Felszámolás alatt az Emfesz

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A bíróság elrendelte az Emfesz Első Magyar Földgáz-, Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. felszámolását, miközben a napokban várható a Moszkvai Kereskedelmi Kamara választott bíróságának ítélete is abban az ügyben, hogy korábban eladhatták-e társaságot RosGas-nak.

A gazdasag.hu értesülése szerint a felszámolásra irányuló kérelmet 2011. augusztus 16-án nyújtották be. Tekintettel az „ügy tárgyi súlyára” és a szükséges szakértelemre a bíróság az elektronikus kijelölési rendszertől eltérően jelölte ki a TM – Line Felszámoló és Gazdasági Tanácsadó Zrt.-t. Az adóssal szembeni követeléseket 40 napig lehet benyújtani.

A felszámolás megindítása egybeesik azzal, mikor ítélet várható a Moszkvai Kereskedelmi Kamara választott bíróságától az Emfesz korábbi eladása ügyében. Az ítélethozatalt március 20. és 30. közötti időszakra valószínűsítették. Az Emfesz tulajdonjogát firtató keresetben meghozandó ítéletet a magyar jog is elismeri.

Az Emfesz tulajdoni jogállásáról a Kúria februárban hagyta jóvá a tavalyi másodfokú ítéletet, amely szerint Góczi István ügyvezető jogtalanul adta el a cég tulajdonjogát a svájci bejegyzésű RosGas AG-nek, a korábbi tulajdonostól, a Mabofi Holdingstól kapott tejhatalmú megbízása ugyanis elidegenítésre nem vonatkozott. A februári ítélet szerint, ha egy külföldi bíróság másként dönt az Emfesz tulajdonjogáról, akkor az lesz a mérvadó.

Az Emfesz a magyar piacon a második legnagyobb gázkereskedő volt, de 2011. január 5-én a Magyar Energia Hivatal felfüggesztette a cég gázkereskedői engedélyét, mert a rendszerirányító FGSZ Földgázszállító Zrt. felfüggesztette az Emfesszel kötött szerződést. Végül a hivatal bevonta az Emfesz engedélyét.

Előző sztori

Biciklivel érkeztek a határsértők a schengeni övezetbe

Következő sztori

Megnyílt a Szent-Györgyi-emlékszoba a TIK-ben + FOTÓK