Közélet

Fellegi Tamás Washingtonban találkozik az IMF képviselőivel

Fellegi Tamás Washingtonban találkozik az IMF képviselőivel

2012. március 16., péntek
Fellegi Tamás Washingtonban találkozik az IMF képviselőivel

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter informális találkozót tart a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi misszióvezetőjével pénteken Washingtonban, hogy megvitassák a közelmúltbeli magyarországi fejleményeket.

Ezt múlt csütörtökön közölte

Iryna Ivaschenko

, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) budapesti képviseletének vezetője az MTI-vel, hozzátéve: a mostani szakaszban nem várhatók tárgyalások a lehetséges, Magyarországgal kötendő készenléti hitelmegállapodásról, és nem terveznek a miniszter számára találkozót az IMF menedzsmentjével sem. Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter a múlt héten egy budapesti konferenciáján közölte: "Magyarország célja a mielőbbi EU/IMF-megállapodás, nincs "B" terv.

Fellegi Tamás

kiemelte: a kormány a hivatalos EU-IMF tárgyalások mielőbbi megkezdésére és gyors lezárására törekszik, hiszen mindhárom tárgyaló fél, minden magyar állampolgár és minden nem kizárólag spekulációra játszó befektető közös érdeke, hogy a magyar gazdaság fenntartható államháztartási hiány mellett, fenntartható növekedési pályára álljon. A tárca nélküli miniszter úgy fogalmazott: a kormánynak nincs "A" vagy "B" terve, egyetlen cél van, a mielőbbi megállapodás. Iryna Ivaschenko másnap, március 9-én, pénteken az MTI-nek arra a kérdésére, hogy milyen lépéseket vár az IMF a magyar kormánytól a hivatalos tárgyalások megkezdéséig, konkrétumot nem mondott. Annyit jegyzett meg, hogy a jegybanki függetlenséget illető aggodalmaikat már a Magyarországról szóló jelentésükben ismertették. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy

Gerry Rice

, az IMF nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója az előző nap, azaz csütörtökön Washingtonban megtartott sajtótájékoztatóján azt mondta: továbbra is tartós elkötelezettséget várnak a főbb politikai kérdésekben, mielőtt megkezdenék a tárgyalásokat a programról. A fő politikai kérdések közé tartozik a nemzeti bankról szóló törvény is. A jegybank sajtóosztálya ezen a héten szerdán az MTI-vel azt közölte: az informális találkozó témája és jellege nem indokolja az Magyar Nemzeti Bank részvételét a megbeszélésen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.