Gazdaság

A közgazdaságtan megerőszakolásáról beszélgettek Szegeden + FOTÓK

A közgazdaságtan megerőszakolásáról beszélgettek Szegeden + FOTÓK

2012. március 21., szerda
A közgazdaságtan megerőszakolásáról beszélgettek Szegeden + FOTÓK

Az egész kapitalista rendszernek nincs értelme, be kell látnunk, nem létezik végtelen növekedés - szögezte le Somogyi Ferenc közgazdász, aki a Magyar Közgazdasági Társaság Csongrád Megyei Szervezetének meghívására járt Szegeden A magyar emberitőke-állomány állapota című legújabb könyvének bemutatója kapcsán.

A kötetet előadás keretében a szerzők:

Józsa László

egyetemi tanár, a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karának dékánja és

Somogyi Ferenc

, a kar tanszékvezető tanára mutatták be a közönségnek. A rövid bemutatkozás után a kiderült, a két vendég legalább 20 éve dolgozik együtt az ország különböző egyetemein. Kutatási területük is hasonló, azzal hogy Józsa úr inkább mikro-közgazdásznak tartja magát, akinek a marketing a szűkebb szakterülete, Somogyi urat pedig a makro gazdásági folyamatok érdeklik, aki saját bevallása szerint évtizedekkel ezelőtt keletkezett írásokat is beválogatott a kötetbe, amelyek ma is legalább annyira aktuálisak, mint keletkezésük idején.

A permanens válság

A ’90-es évek aranykora után a magyar társadalomban kezdenek mutatkozni a hanyatlás jelei, noha 1979 óta szinte permanens válságról beszélhetünk, írja a könyv bevezető tanulmányában Józsa László. A szakember 3 fajta válságot különböztet meg: értékrendit, politikait és demográfiait. Ha folytatódik a mostani, rendkívül kedvezőtlen trend, 2030-ra 4 millió 60 év feletti polgára lesz Magyarországnak, 1500 falu teljesen kiürül, 50-55 ezer újszülöttel szemben 110-120 ezren haláloznak el évente. Az 1975-ben születettek közül a ’90-es évek elején még 170 ezren iratkoztak be egyetemre, főiskolára, 1-2 év múlva azonban ez a szám már 100 ezer alatt lesz. A lakosság természetes fogyásán túlmenően a dékán nagy problémának látja a diplomás, képzett munkaerő külföldre történő kivándorlását, továbbá azt a lesújtó tényt, hogy uniós tagságunk óta az ország helyzete szinte mit sem változott, ugyanott vagyunk, ahol voltunk. A jóléti állam ideálja csődöt mondott, most már ideje a saját lábunkra állnunk, visszatérni az alapvető emberi értékekhez, a munka szeretetéhez és becsületéhez.

A liberalizmus okolható mindenért,

állítja Somogyi Ferenc a világon végigsöprő válság kapcsán. Az úgynevezett uralkodó közgazdaságtan úgy fogalmazható meg, hogy magántulajdonon alapuló piacgazdaság. Ezt az angolszász urak 200 év alatt gondolták ki, a rendszerváltás után pedig a budapesti urak az egész országra rátestálták. Az európai társadalmak kiürültek és mélységes válsággal küzdenek, a különböző neoklasszikus iskolák tanairól pedig bebizonyosodott, hogy használhatatlanok, hazugok. A tanár úr szerint egy globalokrata-libertinus-technofasiszta társadalomban élünk. A globalokrata azt jelenti, hogy néhány ezer család elképesztően rövid idő alatt magához tudta ragadni a vagyont. Angolszász tudósok úgy értékelik, 20:80-as társadalomi arány alakult ki, ahol 20 százalék kezében van a 80 százalék vagyon. A jelenség olyan sebességgel játszódik le, hogy néhány éven belül 99 az 1-hez lesz az arány. Libertinus: a 17-18. században nagy gondolkodók révén forrta ki magát alapelveiben, s a nagy francia forradalom meg az amerikai függetlenségi háború kapcsán intézményesült fokozatosan szorítva ki a korábbi tradicionális társadalmakat a gazdaságból, a politikából. Ez nem más, mint a kapitalizmus, az alig kétszáz- éves folyamat. A liberalizmus alapelveit sikerült elfogadtatni mind a gazdaságban, mind a politikában. Már a 19. század második felében lehetett látni, hogy ezek az alapelvek az ellenkezőjükre fordultak. A nép lényeges dolgokról nem dönt, teljesen félre van tájékoztatva, egy mesterségesen létrehozott virtuális világban (a televízióban) egy feltétel nélküli szabadságot sugallnak tagjainak, de a valóság nem az. A 19. század eleji piacgazdaság odáig fajult, hogy az elmúlt 20 évben a tizenhét legfejlettebb országban a GDP-nek először a 42, majd 46%-át központosították. Hazánkban az előző rendszer idejében a társadalmi össztermék 80-90%-a központosítva volt, most az 52%! A multi- és transznacionális cégek a foglalkoztatottak 80%-át adják.

Paradigmaváltásra van szükség

Adam Smith klasszikus liberális közgazdasági elve azt mondta ki, hogy ez az erkölcsbe ágyazott önzés. Az elmúlt évek során lerántották róla az erkölcsöt, s maradt az önzés. Régen a „mi” volt az első, mára az „én”! A tanár úr szerint a technofasizmus azt jelenti, hogy olyan környezet vesz körül bennünket, amely emberi léptékben grandiózus, de senki ne gondolja, hogy uralni tudja. Manapság a gazdasági növekedés a maximumra tör, a világ népessége folyamatosan emelkedik, elképesztő ütemben nő. A természetet végtelenül kihasználjuk, technikailag teljesen átalakítjuk a bolygónkat a féktelenül növekvő emberiség igényei kiszolgálására. Mindez előbb vagy utóbb katarzishoz, világkatasztrófához fog vezetni. Ennek előjeleit mindannyian tapasztalhatjuk, láthatjuk. De ebből is van kiút, csak meg kell találni. Ilyen kivezető út lehet a kulturális evolúció, amelynek elengedhetetlen kvintesszenciája a morál és a család. Ha túl akarjuk élni a katarzist, a fölösleges technikai eszközöket, gépeket és kacatokat el kell venni az emberiségtől. Az egész kapitalista rendszernek nincs értelme, be kell látnunk, nem létezik végtelen növekedés. A valóság ki fogja kényszeríteni az új társadalmi megoldásokat. Egy bizonyos: a mostani állapotok nem tarthatók fenn tovább, nem tűrhető tovább a közgazdaságtan megerőszakolása, sőt úgy tűnik, a friss, világmegváltó gondolatok éppen Magyarországról fognak elindulni. Az előadások után a közönség kérdésekkel bombázta a vendégeket, sőt a végén jó kis vita is kialakult.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.