a magyar jog is elismeri. Az Emfesz tulajdoni jogállásáról a Kúria februárban hagyta jóvá a tavalyi másodfokú ítéletet, amely szerint Góczi István ügyvezető jogtalanul adta el a cég tulajdonjogát a svájci bejegyzésű RosGas AG-nek, a korábbi tulajdonostól, a Mabofi Holdingstól kapott tejhatalmú megbízása ugyanis elidegenítésre nem vonatkozott. A februári ítélet szerint, ha egy külföldi bíróság másként dönt az Emfesz tulajdonjogáról, akkor az lesz a mérvadó. Az Emfesz a magyar piacon a második legnagyobb gázkereskedő volt, de 2011. január 5-én a Magyar Energia Hivatal felfüggesztette a cég gázkereskedői engedélyét, mert a rendszerirányító FGSZ Földgázszállító Zrt. felfüggesztette az Emfesszel kötött szerződést. Végül a hivatal bevonta az Emfesz engedélyét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.